- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστήμονες: Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα
«Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα»
Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες - Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια.
Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκρουσαν ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο κ. Λαζανάς.
Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.
Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το λοκ ντάουν, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες». «Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. «Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».
Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»
Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.
Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα έιναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορωνοιος ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου». Παράλληλα και οι δύο επσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.