Health & Fitness

Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε για να χάσετε 1 κιλό;

Η απώλεια βάρους που οφείλεται στο γλυκογόνο δεν έχει φυσικά ενδιαφέρον αν θέλετε να αδυνατίσετε διότι δεν αφορά το σωματικό λίπος

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eating-1495368_1920.jpg

Το διαιτητικό λίπος παρέχει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο (από 8,7 μέχρι 9,3 θερμίδες ανάλογα το είδος των λιπαρών οξέων). Άρα αν καταναλώσετε 1 κιλό λίπους θα πάρετε πάνω -κάτω 9.000 θερμίδες. Το βάρος σας όμως θα είναι κάπως μεγαλύτερο κι αυτό γιατί το σωματικό λίπος δεν αποτελείται μόνο από καθαρό λίπος.

Τα κύτταρα που αποθηκεύουν λίπος, τα λιποκύτταρα, περιέχουν επίσης  υγρά και πρωτεΐνες. Το λίπος αποτελεί το 70-85% του βάρους του λιπώδους ιστού. Έτσι παίρνοντας 9.000 παραπανίσιες θερμίδες, επειδή θα αποθηκεύσετε και λίγο νερό, το σωματικό βάρος σας θα είναι μεγαλύτερο από 1 κιλό. Το βάρος σας θα είναι περίπου 1,2 κιλά παραπάνω. Για να αυξηθεί το βάρος σας ακριβώς κατά 1 κιλό αρκούν 7.700 επιπλέον θερμίδες.

Η απάντηση λοιπόν στο πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε για να χάσετε ένα κιλό σωματικού βάρους είναι 7.700 θερμίδες. Παίρνοντας αυτό σαν βάση, αν δημιουργείτε ένα ενεργειακό έλλειμμα 500 θερμίδων κάθε μέρα θα χάσετε 1 κιλό μετά από 18 μέρες και 6 κιλά μετά από 108 μέρες (εφ’ όσον ο μεταβολισμός σας δεν έχει γίνει πιο αργός).

Το γλυκογόνο

Τα παραπάνω ισχύουν όταν το 1 κιλό βάρους που χάνετε αφορά τον λιπώδη ιστό σας. Στην περίπτωση που κάψετε απλώς γλυκογόνο, το οποίο είναι αποθηκευμένο στους μυς και το συκώτι σας, επίσης θα χάσετε βάρος αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με αδυνάτισμα.

Εκτός από λίπος, το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει και γλυκόζη σε μια μορφή που ονομάζεται γλυκογόνο και μοιάζει με το άμυλο των τροφών. Ένας μέσος άνθρωπος 70 κιλών αποθηκεύει περίπου 500 γραμμάρια γλυκογόνο στο σώμα του. Ένα γραμμάριο γλυκογόνο αποθηκεύεται μαζί με 2 γραμμάρια νερό. Άρα αν ξοδέψετε όλο το γλυκογόνο σας (όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης άσκησης) θα χάσετε 1,5 κιλό και τα 2/3 θα είναι νερό. Επειδή οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες το γραμμάριο, σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάψετε 2.000 θερμίδες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ