- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κορωνοϊός: Η απάντηση των ειδικών στους «αρνητές της μάσκας»
Η επιστημονική εξήγηση για τη χρήση της μάσκας
Ο κ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η κα Ματίνα Παγώνη απαντούν στους «αρνητές της μάσκας» και προωθούν τα fake news.
Τη σημασία της χρήσης μάσκας ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επεσήμαναν μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Απάντησαν επιστημονικά, σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν τα fake news προτρέποντας τους πολίτες να μην φορούν μάσκα οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους, λίγες μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ιός αναπνευστικός και γι αυτό η χρήση μάσκας είναι το όπλο για να αντιμετωπιστεί, «όπως αν κάτι προκαλούνταν από τον ήλιο θα ήταν η αποφυγή του ήλιου».
Τόνισε επίσης ότι οι «αρνητές μάσκας» κινούνται εκ του ασφαλούς με τις επιστημονικά αστήρικτες θεωρίες τους, διότι αν το 90% της κοινωνίας τηρεί τα μέτρα και τα τηρεί επαρκώς, προστατεύει το 10% που δεν τα τηρεί. «Αν τους ακούσουν όμως οι περισσότεροι, τότε θα έχουμε όλα τα κακά που προσπαθούμε να αποφύγουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Και επειδή υπάρχει και μια διακίνηση τελευταία προκλητική του τύπου ‘’μου εγγυάστε ότι εγώ δεν θα πάθω τίποτα αν φορώ τη μάσκα και ότι αναλαμβάνετε κάθε ευθύνη’’, εγώ θα δώσω μια δημόσια απάντηση και θα πω ‘’ναι’’. Αλλά θέλω και οποιοσδήποτε θέτει το ερώτημα και είναι είτε γιατρός, είτε δημόσιο πρόσωπο, να αναλάβει την αντίστοιχη ευθύνη από την ανάποδη πλευρά, ότι όποιος τον ακούσει και δεν εφαρμόσει τα μέτρα αναλαμβάνει την ευθύνη για την υγεία του», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος
Αυστηρή απάντηση στους αρνητές μάσκας αλλά και του ίδιου του κορωνοϊού έδωσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Πάνω σε αυτά τα θέματα απαντάς επιστημονικά. Δεν είναι θέματα που είναι η προσωπική σου άποψη», «απαντάς επιστημονικά. Και επιστημονικά οι ομάδες αυτές δεν έχουν απαντήσει», τόνισε η κ. Παγώνη.
Εξήγησε ότι η μάσκα είναι απολύτως ασφαλής και προστατεύει και πως τα παιδιά πρέεπι να πάνε με μάσκες στα σχολεία τη Δευτέρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειες και το περιβάλλον τους.
«Τα μόρια του οξυγόνου και του διοξειδίου περνάνε από τους πόρους της μάσκας γιατί είναι διαμετρικά μικρότερα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η μάσκα προφυλάσσει από τα σταγονίδια τα οποία δεν μπορούν αν βγουν προς τα έξω, γιατί τα σταγονίδια είναι διαμετρικά μεγαλύτερα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Το σενάριο για μάσκα παντού
Με αφορμή το αρνητικό ρεκόρ των 372 κρουσμάτων την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προειδοποίησε ότι αν δεν καταβληθεί συστηματική προσπάθεια, τότε το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο το νούμερο αυτό ενδέχεται «να το αναπολούμε με νοσταλγία» καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
«Τηρώντας τα μέτρα πολύ αυστηρά και με μεγάλη συνέπεια, μπορούμε να τους αναστρέψουμε (τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων). Δεν θα τους δούμε να κατεβαίνουν σε διψήφια το επόμενο δίμηνο, αλλά δεν πρέπει να τους δούμε να ανεβαίνουν, διότι όπως είδαμε χθες είναι πολύ εύκολη η άνοδος και πολύ δύσκολη η κάθοδος», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Η κ. Παγώνη τόνισε ότι εάν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει η μάσκα υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.
«Οι μάσκες παντού, με βρίσκει σύμφωνη στους κλειστούς χώρους και προς το παρόν στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Εάν όμως τα πράγματα αλλάζουν και τα κρούσματα αυξάνονται, εγώ νομίζω ότι θα πρέπει μετά και στους εξωτερικούς χώρους να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες», τόνισε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.