Health & Fitness

Ο Κορωνοϊός και οι μύθοι που πρέπει να αποφεύγουμε (video)

Προσοχή! Το ίντερνετ δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη πηγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Coronavirus: More myths to ignore - BBC News

Μύθοι που κυκλοφορούν στο ίντερνετ για το πώς κανείς να αντιμετωπίσει ή να μη μολυνθεί από τον φονικό νέο κορωνοϊό.

«Μένουμε Σπίτι» για να προστατευτούμε από τον νέο κορωνοϊό και σερφάρουμε στο ίντερνετ για να περάσει η ώρα, για να ενημερωθούμε για όλες τις εξελίξεις, αλλά και πλείστες όσες φορές για να παραπληροφορηθούμε. Σε ένα βίντεο δύο και κάτι λεπτών ο Κρις Μόρις του BBC καταρρίπτει έναν προς έναν τους μύθους γύρω από το πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί ή να ιαθεί από τον νέο κορωνοϊό που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από τον κορωνοϊό;

Μύθος πρώτος: Κρατάμε την αναπνοή μας

Λένε ότι αν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να αισθανθείς κάποια δυσφορία αυτός είναι ένδειξη ότι δεν έχεις μολυνθείς από τον κορωνοϊό. «Όχι», λέει ο συντάκτης του BBC, « το να κρατάμε την αναπνοή μας δεν είναι ένα τεστ για κάποια κυστική ίνωση στους πνεύμονες, η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι σύμπτωμα του Covid-19».

Μύθος δεύτερος: Αυτοσχέδια αντισηπτικά

«Ό,τι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό επιφανειών δεν είναι κατάλληλο για την απολύμανση του δέρματος. Ούτε η βότκα είναι αποτελεσματική γιατί απλά η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ δεν είναι επαρκής».

Μύθος τρίτος: Ο κορωνοϊός επιβιώνει σε επιφάνειες για τουλάχιστον έναν μήνα

«Πολύ απίθανο», σημειώνει ο Κρις Μόρις και συνεχίζει, «από την εμπειρία με άλλους κορωνοϊούς σαν τον SARS και τον MERS γνωρίζουμε ότι παραμένει μολυσματικός σε μεταλλικές ή επιφάνειες από γυαλί ή πλαστικό για δύο έως μάξιμουμ εννέα ημέρες».

Μύθος τέταρτος: τα ούρα της αγελάδας

«Κάποιες ομάδες ινδουιστών στην Ινδία που λατρεύουν τις αγελάδες ούτως ή άλλως πιστεύουν ότι τα ούρα του ζώου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Καμία σχέση λένε οι ειδικοί».

Πραγματικότητα: Απλά να πλένουμε τα χέρια μας και αποφεύγουμε τους μύθους φιλτράροντας τις πληροφορίες στο ίντερνετ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ