- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάχεται τον κορωνοϊό
Αυστραλοί χαρτογράφησαν τη μάχη των κυττάρων με τον Covid-19
Τεράστια ανακάλυψη. Αυστραλοί χαρτογράφησαν πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα πολεμά εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι έχουν ταυτοποιήσει και χαρτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μάχεται κατά του νέου κορωνοϊού, Covid-19. Η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Medicine» σήμερα Τρίτη, δείχνει ότι οι ασθενείς αναρρώνουν από τον κορωνοϊό όπως αναρρώνει κι ένας ασθενής της εποχικής γρίπης.
Οι Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους για το πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον νέο ιό είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του εμβολίου. «Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη», λέει στο BBC η καθηγήτρια Κάθριν Κεντζιέρσκα και εξηγεί ότι για πρώτη φορά «κατανοήσαμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά τον νέο κορωνοϊό». Υπενθυμίζεται ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160.000 κρούσματα και περίπου 6.500 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό.
Άλλοι ειδικοί και επιστημονικοί συνάδελφοι των Αυστραλών ερευνητών του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσολογίας Πίτερ Ντόχερτι στη Μελβούρνη χαρακτήρισαν την έρευνα «επίτευγμα».
Τι ανακάλυψαν για τον κορωνοϊό
Το BBC στο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον νέο κορωνοϊό δεν είναι λίγοι κι αυτό δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπορεί να βγει νικητής στη μάχη με τον νέο ιό. Ωστόσο, για πρώτη φορά η έρευνα των Αυστραλών ταυτοποίησε τέσσερις τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βγήκαν μπροστά για να πολεμήσουν τον Covid-19. Οι ερευνητές εντόπισαν τα εν λόγω κύτταρα παρατηρώντας και παρακολουθώντας έναν ασθενή με ήπια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας. Η ασθενής ήταν μια γυναίκα 47 ετών από την Ουχάν της Κίνας που νοσηλεύτηκε στην Αυστραλία. Ανάρρωσε σε 14 ημέρες. Η καθηγήτρια Κεντζιέρσκα τόνισε στο BBC ότι ελέγχθηκε στο σύνολό της η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της ασθενούς. Τρεις ημέρ. ες, μάλιστα, πριν από την ανάρρωσή της οι γιατροί εντόπισαν αυτά τα κύτταρα στο αίμα της. Είναι τα ίδια κύτταρα που εμφανίζονται σε ασθενείς με την εποχική γρίπη που καταφέρνουν να γίνουν καλά και να αναρρώσουν.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», πρόσθεσε η καθηγήτρια στο BBC. Δεκάδες είναι οι επιστήμονες στον κόσμο που είναι κλεισμένοι σε εργαστήρια και δουλεύουν νυχθημερόν με την ελπίδα να βρουν πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ή να αναπτύξουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ξανά μια πανδημία σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.