Σωτήρης Τσιόδρας: Παγκόσμιος «φονέας» η γρίπη
«Να κάνουμε ό,τι και με τον νέο κορωνοϊό»
Η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, για τη γρίπη στην Ελλάδα.
Περίπου τα 2/3 από τους 90 νεκρούς τους οποίους μετρά ήδη η χώρα μας φέτος από επιπλοκές της γρίπης δεν είχαν εμβολιασθεί, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες όλοι οι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας συνιστούν απαρέγκλιτα τον εμβολιασμό κατά της νόσου.
Οι ίδιες αναλογίες ισχύουν επίσης για όσους από τους ασθενείς με γρίπη χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, το πιο διάσημο θύμα του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2 είναι, πράγματι, το διεθνές αντιεμβολιαστικό «κίνημα», το οποίο έχει δώσει αμέτρητες μάχες κατά του εμβολιασμού για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκκο, τη μηνιγγίτιδα, την HPV λοίμωξη, τον έρπη ζωστήρα!
Πού είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι μας καταπίεσαν τόσο πολύ τα αυτιά μας με τις δοξασίες τους περί επικινδυνότητας των εμβολίων; Έχουν λουφάξει στις τρύπες τους, τώρα που οι κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές του πλανήτη αναζητούν αγωνιωδώς το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Θα εμφανισθούν πάλι με την ανακάλυψη του νέου εμβολίου; Τους περιμένουμε!
Είναι πολύ σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με την εξέλιξη της γρίπης στη χώρα μας και διεθνώς:
Κύριε καθηγητά, έχουμε μέχρι στιγμής 90 νεκρούς από τη γρίπη. Είναι βαρύς ο απολογισμός μέχρι τώρα και λέει ο ΕΟΔΥ ότι είμαστε σε μια τάση πτωτική αλλά είναι υψηλή η δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να δείξει με κάποιο τρόπο την εξέλιξη που θα έχουμε και στον κορωνοϊό; Και δεύτερον, η πληροφορία μου είναι ότι μέσα στους νεκρούς από τη γρίπη υπάρχει ένα ικανό ποσοστό Ρομά, ισχύει αυτό;
Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι ένα 20% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν ελεγχθεί για γρίπη είναι θετικοί στη γρίπη. Άρα αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ποσοστό θετικότητας για ανθρώπους που έχουν τη γριπώδη, όπως λέμε συνδρομή, δηλαδή συνδρομή του πυρετού και βήχα και ελέγχονται για γρίπη και είναι θετικοί.
Άρα η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που καθυστερήσαμε με τη μέχρι τώρα πολιτική και στρατηγική μας η οποία θέλω να πω υιοθετείται και από άλλες χώρες, είδατε η Δανία και η Νορβηγία σήμερα έκλεισαν τα σχολεία, η βόρεια Ιρλανδία έκλεισε τα σχολεία.
Ένας από τους λόγους που έκλεισαν τα σχολεία είναι και αυτός, ότι θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της γρίπης στην κοινότητα, να μην πέσουν αυτά τα δυο μαζί. Έχουμε πέσει στην ουρά της γρίπης, θα συνεχίσει να μειώνεται η γρίπη και όσο μειώνεται η γρίπη τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το σύστημα υγείας μας να περιθάλψει ανθρώπους με κορωνοϊό.
Κύριε Τσιόδρα, δεν μου απαντήσατε. Είναι ικανοποιητικό ότι έχουμε 90 νεκρούς; Είναι ένα νούμερο υψηλό και δείχνει κάτι.
Όχι βέβαια, φυσικά και όχι. Κοιτάξτε, η γρίπη είναι ένας παγκόσμιος «φονιάς». Υπολογίζεται ότι από 400.000 έως 650.000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 90 κρούσματα στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι ελάχιστο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.
Η γρίπη εδώ κάθε χρόνο είναι ένας ιός που αλλάζει, που μεταβάλλεται, που μεταλλάσσεται, που κάθε χρόνο κυκλοφορούν και άλλα στελέχη από κάποιους από τους τύπους. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε πολύ μικρά νούμερα θανάτων, θα το καταφέρουμε αυτό όσο πιο συστηματικά τηρούμε κανόνες όπως αυτοί που τηρούμε για το νέο κορονοϊό και ελπίζω αυτό που θα κάνουμε με το νέο κορονοϊό να γίνει και του χρόνου για τη γρίπη.
Άρα, ναι, έχετε δίκιο, τα κρούσματα γρίπης εξακολουθούν να είναι πολλά, η γρίπη εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια για ανθρώπους μεγάλων ηλικιών και αυξημένου κινδύνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.