Health & Fitness

Αρθροπλαστική ισχίου & γόνατος

Μιλήσαμε με τον Βασίλη Βερναρδάκη, Ορθοπεδικό χειρουργό, Διευθυντή Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348179-722612.jpg

Μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από αρθροπλαστική υπόσχεται η  διακοπή του καπνίσματος πριν από την επέμβαση, όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το NYU Langone Medical Center, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS).

Επιπλοκές μετά την αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος που σχετίζονται με το κάπνισμα

Τα ευρήματά της έρχονται να προστεθούν σε αυτά παλαιότερων μελετών, που καταδείκνυαν την επικινδυνότητα της βλαβερής συνήθειας. «Μελέτες  των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος, είτε με ένταξη σε προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τον λόγο αυτό, είτε με προσπάθειες του ασθενή, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αποφεύγονται επιπλοκές μετά την αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. Μεταξύ αυτών και μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με δεδομένα 33.336 ασθενών για τις συνέπειες του καπνίσματος μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, η οποία έδειξε ότι οι καπνιστές διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για μετεγχειρητικές επιπλοκές έως και 30 μέρες μετά την επέμβαση, και συγκεκριμένα μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης (53%), εγκεφαλικού επεισοδίου (161%),  θνησιμότητας εντός 1 έτους (63%), και πνευμονίας (34%). Άλλη, μικρότερης κλίμακας μελέτη έδειξε ότι οι καπνιστές διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο για αναθεώρηση (επαναληπτική αρθροπλαστική) συγκριτικά με τους μη καπνιστές, ενώ παράλληλα έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, μεταξύ των οποίων θρόμβωση, ανώμαλο καρδιακό παλμό, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και νεφρική ανεπάρκεια. Το κάπνισμα είναι από τους ελάχιστους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και γι’ αυτό οι χειρουργοί θα πρέπει να πείθουν τους ασθενείς να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη διακοπή του», επισημαίνει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Βασίλης Βερναρδάκης, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΙΑΣΩ General. 

Η πρόσφατη μελέτη από το NYU Langone Medical Center περιέλαβε περισσότερους από 500 καπνιστές που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, από τους οποίους παραπέμφθηκαν στο σχεδιασμένο από το ίδιο Κέντρο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος περισσότεροι από 100. Απ’ αυτούς ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα πριν από την επέμβαση λιγότεροι από 50. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τα κατάφεραν είχαν καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα, ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν παρακολούθηση μετά την επέμβαση και χαμηλότερα ποσοστά προβλημάτων (επανεισαγωγή στο νοσοκομείο, χειρουργικές λοιμώξεις, θρόμβωση, πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος). Όσοι, δε, είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική γόνατος ήταν 25% λιγότερο πιθανό ν’ αντιμετωπίσουν επιπλοκές.

Αρθροπλαστικές με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας 

«Η ανάγκη για αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου είναι αναπόφευκτη για όσους έχουν υποστεί κάταγμα και όσους υποφέρουν από σοβαρής μορφής οστεοαρθρίτιδα, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία. Η φθορά του χόνδρου που χαρακτηρίζει την πάθηση επιφέρει πόνο, ελάττωση της κινητικότητας της άρθρωσης που σε ακραίες περιπτώσεις είναι τελείως άκαμπτη. Σήμερα, οι επεμβάσεις αυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα ασφαλείς, καθώς εκτελούνται με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, μέσω πολύ μικρών τομών. Η μέθοδος AMIS για την αρθροπλαστική ισχίου και η Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική για την αρθροπλαστική γόνατος είναι πρωτοποριακές και προσφέρουν μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο, ενώ έχουν και εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Στην AMIS, η προσπέλαση γίνεται χωρίς αποκολλήσεις μυών, κυριολεκτικά ανάμεσα από τους μυϊκούς και νευρικούς ιστούς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού μυών, τενόντων, αγγείων και νεύρων. H Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική δεν διαταράσσει την εμβιομηχανική του γόνατος, καθώς διατηρούνται ο πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο έξω μηνίσκος και οι πλάγιοι σύνδεσμοι και μπορεί να γίνει είτε με ρομποτική είτε με custom made τεχνική», μας εξηγεί ο Δρ. Βερναρδάκης.

Βασίλης Βερναρδάκης, Ορθοπεδικός χειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

Βασίλης Βερναρδάκης, Ορθοπεδικός χειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

Κάπνισμα μετά από ολική αρθροπλαστική

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone & Joint Surgery, η οποία έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μολυσματικών (σηπτικών) επιπλοκών που απαιτούν επαναληπτική χειρουργική επέμβαση για τους καπνιστές που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος.

Δεν αρκεί όμως να μειώσει ή διακόψει κάποιος το κάπνισμα μέχρι την επέμβαση, αλλά και να διατηρήσει την αποχή μετά απ’ αυτή, καθώς ευρήματα παλαιότερης μελέτης κατέδειξαν ότι όσοι έκαναν χρήση καπνού εντός 30 ημερών μετά την επέμβαση είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή χειρουργική λοίμωξη, συγκριτικά με όσους ενέμειναν στην απόφασή τους.

«Συμπερασματικά, η επίσκεψη σε ένα από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στη χώρα μας πριν υποβληθεί ο ασθενής σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος και η ολοκλήρωση του προγράμματος έχει πολλαπλά οφέλη: βελτίωση της έκβασης μετά την επέμβαση, μείωση της πιθανότητας επιπλοκών και αναθεωρήσεων οπότε και ταλαιπωρίας, αλλά και μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τόσο για τους ίδιους όσο και για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία», καταλήγει ο Δρ. Βασίλης Βερναρδάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ