- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H υπογλυκαιμία προκαλεί άγχος
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph βρήκαν ότι η απότομη πτώση της γλυκόζης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση
Πώς συνδέεται το άγχος με την υπογλυκαιμία: Τι δείχνει νέα μελέτη
Είναι εμπειρικά γνωστό ότι η υπογλυκαιμία προκαλεί άγχος ενώ το φαγητό ηρεμεί τον εγκέφαλο. Ακριβώς γι’ αυτό ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να ωθήσουν κάποιον στο φαγητό και άρα στην παχυσαρκία. Αλλά μέχρι σήμερα σπανίζουν τα πειράματα που δείχνουν ότι πράγματι η έλλειψη γλυκόζης, δηλαδή η υπογλυκαιμία, προκαλεί άγχος.
Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph βρήκαν ότι η απότομη πτώση της γλυκόζης που βιώνουμε όταν είμαστε πεινασμένοι μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη διάθεση. H μελέτη έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacology.
«Βρήκαμε στοιχεία ότι μια αλλαγή στο επίπεδο της γλυκόζης μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στη διάθεση», δήλωσε ο καθηγητής Francesco Leri, από το Τμήμα Ψυχολογίας του University of Guelph. «Ήμουν δύσπιστος όταν οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι δεν έχουν καλή διάθεση εάν δεν τρώνε, αλλά τώρα το πιστεύω. Η υπογλυκαιμία είναι ένας ισχυρός φυσιολογικός και ψυχολογικός παράγοντας άγχους».
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση μιας αιφνίδιας πτώσης της γλυκόζης στη συναισθηματική συμπεριφορά σε αρουραίους στους οποίους προκλήθηκε υπογλυκαιμία.
«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις αρνητικές διαθέσεις και το άγχος, σκέφτονται τους ψυχολογικούς παράγοντες, όχι απαραίτητα τους μεταβολικούς», δήλωσε ο Thomas Horman, πρώτος ερευνητής της μελέτης. «Αλλά διαπιστώσαμε ότι η κακή διατροφική συμπεριφορά μπορεί να έχει αντίκτυπο».
Οι αρουραίοι εγχύθηκαν με έναν αναστολέα μεταβολισμού της γλυκόζης κάτι που τους προκάλεσε υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο θάλαμο. Σε μια άλλη ομάδα δόθηκε ένεση με νερό και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό θάλαμο. Όταν δόθηκε στα πειραματόζωα η επιλογή για το ποια αίθουσα θα εισέλθουν, απέφυγαν το θάλαμο όπου βίωσαν την υπογλυκαιμία.
«Η συμπεριφορά αποφυγής είναι μια έκφραση στρες και άγχους», δήλωσε ο Leri. «Τα ζώα απέφυγαν αυτόν το θάλαμο γιατί είχαν μια αγχωτική εμπειρία εκεί. Δεν θέλουν να την ξαναζήσουν».
Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αίματος των αρουραίων μετά την υπογλυκαιμία και βρήκαν περισσότερη κορτικοστερόνη, κάτι υποδεικνύει φυσιολογικό στρες. Οι αρουραίοι εμφανίστηκαν επίσης πιο βραδυκίνητα όταν τους δόθηκε ο αναστολέας μεταβολισμού της γλυκόζης. «Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι αυτό συνέβη επειδή χρειάζονταν τη γλυκόζη για να κάνουν τους μύες τους να λειτουργούν», δήλωσε ο Leri. «Αλλά όταν τους δώσαμε ένα αντικαταθλιπτικό, η αργή συμπεριφορά δεν παρατηρήθηκε. Τα ζώα κινούνταν κανονικά. Οι μυς τους εξακολουθούσαν να μην λαμβάνουν γλυκόζη, αλλά η συμπεριφορά τους άλλαζε».
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι προκύπτει από την ανάλυση 13 επιστημονικών ανασκοπήσεων που παρήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο καπνός παραμένει σε κλειστούς χώρους ακόμη και όταν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα
Πότε πρόκειται για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού και πότε για μια διαταραχή που χρειάζεται παρέμβαση
Σχεδόν το 25% των θυμάτων από πνιγμό αποτελούν τα παιδιά έως 5 ετών
Άμεσες και χρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο
Για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.