Έρευνα: Τι προκαλούν στον οργανισμό λιγότερες από έξι ώρες ύπνου
Ποιος ο ρόλος του αλκοόλ και του καφέ στον ύπνο
Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ως οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.
Ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, πράγμα που προκαλεί τη στένωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα σακχάρου, πίεσης, φλεγμονής και παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Ορδόβας του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα με μέση ηλικία 46 ετών (χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και τα δύο τρίτα άνδρες). Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, ήσαν κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά έως οκτώ ώρες. Ειδικότερα όσοι έκαναν και κακό ύπνο, ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά. Η ποιότητα του ύπνου συναρτάται με το πόσες φορές ξυπνά κανείς μέσα στο βράδυ και πόσο κινητικός και ανήσυχος είναι την ώρα του ύπνου του.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του».
Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος πάνω από οκτώ ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «εξαιτίας του αλκοόλ, κανείς μάλλον θα ξυπνήσει μετά από λίγη ώρα ύπνου και μετά θα δυσκολευθεί να ξανακοιμηθεί, αλλά κι αν τελικά κοιμηθεί, δεν θα κάνει καλό ύπνο». Όσο για τον καφέ, ανέφεραν ότι αν κανείς -ανάλογα με το DNA του- μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη, δεν θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, αν όμως έχει αργό μεταβολισμό, τότε η καφεΐνη θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.