«Από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα»
Αυτοσχέδιες δίαιτες και πειράματα, όλα ξεκινάνε μια Δευτέρα που φανταζόμαστε σαν την αρχή του κακού
Το μεγαλύτερο ψέμα που λέμε στον εαυτό μας, η φράση που στοιχειώνει τις εβδομάδες μας και δίνει αφορμή να τρώμε λουκούλλεια γεύματα τα Σαββατοκύριακα γιατί «έλα μωρέ, από Δευτέρα θα κοπούν αυτά». Μια Δευτέρα που φανταζόμαστε σαν την αρχή του κακού αφού στο μυαλό των περισσότερων η διατροφή ισοδυναμεί με πείνα και ταλαιπωρία. Σκέψη η οποία έχει ξεκινήσει από αυτοσχέδιες δίαιτες και πειράματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Συνήθως τον Μάιο με τις πρώτες ζέστες έρχονται και οι πρώτες συζητήσεις για αδυνάτισμα και γυμναστική, αφού φαίνεται πως η παραλία αποτελεί το πιο δυνατό κίνητρο για να βελτιώσει κάποιος την εμφάνιση και τη φυσική του κατάσταση. Με ένα group στο viber, ρωτήσαμε 20 ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών που κατά καιρούς έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα με ποια κριτήρια την επέλεξαν, για πόσο καιρό την ακολούθησαν και αν έμειναν ευχαριστημένοι.
Μονάχα οι τρεις στους είκοσι επισκέφτηκαν διατροφολόγο και ακολούθησαν διατροφή σχεδιασμένη σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Δέκα στους είκοσι έψαξαν στο ίντερνετ και οι άλλοι εφτά ρώτησαν κάποιο φίλο ή συνδύασαν πληροφορίες από διάφορα που έχουν κατά καιρούς ακούσει ή διαβάσει για δίαιτες. «Μην τρως μετά τις 8 το βράδυ», «μην τρως υδατάνθρακες, μόνο πρωτεΐνη», «πίνε μόνο υγρά», «μην τρως καθόλου μέχρι το μεσημέρι», «πολλά και μικρά γεύματα» και μερικά ακόμη μας είπαν, όταν ζητήσαμε συμβουλές για διατροφή. Πάνω από το 50% τα παράτησαν περίπου στον ένα μήνα γιατί κουράστηκαν ή δεν έβλεπαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το γιατί.
Δεν πρόκειται για μόδα
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η διατροφή είναι προσωπική επιλογή και όχι μόδα. Δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται ούτε από τους φίλους ή συγγενείς μας ούτε από τα στερεότυπα ομορφιάς. Ο στόχος δεν θα έπρεπε να είναι οι τρεις μήνες του καλοκαιριού που θα μας βρουν στην παραλία αλλά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής. Τα αυστηρά deadlines και οι μη ρεαλιστικοί στόχοι δεν βοηθούν καμία προσπάθεια, αντίθετα ρίχνουν την ψυχολογία και αυξάνουν τις πιθανότητες να τα παρατήσεις σε χρόνο dt. Επομένως, η σωστή διαδικασία για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις, περιλαμβάνει επίσκεψη σε διατροφολόγο, τακτική άσκηση (τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα) και αρκετή υπομονή.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση σε συζητήσεις που αφορούν δίαιτες είναι «σε πόσο καιρό θα δω αποτελέσματα;» Πιθανότατα είναι και η πιο λάθος, αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται από το είδος της διατροφής που ακολουθείται, το στόχο που έχει βαλθεί και την αυστηρότητα με την οποία εφαρμόζεται το πλάνο. Αν σκέφτεσαι ότι θέλεις να χάσεις 20 κιλά, τότε η απάντηση «περίπου σε 1 χρόνο» μάλλον θα σε απογοητεύσει. Ο στόχος των 3 κιλών σε ένα μήνα όμως είναι απόλυτα εφικτός και σίγουρα θα σου δώσει θάρρος και δύναμη να συνεχίσεις.
Υπάρχουν διατροφές γνωστές ανά την υφήλιο τις οποίες φημολογείται πως έχουν ακολουθήσει αστέρες του Χόλιγουντ. Ανάμεσά τους η Paleo με έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η Atkins με λήψη περιορισμένων υδατανθράκων, η Dukan των τεσσάρων φάσεων και η 5:2 που αλλάζει την ποσότητα πρόσληψης θερμίδων μέσα στην εβδομάδα. Κατά καιρούς βγαίνουν καινούργιες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάποιες υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες, ενώ άλλες εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Καμία όμως δεν λειτουργεί αν δεν την ακολουθήσεις πιστά.
Ο ρόλος της πειθαρχίας
Κι αυτό μας φέρνει στο επόμενο θέμα που είναι και το πιο βασικό: την πειθαρχία. Για να εφαρμόσει κάποιος ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχει μία στοιχειώδη οργάνωση στην καθημερινότητά του, όπως το να πηγαίνει σουπερμάρκετ μία φορά την εβδομάδα, να αφιερώνει χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων και να μην παραμελεί τις προπονήσεις. Η τήρηση ενός πλάνου διατροφής δεν σημαίνει αποκλεισμό από εξόδους με φίλους ή κοινωνικές υποχρεώσεις, χρειάζεται όμως προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Μπορείς πάντα να φας κάτι έξω, αρκεί αυτό που θα παραγγείλεις να μην είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και να μην περιέχει υλικά που μπορεί να προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.
Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις –την επίσκεψη σε διατροφολόγο, τη δίαιτα που έκανε μια φίλη ή εκείνη που βρήκες στο ίντερνετ– σημασία έχει να θυμάσαι ότι η δίαιτα δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Πρέπει να το κάνεις συνειδητοποιημένα και με αφοσίωση, έχοντας ως βασικό στόχο την υγεία σου και όχι την εμφάνισή σου. Σίγουρα απολαμβάνεις να δείχνεις ωραία, είναι όμως ακόμα καλύτερο να νιώθεις και έτσι.
10 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πριν αρχίσεις δίαιτα
1. Μη λες μεγαλεπήβολες εκφράσεις τύπου «δεν ξαναβάζω γλυκό στο στόμα μου» και «θα πηγαίνω κάθε μέρα γυμναστήριο». Είπαμε, μικρούς ρεαλιστικούς στόχους.
2. Επειδή η συγκεκριμένη δίαιτα είχε θεαματικά αποτελέσματα στη φίλη σου, δεν σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο και σε σένα.
3. Κάθε διατροφή ολοκληρώνεται με σωστή γυμναστική και το ανάποδο. Το ένα χωρίς το άλλο δεν θα σου φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
4. Μη ζυγίζεσαι κάθε μέρα. Δεν βοηθάει ούτε τη δίαιτα ούτε την ψυχολογία σου. Μία φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετό.
5. Πίνε πολύ νερό. Βοηθάει σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο και ο ύπνος.
6. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, αν θέλεις πραγματικά να το κάνεις και γιατί.
7. Δημιούργησε ένα νοητό χρονοδιάγραμμα με μικρές αποκλίσεις και προσπάθησε να μείνεις σε αυτό.
8. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να μικρύνεις και νούμερο. Αρκεί να νιώθεις και να δείχνεις υγιής.
9. Αν θέλεις πολύ να φας κάτι φά’ το. Καλύτερα να κάνεις μια μικρή παρασπονδία παρά να παρατήσεις και να χαραμίσεις τον κόπο που έχεις κάνει.\
10. Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει για την όποια δυσκολία.
Οι 10 καλύτερες υπερτροφές για κάθε διατροφή
Κινόα
Goji berry
Ιπποφαές
Σπιρουλίνα
Σπόροι chia
Σιταρόχορτο
Αλόη
Αμάρανθος
Cranberry
Μύρτιλλο
Οι 10 διασημότερες δίαιτες του κόσμου
Paleo
Dukan
Atkins
D.A.S.H.
Χωρίς γλουτένη
Μεσογειακή
Ομάδας Αίματος
Scarsdale
Weight Watchers
5:2
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.