Health & Fitness

Η Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη είναι 14 και τρέχει σαν τον άνεμο

Τερμάτισε πρώτη στα 5 χλμ του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και όλοι έμαθαν το όνομά της. Η Ηλιάνα είναι το next big thing των δρομέων στην Ελλάδα.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη
Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη

Η Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη, η μικρή αθλήτρια με τις μεγάλες επιδόσεις μιλάει στην Athens Voice για τη συμμετοχή της στον Ημιμαραθώνιο, στο Run Together και τους μελλοντικούς της στόχους.

Είναι ένα πολύ γλυκό κορίτσι, έχει την αθωότητα της ηλικίας στο χαμόγελό της και μια φλόγα που καίει στα μάτια. Η Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη είναι μόλις 14 ετών, αλλά έχει δείξει ήδη ότι είναι ικανή να καταφέρει πολλά στο τρέξιμο. Το 2018 έτρεξε για πρώτη φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, στη διαδρομή των 3 χλμ και κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε χιλιάδες αθλητές. Το 2019, στη δεύτερη προσπάθειά της, βγήκες πρώτη στα 5 χλμ με ρεκόρ χρόνου. Πλέον φοιτεί με αθλητική υποτροφία στη Σχολή Μωραΐτη και προπονείται εντατικά για τον επόμενο αγώνα της. Κάπου ανάμεσα σε μαθήματα και προπονήσεις καταφέραμε να της μιλήσουμε και να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Μιλησέ μας λίγο για σένα. Πώς και πότε ξεκίνησες να τρέχεις;
Ο αθλητισμός ήταν πάντοτε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου, καθώς οι γονείς μου μου είχαν μάθει την σημασία του αθλητισμού για την υγεία μας. Έτσι, από μικρή είχα ασχοληθεί με το κολυμβητήριο, το μπαλέτο, ύστερα την ρυθμική και τέλος το τρέξιμο. Όλα τα παραπάνω μου άρεσαν, αλλά ένα ήταν αυτό που με κέρδισε...το τρέξιμο! Η πρώτη μου επαφή με το στάδιο στίβου ήταν στη ηλικία των 10. Δοκίμασα όλα τα αγωνίσματα -ρίξεις, άλματα, ταχύτητα, αποστάσεις- αλλά η αγάπη μου για τους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων δεν άργησε να φανεί. Ο προπονητής μου κ. Παναγιώτης Χαραμής είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτό!

Με το σχολείο και τις προπονήσεις, φαντάζομαι ότι ο ελεύθερος χρόνος σου είναι ελάχιστος. Πώς τον περνάς;
Είναι αλήθεια ότι οι σχολικές μου υποχρεώσεις, φοιτώντας στην Γ' γυμνασίου, σε συνδυασμό με τις προπονήσεις μου αφήνουν λίγο ελεύθερο χρόνο. Φροντίζω όμως να τον εκμεταλλεύομαι και να περνάω καλά με την οικογένεια και τους φίλους μου. Πρέπει να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν νιώθω πως στερούμαι κάτι γιατί το τρέξιμο είναι κάτι που αγαπώ πολύ και με «γεμίζει».

dsc00314.jpg
Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη

Το 2018 έτρεξες για πρώτη φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, στη διαδρομή των 3 χλμ και κατάφερες να κερδίσεις τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε χιλιάδες αθλητές. Το 2019, στη δεύτερη προσπάθειά σου, βγήκες πρώτη στα 5 χλμ με ρεκόρ χρόνου. Το 2020 τι να περιμένουμε;
Οι νίκες αυτές με χαροποίησαν ιδιαίτερα, αλλά και με εξέπληξαν λόγω του ανταγωνισμού! Είναι υπέροχο όταν οι κόποι των προπονήσεων ανταμείβονται στον αγώνα. Το 2020 θα πάρω ξανά μέρος στον Ημιμαραθώνιο. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, βρίσκομαι ακόμα σε δίλημμα για την απόσταση που θα επιλέξω! Στόχος μου πάντως είναι να σημειώσω μια καλή επίδοση, ελπίζοντας να κερδίσω και μια θέση στο βάθρο.

Ποια είναι η πιο ωραία διαδρομή που έχεις τρέξει;
Χμ, θα πρέπει να πω πως είναι η λίμνη των Ιωαννίνων. Το να γνωρίσω την πόλη τρέχοντας ήταν για εμένα ο καλύτερος τρόπος και το γεγονός ότι τρέχαμε τον αγώνα μας δίπλα σε ένα τόσο ωραίο τοπίο μας έδινε δύναμη. Ναι, αυτό τον αγώνα θα τον θυμάμαι σίγουρα!

Επόμενος αγώνας δρόμου τώρα;
Ανάμεσα σε υποχρεώσεις, διάβασμα και προπονήσεις, προσπαθώ να βρω χρόνο για να προλάβω τον αγώνα Run Together powered by Intersport & Saucony*! Είναι ένας άψογος αγώνας που είναι και πολύ διασκεδαστικός. Είναι τέλειο να τρέχεις παρέα με κάποιον αγαπημένο σου και να μην το κάνεις για το χρόνο, αλλά για την εμπειρία.

runtogether2.jpg
Run Together

Τι σχεδιάζεις για τη φετινή σεζόν;
Θέλω σίγουρα να κάνω καλές εμφανίσεις και προσωπικά ρεκόρ στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να τρέξω καλά και σε κάποιους αγώνες δρόμου, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος, στη διαδρομή των 3 ή των 5 χιλιομέτρων.

Το Run Together είναι ένας ξεχωριστός αγώνας fun run, με 3 διαφορετικές διαδρομές (3, 6 και 9χλμ) και ζευγάρια που τρέχουν σε 4 κατηγορίες: Άντρας/Άντρας, Άντρας/Γυναίκα, Γυναίκα/Γυναίκα, Ενήλικας/Παιδί. Στόχος δεν είναι ο χρόνος τερματισμού και οι επιδόσεις αλλά οι συμμετέχοντες να τρέξουν ΜΑΖΙ, σε ζευγάρια, με τον κολλητό τους, το ταίρι τους, τον γονιό ή το παιδί τους. Το Run Together επιστρέφει στην Αθήνα για 6η συνεχή χρονιά, στον προαύλιο χώρο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, με εκκίνηση στις 10:30 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.runtogether.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ