Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά της χώρας μας
Οι αιτίες, τα είδη, τα πρώιμα σημάδια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν
Ραγδαία αύξηση των διαταραχών διατροφής σε παιδιά και εφήβους σημειώνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, ενώ η αύξηση των περιστατικών συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η ηλικία έναρξης είναι πολύ νωρίς, πλέον, γύρω στα 9 έτη, ενώ τα αγόρια βάλλονται και αυτά σε μεγάλο πια ποσοστό, σε σχέση με το παρελθόν (65% των νοσούντων είναι κορίτσια και 35% αγόρια).
Τα παραπάνω επισημαίνει η Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων κα. Φρίντα Κωνσταντοπούλου, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, τονίζοντας πως τα ποσοστά θνησιμότητας των διαταραχών αυτών είναι μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές (20%) .
Με βάση επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα νοσεί 6% του πληθυσμού (1% από νευρογενή ανορεξία και 5% από νευρογενή βουλιμία).
Οι αιτίες
1.Βιολογικό υπόβαθρο:
Προκαλείται από ορμονικές ανισορροπίες στην υπόφυση, τον υποθάλαμο και τα επινεφρίδια. Ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η κορτιζόλη και η μελατονίνη δυσλειτουργούν.
2.Γενετική προδιάθεση:
3.Ψυχιατρικό υπόβαθρο:
Διαταραχές όπως οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, οι Διαταραχές του Συναισθήματος, οι Αγχώδεις Διαταραχές, οι Μαθησιακές Διαταραχές με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορούν να προκαλέσουν, μπορούν να αποτελέσουν το παθολογικό υπόβαθρο συννοσηρότητας των Διατροφικών Διαταραχών.
4.Περιβαλλοντικοί παράγοντες :
-Βullying από το περιβάλλον των συνομηλίκων σε περίπτωση που το παιδί είναι υπέρβαρο.
-Άμεσα ή έμμεσα επικριτικά σχόλια από το οικογενειακό περιβάλλον για την εικόνα όχι μόνο του ίδιου του παιδιού αλλά και άλλων ατόμων. Για παράδειγμα «Πρόσεξε μην τρως πολύ θα παχύνεις», «Μα δεν βλέπει πως έχει γίνει;»
-Η ηλικία εμφάνισης των Διατροφικών Διαταραχών δεν έχει αμβλυνθεί μόνο σε πιο μικρές ηλικίες, αλλά και σε μεγαλύτερες. Ένας γονιός με εμμονική ενασχόληση με το φαγητό μπορεί να αποτελέσει αρνητικό παράδειγμα για το παιδί ή τον έφηβο.
-Αθλήματα που απαιτούν μείωση του βάρους.
-Κοινωνικά πρότυπα ευτυχίας ταυτόσημα με την εικόνα απίσχνασης.
Είδη διατροφικών διαταραχών
-Νευρογενής Ανορεξία
-Νευρογενής Βουλιμία, με επεισόδια εμέτων, χρήση διουρητικών, καθαρτικών κ.τ.λ.
-Επεισόδια Υπερφαγίας-Αδηφαγίας
Επικινδυνότητα των διαταραχών σε παιδιά και εφήβους
Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ηλικία της ανάπτυξης σωματικά, όπου με τον υποσιτισμό βάλλονται:
-Το οστικό σύστημα , με κίνδυνο πρώιμης οστεοπόρωσης
-Όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά
-Η καρδιά λόγω ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες, με κίνδυνο τα εμφράγματα ακόμα και σε μικρές ηλικίες
-Ο εγκέφαλος, ο οποίος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα μηνύματα που δέχεται και να παραποιεί τα μηνύματα που λαμβάνει.
Αναπόφευκτη όμως είναι και ψυχική αναπτυξιακή καθυστέρηση εφόσον η εμμονική ενασχόληση με το φαγητό υποβαθμίζει και καταλύει κυριολεκτικά τη ζωή και την ομαλή λειτουργικότητα του παιδιού και του εφήβου.
Πρώιμα σημάδια διατροφικών διαταραχών
Δυστυχώς συνήθως οι γονείς αναζητούν βοήθεια από τους ειδικούς όταν πια τα συμπτώματα έχουν παγιωθεί και η δυνατότητα για βοήθεια περιορίζεται.
Η έντονη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε οι θεραπευτές στην θεραπεία είναι η αντίσταση των νοσούντων για αποκατάσταση, δεδομένου ότι η νόσος δεν τους ταλαιπωρεί , αλλά αντίθετα τους είναι αρεστή και επιθυμητή. Επιπλέον καταφέρνουν να κρύβουν έντεχνα τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου στα οποία παρατηρούνται:
-Έντονες και επίμονες σκέψεις για την εικόνα του σώματός τους. Η εφηβεία αποτελεί περίοδος ενασχόλησης με το σώμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πότε οι σκέψεις γίνονται δυσλειτουργικές.
-Περιορισμός και έλεγχος των τροφών , διαχωρισμός τους ανάλογα των θερμίδων , της ποιότητας, εξοστρακίζοντας τροφές, όπως τα λίπη, τα αμυλούχα και τα γλυκά.
-Μείωση της ποικιλίας των τροφών, λαμβάνοντας την εικόνα μονοφαγίας. Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γιαουρτιού, κοτόπουλου, με καθημερινό ζύγισμα και έντονη άσκηση με σκοπό την άμεση απώλεια βάρους.
-Ανάγκη για απόλυτο έλεγχο, προετοιμάζοντας μόνος του το φαγητό και αποφεύγοντας να τρώει με άλλα μέλη της οικογένειας, λέγοντας ψέματα, όσον αφορά την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα των γευμάτων.
-Οι θερμίδες έχουν περιοριστεί σε 700-800 ημερησίως και ο υποσιτισμός πυροδοτεί τις σκέψεις, το άγχος, τον εκνευρισμό, τις ενοχές και την επιθετικότητα προκαλώντας δυσλειτουργία στη ζωή όλης της οικογένειας.
Αντιμετώπιση
Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων προκειμένου να αναγνωρίσει τη συννοσηρότητα των διαταραχών κ να συντονίσει τη θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει:
-Ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού.
-Φαρμακευτική υποστήριξη όταν θεωρείται απαραίτητη.
-Ψυχοεκπαίδευση των γονιών ή δική τους ψυχοθεραπεία
-Νοσηλεία σε νοσοκομειακό πλαίσιο, παθολογικό ή ψυχιατρικό, ανάλογα την αναγκαιότητα.
Η κα. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι «η σωστή και ουσιαστική επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους θα βοηθήσει σημαντικά έτσι ώστε να προληφθεί η νόσος και να μην χρονίσουν τα συμπτώματα. Όσο πιο νωρίς γίνει η πρόληψη, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η αποκατάσταση» καταλήγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.