- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Λαϊκό»: Ένα μεγάλο «θαύμα» στη νεφρολογική κλινική!
Μιλάει στην A.V. ο συντονιστής διευθυντής της κλινικής Γιάννης Μπολέτης
Αυτό το οποίο συμβαίνει στην πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου της Αθήνας «Λαϊκό» είναι από εκείνα που μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν εργάτες του ΕΣΥ οι οποίοι μοχθούν νυχθημερόν προκειμένου να γίνουν πράξη όσα πριν μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστο όνειρο!
Παγκόσμια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις ήταν η περασμένη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και η A.V. συνάντησε τον συντονιστή διευθυντή της πανεπιστημιακής νεφρολογικής κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (MTN) του «Λαϊκού», καθηγητή Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπολέτη, ο οποίος είναι επίσης ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Σαράντα τέσσερις (44) μεταμοσχεύσεις νεφρού από δότη με ασύμβατη ομάδα αίματος έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία το μεταμοσχευτικό Κέντρο του «Λαϊκού», καθώς και σειρά μεταμοσχεύσεων νεφρού κατά τις οποίες ο λήπτης είχε αντισώματα έναντι του δότη, ενώ, από τον περασμένο Μάιο, το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις (4) μεταμοσχεύσεις με χιαστί ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγαριών δότη - λήπτη!
Έτσι, το μεταμοσχευτικό κέντρο του «Λαϊκού» έχει καταστεί πλέον το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό Κέντρο της χώρας μας, στο οποίο πραγματοποιείται περίπου το 50% των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες δότες και περίπου το 65% των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες!
Σύμφωνα με όσα με εξηγεί πάντα ο καθηγητής Γιάννης Μπολέτης, με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακαινίσθηκαν πολύ πρόσφατα η πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική και η ΜΤΝ του «Λαϊκού», ενώ, από τον περασμένο Ιούνιο, ξεκίνησε επίσης η λειτουργία ενός χειρουργικού κρεβατιού αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα η αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη να έχει ήδη μειωθεί στους… 6 μήνες, το πολύ, έναντι αναμονής… 18 μηνών, που σημειωνόταν μέχρι πρόσφατα!
Ακόμη, από την περασμένη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ξεκίνησε επίσης η λειτουργία μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, επεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιούνταν επί 26 χρόνια μόνον στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, πεντακόσιοι πενήντα (550) ασθενείς αναμένουν για μεταμόσχευση νεφρού στο «Λαϊκό», ενώ η πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική παρακολουθεί περίπου 1.500 μεταμοσχευμένους, ενώ διαθέτει ακόμη το μοναδικό στη χώρα μας συστηματικό ιατρείο για την εφ’ όρου ζωής παρακολούθηση των ζώντων δοτών. «Η αναγνώριση της αξίας της δωρεάς οργάνων επιβάλλει την εφ’ όρου ζωής παρακολούθηση του δότη, κάτι το οποίο αποτελεί για το Συμβούλιο της Ευρώπης όρο εκ των ων ουκ άνευ για τις μεταμοσχέυσεις», μας εξηγεί ο καθηγητής Γιάννης Μπολέτης.
Όσο θαυμάσια δουλειά να γίνεται στην πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική του «Λαϊκού» δεν παύουν να υφίστανται προβλήματα, τα οποία χρήζουν ενδιαφέροντος και επίλυσης. Ο καθηγητής Γιάννης Μπολέτης σκέφτεται για λίγο και τα προσδιορίζει: Απαιτείται η πρόσληψη εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η πρόσληψη συντονιστικού προσωπικού, το οποίο είναι κομβικό στη συνολική διαδικασία των μεταμοσχεύσεων.
Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Μπολέτης δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι «είναι μεγάλη ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των δωρεών οργάνων, ένα κεφάλαιο στο οποίο η χώρα μας εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ άσχημα…».
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο διοικητής του «Λαϊκού» Ηρακλής Χαρμανίδης είχε απόλυτο δίκιο όταν μας διαβεβαίωνε ότι στην πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική πραγματοποιείται ένα μικρό «θαύμα», εν μέσω «σκληρής» δημοσιονομικής στενότητας για τη χώρα μας και, συνεπώς, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας!
Ευχή όλων μας, ασφαλώς, είναι να αναπτύσσεται σταθερά και διαρκώς και η πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική και η μονάδα τεχνητού νεφρού και τα μεταμοσχευτικά κέντρα του «Λαϊκού»!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.