- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ για την ιατρική χρήση της κάνναβης
Όμως, μόνον οι πλούσιες χώρες προσφέρουν επαρκή ανακουφιστική φροντίδα
Ως παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στη συζήτηση, η οποία εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περί παραγωγής τελικών προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η τοποθέτηση της Έκθεσης της αρμοδίας επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ναρκωτικών στον κόσμο, Έκθεση την οποία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ, λοιπόν, έρευνες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου λειτουργούν προγράμματα ιατρικής κάνναβης δείχνουν ότι αυξάνεται η χρήση της ουσίας και η εκδήλωση σχετικών διαταραχών.
Επίσης, η διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των χωρών για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς ή μη ιατρικούς σκοπούς, έχει αμβλύνει την αντίληψη του κοινού σε σχέση με την επικινδυνότητα της ουσίας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) προειδοποιεί ότι η ευκολότερη πρόσβαση στην ουσία μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη χρήση κάνναβης από επιπλέον 1,1 εκατομμύρια ενήλικες και να προκαλέσει διαταραχές χρήσης σε επιπλέον 500.000 ενήλικες.
Η νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της ουσίας σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ συνδέεται με την αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εκτίθενται στην ουσία κατά λάθος, ενώ 280 περιστατικά δηλητηρίασης καταγράφηκαν το 2017 στην Ουάσινγκτον, 49 από τα οποία αφορούσαν παιδιά κάτω των 6 ετών.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τις ενδείξεις ότι ορισμένα παράγωγα κανναβινοειδών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα, όπως η σύνθεση των φαρμάκων (δραστική ουσία και δόση), η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες.
Η Επιτροπή δεν ξεχνά να υπογραμμίσει εκ νέου ότι η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, συνεχίζουν να παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα μεγάλες διαφορές στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών για ιατρικούς σκοπούς.
Έτσι, ενώ από το 2000 στις χώρες υψηλού εισοδήματος υπάρχει αύξησης της χρήσης ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών για ιατρικούς σκοπούς, σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρατηρούνται κενά ή ελλείψεις στο ρυθμιστικό σύστημα, καθώς και απουσία της κατάλληλης ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των γιατρών, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στερούνται της κατάλληλης ανακουφιστικής φροντίδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.