- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Γαλλία «απορρίπτει» την υδροχλωροκίνη ως «αναποτελεσματική»
Το φάρμακο του... Τραμπ κατάλληλο μόνο για κλινικές δοκιμές
Γαλλία-κορωνοϊός: Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία τάσσονται κατά της χορήγησης υδροχλωροκίνης σε ασθενείς Covid-19.
Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία δήλωσαν σήμερα ότι τάσσονται εναντίον της χρήσης της υδροχλωροκίνης κατά της νόσου Covid-19, έπειτα από μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματική και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Οι συγγραφείς της αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν οι φορείς του νέου κορωνοϊού στους οποίους χορηγείται το φάρμακο αυτό. Σε μια γνώμη που του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη στη θεραπεία της Covid-19» εκτός κλινικών δοκιμών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό.
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.
Η παρουσίαση της έρευνας στο The Lancet οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναστείλει χθες, Δευτέρα, όλες τις κλινικές έρευνες στις οποίες προχωρεί με την υδροχλωροκίνη σε πολλές χώρες, για προληπτικούς λόγους.
Στη Γαλλία, εκτός κλινικών δοκιμών, η χρήση της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.
Το περασμένο Σάββατο, υπό το φως της έρευνας στο Lancet, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε προσφύγει στην HCSP για να του προτείνει «μια αναθεώρηση των κατ΄εξαίρεση κανόνων συνταγογράφησης».
Στην πολυαναμενόμενη γνώμη της, η HCSP συνιστά «να μη χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα μακρολίδιο (μια οικογένεια αντιβιοτικών) στη θεραπεία της Covid-19».
Συνιστά επίσης να «γίνεται μια εκτίμηση κόστους/οφέλους της χρήσης της υδροχλωροκίνης στις θεραπευτικές δοκιμές» και να «ενισχυθεί η εθνική και διεθνής ρύθμιση των διαφόρων δοκιμών που αποτιμούν την υδροχλωροκίνη στην Covid-19».
Από την πλευρά της, η ANSM ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε (...) διαδικασία αναστολής της περίληψης ασθενών στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία» για την υδροχλωροκίνη. Δεκαέξι δοκιμές έχουν επιτραπεί στη Γαλλία προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
«Οι ασθενείς υπό θεραπεία με υδροχλωρικίνη στο πλαίσιο αυτών των κλινικών δοκιμών θα μπορούν να τη συνεχίσουν έως το τέλος του πρωτοκόλλου», προσθέτει η ANSM.
Aυτό το παράγωγο της χλωροκίνης (ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου) συνταγογραφείται για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμπεριλαμβάνεται στα πολλά θεραπευτικά σκευάσματα που δοκιμάζονται από τις αρχές της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όμως η χρήση της αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.