Έρευνα: Ο ύπνος που χάθηκε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας
Όσο και να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο ο ύπνος που χάσατε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται, δείχνει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Current Biology.
Οι ερευνητές πήραν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων και περιόρισαν τον ύπνο τους σε όχι περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ.
Η μία ομάδα κοιμόταν μόνον αυτές τις ώρες καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η άλλη μπορούσε να αναπληρώσει τον ύπνο της το Σαββατοκύριακο.
Και οι δύο ομάδες τσιμπολογούσαν περισσότερο το βράδυ, πήραν βάρος και παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης του μεταβολισμού τους, σε σύγκριση με την περίοδο που άρχισαν την έρευνα.
Αν και η ομάδα που μπορούσε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο περισσότερο για να αναπληρώσει τον ύπνο που είχε χάσει την εβδομάδα παρουσίαζε κάποιες ήπιες βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, (μεταξύ των οποίων λιγότερο τσιμπολόγημα το βράδυ), τα οφέλη αυτά χάνονταν όταν ξανάρχιζε η εργασιακή εβδομάδα με τις περιορισμένες ώρες ύπνου.
«Στο τέλος, δεν είδαμε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που κατάφερναν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο επικεφαλής των συντακτών της σχετικής έκθεσης Κρις Ντέπνερ, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, εν μέρει γιατί αυξάνει την τάση για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στην έρευνα αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το πώς ο περιορισμένος ύπνος και η προσπάθεια αναπλήρωσής του το Σαββατοκύριακο επηρεάζει τον μεταβολισμό μετείχαν 36 άνθρωποι ηλικίας 18 με 39 ετών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να δείχνει μικρός, αλλά αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο σύνολο συμμετεχόντων σε μια έρευνα για τον ύπνο και ενισχύει το μήνυμα για καλή "υγιεινή ύπνου", όπως για παράδειγμα η αποφυγή της χρήσης υπολογιστή πριν από τον ύπνο.
Επίσης επισημαίνουν ότι τα πορίσματα της έρευνας ενισχύουν την συμβουλή ότι είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδανικά να έχει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου. Άλλοι σημειώνουν ωστόσο, ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ωράριο ύπνου, δεν σημαίνει ότι προσπαθώντας να αναπληρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι απαραίτητα κάτι κακό.
«Αν και πιστεύω ότι θα πρέπει να παροτρύνουμε όλους να έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα αν μπορούν, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να λέμε στους ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια ότι δεν θα πρέπει να κοιμούνται το Σαββατοκύριακο», σχολίασε ο Μάλκομ φον Σαντς, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.
(Πηγή: BBC)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.