- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κορωνοϊός: Νέες συστάσεις σχετικά με την περίοδο απομόνωσης
Τι ισχύει σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων
Ανανεωμένες συστάσεις αναφορικά με την περίοδο απομόνωσης και τις προφυλάξεις για τους ασθενείς με κορωνοϊό εξέδωσε το Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.
Πρόσφατα (16/08/20), το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε ανανεωμένες συστάσεις σχετικά με την περίοδο απομόνωσης και τις προφυλάξεις για ασθενείς με COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα:
1. Διάρκεια απομόνωσης και προφυλάξεων
Για τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη COVID-19, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν γενικά να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα συμπτώματα βαίνουν βελτιούμενα.
Ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων με σοβαρή νόσο μπορεί να παράγει ιό ικανό για αναπαραγωγή πέραν των 10 ημερών. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται παράταση της διάρκειας απομόνωσης και προφυλάξεις για έως και 20 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σε συνεννόηση με ειδικό λοιμωξιολόγο.
Για τα άτομα που δε θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα, η απομόνωση και λοιπές προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ RT-PCR για SARS-CoV-2 RNA (COVID-19 τεστ).
2. Ο ρόλος της δοκιμασίας PCR για τη διακοπή της απομόνωσης και των προφυλάξεων
Για τους βαριά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να εξεταστεί σε συνεννόηση με ειδικό λοιμωξιολόγο.
Για όλους τους άλλους, συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς, δε συστήνεται η αξιολόγηση της δοκιμασίας PCR για τη διακοπή της απομόνωσης και των προφυλάξεων εφόσον συντρέχουν οι συνθήκες που έχουν αναλυθεί προηγουμένως με βάση τα κλινικά κριτήρια. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η διακοπή των μέτρων νωρίτερα από τις 10 (ή 20) ημέρες, τότε μπορεί να συζητηθεί η αξία της δοκιμασίας PCR.
3. Ο ρόλος της δοκιμής PCR μετά τη διακοπή της απομόνωσης ή των προφυλάξεων
Για άτομα που είχαν συμπτωματική νόσο COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικοί μετά την ανάρρωση, δε συνιστάται η επανεξέταση με PCR για SARS-CoV-2 RNA εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων κατά την αρχική λοίμωξη COVID-19.
Για άτομα που αναπτύσσουν εκ νέου συμπτώματα που συνηγορούν υπερ λοίμωξης COVID-19 κατά τη διάρκεια των 3 μηνών μετά την ημερομηνία έναρξης των αρχικών συμπτωμάτων, συνίσταται διερεύνηση και για άλλη υποκείμενη αιτιολογία. Εάν δεν εντοπιστεί άλλη αιτιολογία, τότε μπορεί να δικαιολογηθεί επανεξέταση με PCR για SARS-CoV-2 RNA υπό την καθοδήγηση ειδικού λοιμωξιολόγου. Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης και σε συνεννόηση με ειδικό λοιμωξιολόγο, θα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα απομόνωσης του ασθενούς ειδικά σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων εντός 14 ημερών μετά από στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σημειώνεται ότι για άτομα που δεν ανέπτυξαν ποτέ συμπτώματα, η ημερομηνία της πρώτης θετικής δοκιμής RT-PCR για SARS-CoV-2 RNA θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντί της ημερομηνίας έναρξης των συμπτωμάτων στις ανωτέρω περιπτώσεις.
4. Ο ρόλος των ορολογικών δοκιμασιών
Οι ορολογικές δοκιμασίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί η παρουσία ή απουσία ή επανεμφάνιση λοίμωξης COVID-19.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.