Health & Fitness

Τσιόδρας: Δοκιμάζονται τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια

Αν πάνε καλά οι μελέτες μπορεί ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσιόδρας για εμβόλιο
Τσιόδρας για εμβόλιο © Gerd Altmann/Pixabay

Για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό και τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τις δοκιμές έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ενημέρωση για τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρα μας, έκανε αναφορά στα εμβόλια και έφερε ένα νέο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε, επί του παρόντος δοκιμάζονται παγκοσμίως 8 διαφορετικά εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες. Δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση δύο των δοκιμών, ενώ συνολικά 110 προγράμματα είναι στο προκλινικό επίπεδο. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χθές ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα σε ένα από τα πειραματικά εμβόλια. Η μελέτη έγινε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ. Το νέο αυτό εμβόλιο βασίζεται σε μόρια messenger RNA, τα οποία κατευθύνουν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα. Όπως σημείωσε, αναμένονται και μεγαλύτερες μελέτες για τη χρήση αυτού του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το διάστημα εύρεσης και παραγωγής εμβολίου, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Ακούγονται πολλά. Είδατε, ανάφερα κάποια γιατί είδα κι εγώ με ενδιαφέρον αυτή την μελέτη. Μάλιστα την ανακοίνωσα και χτες στην ομιλία που έκανα για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις. 

»Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν ειδικά δεδομένα, τα οποία πρέπει ο κόσμος να τα μάθει. Μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές 
φάσεις. Αυτό που σας λέω, η φάση 1, η φάση 2, η φάση 3. Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι, δηλαδή θηλαστικά τα οποία έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο.

»Εάν περάσει αυτή τη φάση, πάει στη φάση των υγιών εθελοντών, την πρώτη φάση, που δοκιμάζουμε διαδοχικά μεγαλύτερες δόσεις, προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Και συνήθως, σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση, δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή – συνήθως δεν δουλεύει – ούτε την πολύ υψηλή – 
συνήθως έχει κάποιες παρενέργειες: πονάει το χέρι, κάνεις πυρετό και τα λοιπά. Αυτό μάλιστα έκαναν και αυτοί. Επίλεξαν μία μεσαία δόση για να συνεχίσουν τις μελέτες τους. 

»Στη μεσαία, στη δεύτερη φάση, εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, 600, 1.000, στους οποίους βλέπουν εάν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση, με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί ψηλά αντισώματα. 

»Και στην τρίτη φάση, το δίνουν στον πληθυσμό για να δουν 
εάν δουλεύει έναντι της απόκτησης του ιού. Όλες αυτές οι φάσεις, καταλαβαίνετε ότι διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει ένας χρόνος ή και ενάμισης. Άρα, για αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι θα πάρει 12 με 18 μήνες αυτή η διαδικασία του εμβολίου. 

»Έχουν όμως αυτή τη στιγμή ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια, με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλά αποτελέσματα. Ευελπιστούμε, δεν το ξέρουμε. Έχουν τοποθετηθεί οι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. και επιστήμονες από επιστημονικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο, ότι θα χρειαστούμε πιθανότατα πολλά από αυτά τα εμβόλια, εάν δουλεύουν όλα ή εάν δουλεύουν κάποια από αυτά. 

»Δεν θα φτάσει ένα. Γιατί δεν θα φτάσει ένα; Γιατί η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Άρα ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί, να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία βέβαια εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι.

»Δεν θα υποχρεώσεις κανέναν με το ζόρι να πάρει εμβόλιο. Και θα έχουν προτεραιότητα, φαντάζομαι και από προηγούμενες εμπειρίες που έχω ζήσει σαν επιστήμονας, οι άνθρωποι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, έτσι; Για παράδειγμα, σε αυτή τη μελέτη είδατε ότι δεν είχανε καθόλου παιδιά, που είναι ενδιαφέρον, έτσι; Από μόνο του. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός και οι μήνες, θα δούμε και μελέτες που θα αφορούν και παιδιά. Αλλά βλέπετε ότι η διαδικασία αυτή είναι μακρόχρονη και γίνεται με τους μέγιστους κανόνες ασφαλείας. Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες της 
Επιστήμης, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό 
εμβόλιο. 

»Πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα 
έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν πολύ γρήγορα, δεν 
θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ