Μαθητές και ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα του φθινοπώρου
Ο ρόλος της καθημερινής φροντίδας και υγιεινής
Στα παιδιά τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα είναι συχνότερα και εντονότερα λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού τους, αλλά και λόγω των παρατεταμένων διακοπών με τα πολλά μπάνια, τις βουτιές και τις κακές διατροφικές συνήθειες, τονίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, ΠΑΙΔΟΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και μια επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο για πιθανά συμπτώματα που προέκυψαν το καλοκαίρι θα λύσει οποιαδήποτε αμφιβολία. Ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά με ιστορικό ωτίτιδων και ρινίτιδων είναι να έχουν επισκεφθεί τον Ωτορινολαρυγγολόγο, για τον καθιερωμένο έλεγχο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία καθώς ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις.
Πέρα από κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να μας προτείνει ο ΩΡΛ μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα απλά καθημερινά πράγματα που θα εξασφαλίσουν στους μικρούς μας φίλους την καλύτερη υγεία των αυτιών και της μύτης τους. Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια. Αγαπημένο πεδίο δράσης των ιών και των μικροβίων είναι το ανώτερο αναπνευστικό, οπότε η τάση των παιδιών να «ενοχλούν» την μύτη και τα αυτιά τους πολύ συχνά εξυπηρετεί την εύκολη εισχώρηση των ιών και των μικροβίων στον οργανισμό. Επίσης, η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα, λαχανικά καθώς και δημητριακά θωρακίζουν τον οργανισμό μας προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Ας μη λησμονούμε βέβαια και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών μας. Το ξεκίνημα μια αθλητικής δραστηριότητας μετά τη «γλυκιά τεμπελιά» του καλοκαιριού είναι ό,τι καλύτερο για να τονωθεί η ευεξία του οργανισμού και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό τους.
Το φθινόπωρο, συνεχίζει η Δρ. Παταρίδου, συμβαίνουν τα περισσότερα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς είναι παραδοσιακά μια εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των διακοπών βέβαια σίγουρα υποβοηθούν στην εμφάνιση των αλλεργιών. Οι πολλές ζωικές και βιομηχανοποιημένες τροφές που -ειδικά τα παιδιά- καταναλώνουν το καλοκαίρι είναι γεμάτες συντηρητικά και τεχνητά συστατικά, που θεωρούνται εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας. Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται κυρίως σε ιούς, αλλά και σε μικρόβια.
Παρόλα τα προληπτικά μέτρα που καλό θα ήταν να ακολουθούμε, πάντα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα στα αυτιά, στη μύτη ή στο λάρυγγα των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, το οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό μας, τον ΩΡΛ, ειδικά όταν είναι έντονο ή όταν επιμένει. Σε περίπτωση που ο γιατρός μας προτείνει μία θεραπεία, καλό θα ήταν αυτή να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς προς αποφυγή μετάδοσης μικροβίων σε άλλα παιδιά αλλά και για να είναι τα ίδια απαλλαγμένα από προβλήματα και με θωρακισμένο οργανισμό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες. Και βέβαια, το άρρωστο παιδί δεν πρέπει να πάει στο σχολείο, στο πάρτι, στον παιδότοπο, στο κολυμβητήριο, γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδάκια.
Το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή περίοδος ριζικής επίλυσης κύριων προβλημάτων που έχουν ένδειξη για χειρουργείο στην παιδική ηλικία, επισημαίνει η Δρ. Παταρίδου, όπως οι άπνοιες και το ροχαλητό που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια, στις υπερτροφικές αμυγδαλές και σπανιότερα σε ατρησία των ρινικών χοανών, ή στην επίμονη παρουσία υγρού στα αυτιά ή σε υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας. Συνοψίζοντας, οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι είναι σε θέση να διορθώσουν άριστα και δίχως μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί τα προβλήματα αυτά.
Τέλος, ας ευχηθούμε μια υγιή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Και ας μην ξεχνάμε ότι η καλή υγεία εξασφαλίζεται με αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άθληση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.