Ξεκίνησε το 11ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας
Από τις 20 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt
Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.) διοργανώνει για άλλη μια χρονιά Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας.
Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας, διοργανώνεται και φέτος για 11η συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.) στις 20-22 Φεβρουαρίου 2020, στην Αθήνα. Το ΕΛΙΕΚ είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, που ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, μέσα από την προαγωγή της έρευνας, την κατάκτηση της γνώσης, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο του επιστημονικού κόσμου όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.
Στόχος του Σεμιναρίου, είναι να αποτελέσει βήμα για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και επιστημονική συζήτηση πάνω στα τελευταία επιτεύγματα της έρευνας, και να συμβάλλει στην ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Φέτος, το Σεμινάριο έχει και επετειακό χαρακτήρα. Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG), ιδρυτικός φορέας του ΕΛΙΕΚ, γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής προσφοράς στην κλινική έρευνα του καρκίνου στη χώρα μας.
Tον Ιανουάριο, η HeCOG δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας Ιατρικής Ακριβείας, στο πλαίσιο της οποίας ολοκλήρωσε τη μελέτη μοριακού προφίλ όγκων 3.084 ασθενών με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, ωοθηκών. Συγκεκριμένα, από το 2013 έως το 2017, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της στοχευμένης αλληλούχισης (next generation sequencing, NGS) διενεργήθηκε επιτυχώς μοριακή ανάλυση των όγκων. Τα αποτελέσματα στους επιμέρους όγκους δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά υψηλού δείκτη εμβέλειας, ενώ τώρα, για πρώτη φορά, δημοσιεύτηκε η συλλογική ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων μελέτης μοριακού προφίλ των όγκων, η οποία ανέδειξε την ανίχνευση κλινικά σημαντικών μοριακών αλλαγών σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη μελέτη μοριακού προφίλ όγκων που πραγματοποιήθηκε στον Ελλαδικό χώρο.
Ένας από τους βασικούς στόχους της Ομάδας, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων χωρών του πλανήτη, είναι η δημιουργία Εθνικής Βιοτράπεζας για τη μελέτη του Καρκίνου, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έρευνας στον ελληνικό πληθυσμό στη γενωμική εποχή που διανύουμε.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν τη γνώση ότι το μοριακό προφίλ και η αναζήτηση βιοδεικτών είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής οδήγησε στην συνεχώς καλύτερη κατανόηση των υπεύθυνων βιολογικών και γενετικών διαδικασιών για την ανάπτυξη και την επιβίωση του καρκινικού κυττάρου και την διαπίστωση ότι ο καρκίνος είναι γενετική νόσος. Η συνεχώς βαθύτερη γνώση της βιολογίας και ειδικότερα της γενετικής του καρκίνου μας δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης νέων στόχων και ανάπτυξης νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.
Το μοριακό προφίλ των όγκων και η αναγκαιότητα της ανίχνευσης ογκολογικών βιοδεικτών αποτελούν κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητας της Ομάδας και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόσβαση σε νέα φάρμακα αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικό έλεγχο, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη δημιουργία καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων, την ταυτοποίηση σημαντικών προβλεπτικών παραγόντων που οδηγούν στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς και οι σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο. Θα υπάρξουν διεπιστημονικές συνεδρίες με διαδραστική συζήτηση ειδικών για τον καρκίνο του εντέρου, για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για τον καρκίνο ωοθηκών και την σημασία ανίχνευσης παρουσίας μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2, που ευθύνονται για τον κληρονομικό καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Στρογγυλά τραπέζια ειδικών, νοσηλευτικό συμπόσιο, συνεδρία οργανωμένη πλήρως από φοιτητές ιατρικής και το συμπόσιο της ομάδας των Νέων Ογκολόγων έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο φετινό πρόγραμμα.
Το Σεμινάριο τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ συζήτησης, έναν τόπο συνάντησης και συνεργασίας, ζωντανό πυρήνα γνώσης, προβληματισμού και επιστημονικής προόδου.
Τέλος, την Παρασκευή 21/2 κατά την τελετή έναρξης οργανώνεται ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς της HeCOG στην κλινική έρευνα του καρκίνου στην Ελλάδα, με την τιμητική συμμετοχή σημαντικών ερευνητών από το εξωτερικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.