Health & Fitness

Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού

Ακόμα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε βρέφος 6 μηνών στην Καρδίτσα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 724
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
of8oox0.jpg

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος. Τα πρώτα συμπτώματα προσομοιάζουν με αυτά μιας απλής γρίπης τα οποία μπορεί να μας ξεγελάσουν και να μην τα θεωρήσουμε σημαντικά. Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο, πεθαίνει, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. 

Ενημέρωση - Πρόληψη 
Η εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι τα μέσα για τη μείωση των περιστατικών. Γιατί η μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε μια ασθένεια είναι η σωστή ενημέρωση και, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τη μηνιγγίτιδα Β, ούτε για τα διαθέσιμα εμβόλια. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων –και ειδικά της μηνιγγίτιδας  Β– είναι ο εμβολιασμός. Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. 

o68iei0.jpg

Η σημασία του εμβολιασμού
Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη και ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. 

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β. 

Κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά την Ελλάδα και φέτος
Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και τη σημασία της πρόληψης με αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι μέσα στη χρονιά καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με το πιο πρόσφατο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β στις αρχές Νοεμβρίου στην Καρδίτσα σε βρέφος 6 μηνών. Το παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε λίγες ημέρες και ταυτοποιήθηκε με Μηνιγγίτιδα τύπου Β. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, το μικρό παιδί διέφυγε τον κίνδυνο για τη ζωή του και σήμερα είναι καλά στην υγεία του. Επίσης, πρόσφατα δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν σε παιδάκια στην Ηγουμενίτσα και την Κρήτη, καθώς και σε μία νεαρή κοπέλα στη Ρόδο, αυξάνοντας την ανησυχία γονέων και ιατρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ