Απόκτησε το σώμα αρχαιοελληνικού αγάλματος όπως ο Κάφκα
Με μόνο 15 λεπτά καθημερινής άσκησης
Φανταστείτε για λίγο ότι περπατάτε την δεκαετία του 1910 στη Πράγα και ξαφνικά σηκώνετε το κεφάλι σας προς ένα παράθυρο και βλέπετε ένα ημίγυμνο – ή και ολόγυμνο – άντρα να στέκεται εκεί, χωρίς καθόλου κουρτίνες, και να κάνει ασκήσεις. Αυτός ο άντρας, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο Φραντς Κάφκα και ο λόγος που τον βλέπετε σε αυτό το στιγμιότυπο δεν είναι κάποιου είδους τάση προς επιδειξιομανία, αλλά ο δανός γυμναστής και συγγραφέας Γιόχαν Πίτερ Μούλερ.
Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή. Ο Κάφκα είχε μία μεγάλη ανασφάλεια για το σώμα του και πίστευε ότι είναι ιδιαίτερα αδύναμο, καθώς δεν είχε πάνω του καθόλου όγκο να τον προστατεύει. Η άποψη του συγγραφέα για το σώμα του δεν ήταν απόλυτα άστοχη, καθώς έχει καταγραφεί ότι το 1907 ένας γιατρός του είχε αναφερθεί σε αυτό ως αδύναμο και ευαίσθητο, ενώ συγκεκριμένα είχε παρομοιάσει και την κλείδα του με μία μπαγκέτα.
Η σωματική του αυτή κατάσταση ήταν εν μέρει αποτέλεσμα φυσικής του προδιάθεσης και εν μέρει λογικό επακόλουθο του τρόπου ζωής του, αφού υπήρχαν περίοδοι που η δουλειά του απαιτούσε να εργάζεται σε γραφείο και για 12 ώρες συνεχόμενα. Απόρροια αυτού ήταν αυτό που ο Μούλερ στο βιβλίο του «Το σύστημά μου» ονομάζει ως το φαινόμενο του «τύπου του αστικού γραφείου» και συνεπάγεται πρόωρη κύρτωση, στραβά πόδια και ώμους και χλωμό πρόσωπο με ακμή.
Ο Κάφκα είδε τον ίδιο του τον εαυτό στην περιγραφή του γυμναστή και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει πιστά τον τρόπο ζωής, που το βιβλίο του προτείνει, ώστε να φτάσει στον τελικό στόχο, να φτιάξει το σώμα ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος. «Το σύστημά μου» παρότρυνε τους αναγνώστες του να κοιμούνται 8 ώρες κάθε βράδυ, να μην καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, να πίνουν πολύ νερό και να βουρτσίζουν τα δόντια τους (δεν θεωρούνταν δεδομένες συμβουλές εκείνη την εποχή), να φοράνε όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα (ο ίδιος ο Μούλερ ήταν γνωστός για την συνήθεια του να πηγαίνει για σκι φορώντας μόνο μία λινάτσα) και να γυμνάζονται για 15 λεπτά την ημέρα, με τις 18 ασκήσεις που προτείνει.
Το βιβλίο του έγινε ανάρπαστο και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 25 γλώσσες, ενώ πολλοί εκείνη την εποχή, αντί για το ρήμα «γυμνάζομαι», χρησιμοποιούσαν το όνομά του ως ρήμα. Αργότερα, μάλιστα, ο Μούλερ εξέδωσε άλλα δύο βιβλία, «Το σύστημά μου για κυρίες» και «Το σύστημά μου για παιδιά».
Η επιτυχία αυτή δεν ήταν άδικη, αφού μέρος των ασκήσεων του φαίνεται να έχουν ως πηγή έμπνευσης το μπαλέτο και μοιάζουν σαν ένα είδος προδρόμου για το πιλάτες. Επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του κορμού και της πλάτης, χρειάζονται ακρίβεια, χωρίς όμως να είναι ακατόρθωτες, και δεν απαιτούν ούτε επιπλέον εξοπλισμούς, ούτε να αφήσεις το σπίτι σου. Ανάμεσα τους συναντάμε ασκήσεις, όπως καθίσματα, τροποποιημένα push ups και διατάσεις, με μεγάλο μέρος από αυτές να χρησιμοποιούνται σήμερα στις προτεινόμενες ασκήσεις για την καταπολέμηση του πόνου της πλάτης.
Οι προτάσεις του Μούλερ φαίνεται ότι δούλεψαν τόσο καλά για τον Κάφκα, ώστε να τον μετατρέψουν σε ένα είδος φανατικού υπερασπιστή τους. Όχι μόνο τις ακολουθούσε με ευλαβική προσήλωση, αλλά προσπαθούσε να πείσει τους πάντες γύρω του ότι πρέπει και αυτοί να τις υιοθετήσουν, ενώ έγραψε μέχρι και γράμμα στην τότε αρραβωνιαστικιά του, στο οποίο επέμενε ότι πρέπει έστω να τις δοκιμάσει. Με άλλα λόγια, ο Κάφκα μετατράπηκε λίγο – πολύ σε αυτόν τον τύπο που γεμίζει τα social media με φωτογραφίες από το γυμναστήριο και την διατροφή του, δεν σταματάει να λέει στην εκάστοτε κοπέλα του ότι πρέπει να γυμνάζετε περισσότερο και να κόψει τους πολλούς καφέδες και προσπαθεί να μας μεταδώσει την τεράστια δύναμη της θέλησης, που τον βοήθησε να γίνει το τέλεια γραμμωμένο ον που είναι σήμερα.
Ωστόσο, αν αυτή την περίοδο ψάχνετε κάτι να σας σηκώσει από τον καναπέ και να σας κάνει να κινηθείτε λίγο περισσότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς τις 18 ασκήσεις του Μούλερ, αρκεί πρώτα να υποσχεθείτε στον εαυτό σας και σε όλους μας ότι δεν θα πάθετε εμμονή μαζί τους, όπως ο Κάφκα, και ότι θα τις ακολουθήσετε σε υγιή επίπεδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφορούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά παραμένουν άγνωστες
Η ενέργεια του σώματος εξαντλείται πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται φυσικά στο σώμα αλλά μειώνεται με την ηλικία
Το εργαστήριο συντονίζει ο Κλέαρχος Σταματουλάκης, ψυχολόγος και συγγραφέας
Ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ - Ένας στους επτά εφήβους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο
Επηρεάζουν περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
Μπορεί να προκαλέσει από πόνο μέχρι διάβρωση του στομάχου
Πότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα και πόνος στα μάτια
Για πολλούς είναι συνήθεια, για άλλους σχεδόν… απαγορευτικό
Η γυμναστική που κάνει τη διαφορά - Οι μύες-κλειδιά και το πρόγραμμα των 10 λεπτών
Οι καλύτερες και ταχύτερες διαγνώσεις, η πρόσβαση σε φάρμακα και η απαίτηση της προσωπικής ευτυχίας
H εξέλιξή της είναι ραγδαία - Μέσα σε 24 ώρες ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση
Συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Νέα μελέτη αποκαλύπτει την εποχικότητα της ανδρικής γονιμότητας
Μία επιστημονική προσομείωση απαντά στο αιώνιο ερώτημα
Οι ειδικοί εξηγούν τους βιολογικούς λόγους και τις συνήθειες που διαταράσσουν τον ύπνο
Πόσο αποτελεσματική είναι η κατάψυξη ωαρίων σήμερα;
Η επιστήμη απαντά και εξηγεί γιατί η ποιότητα μετράει περισσότερο από τις ώρες
Μία σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
Τι ισχύει για τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, τη σύσταση του σώματος και τις ορμόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.