- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πρώτα βήματα
Πολλές οι συμβουλές, πολλές οι νουθεσίες και οι τακτικές που μπορεί να εισηγηθεί κανείς, μα στην πραγματικότητα μόνο μία η προϋπόθεση που έχει νόημα.
Πώς αρχίζεις να τρέχεις; Πολλές οι συμβουλές, πολλές οι νουθεσίες και οι τακτικές που μπορεί να εισηγηθεί κανείς, μα στην πραγματικότητα μόνο μία η προϋπόθεση που έχει νόημα. Να το αποφασίσεις. Κι αυτό είναι η πάγια απάντησή μου σε πολλούς φίλους, της ζωής ή του ηλεκτρονικού κόσμου, που ρωτούν πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς να τρέχει.
Το τρέξιμο δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι συνθήκη απλή. Μα χρειάζεται καταρχάς να θέλεις να δοκιμάσεις. Να πάρεις την απόφαση, όποιο κι αν είναι το κίνητρο που σε οδήγησε εκεί. Να μη σε κάμψει η αίσθηση της δυσκολίας πριν, καν, αρχίσεις την προσπάθεια. Να ξέρεις πως η διαδρομή –όπως κάθε διαδρομή, στη μάθηση, στις σχέσεις και στις αναζητήσεις– χρειάζεται χρόνο. Και να είσαι πρόθυμος να δώσεις το χρόνο και να κάνεις την προσπάθεια, προσβλέποντας στο θετικό αποτέλεσμα μα απαλλαγμένος από την προσκόλληση σε αυτό.
Τις περισσότερες φορές, αρκεί η διάθεση. Να θέλεις να το κάνεις περιμένοντας κάτι καλό. Να λαχταράς την αλλαγή, είτε αυτή ξεκινά από ένα συναίσθημα θετικό, είτε προϋποθέτει την υπέρβαση ενός πόνου. Αρχή είναι πάντα η επιθυμία, η απόφαση. Αυτή βάζει τους στόχους, αυτή καθορίζει τη διαδρομή, αυτή εντοπίζει την υπομονή και δυναμώνει τη θέληση για το επόμενο βήμα και την επόμενη φορά.
Αρχίζεις απλά. Με τον φυσικό τρόπο της κίνησης, περπατώντας γρήγορα κι έπειτα διανθίζοντας το περπάτημα με λίγο τρέξιμο, για να δοκιμάσεις. Λαχανιάζεις αλλά συνεχίζεις. Ξέρεις πως, όπως κάθε τι καινούργιο, δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Επιμένεις. Κι όταν τελειώνει η προπόνηση –ακόμα κι αν δεν τη λες προπόνηση, τέτοια είναι–, παρά την κούραση, θέλεις να ξαναγυρίσεις σε αυτήν. Να ξαναβρεθείς στο δρόμο.
Στην αρχή προχωράς με βήματα σταθερά. Η διαφορά από τη μία μέρα στην άλλη, από τη μια φορά στην επόμενη, καταγράφεται. Τη νιώθεις. Το σώμα δυναμώνει, η αναπνοή δεν «κόβεται» τόσο εύκολα, η διαδικασία είναι ανοδική. Όλο και κάτι προσθέτεις σε διάρκεια ή σε απόσταση στην αρχή, σε ταχύτητα αργότερα. Δεν θα είναι πάντα έτσι, να το ξέρεις. Ή, μάλλον, πάντα θα εξελίσσεσαι κι ας μην είναι τόσο ορατή η εξέλιξη.
Χρειάζεσαι ελάχιστα. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, κυρίως. Αν έχεις αυτά και τη διάθεση, τα έχεις όλα. Μπορείς να τρέξεις παντού. Στο πάρκο της γειτονιάς σου, στην εξοχή, στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Εύκολα.
Μην παρασυρθείς σε αγορές και μην πεις πως δεν μπορείς γιατί σου λείπει εξοπλισμός. Αν συνεχίσεις το τρέξιμο θα έχεις χρόνο να δεις τι ακριβώς θέλεις, να επιλέξεις, να το χαρείς.
Παίρνεις έμπνευση από παντού. Από τους άλλους δρομείς που βλέπεις στο δρόμο, από τους φίλους σου που τρέχουν ήδη σε αγώνες, από όσα διαβάζεις, από τους μεγάλους αθλητές που μια φράση τους ίσως σε επηρέασε. Παίρνεις έμπνευση, κυρίως, από εσένα. Από τις δικές σου κατακτήσεις, από τα μικρά βήματα που γίνονται όλο και πιο στέρεα, από τις διαδρομές σου που μεγαλώνουν.
Βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει, να δυναμώνει και να ζωντανεύει. Ανακαλύπτεις μυικές ομάδες ξεχασμένες, συνήθως μέσα από τον πόνο. Καταλαβαίνεις πως το σώμα είναι μηχανισμός που θέλει τον τρόπο του για να δουλέψει, αλλά θέλει και «καύσιμα» για να κινηθεί. Κάπως έτσι συνδέεσαι με τη φύση, θυμάσαι πως είσαι μέρος της.
Στην αρχή πιστεύεις πως το κάνεις για το σώμα. Πως αυτό είναι το βασικό κίνητρο κι εκεί βρίσκεται το πιο μεγάλο όφελος. Καταλαβαίνεις γρήγορα πως αυτή είναι η μισή εξίσωση. Τρέχεις για τη χαρά που νιώθεις και την ελευθερία. Έννοια ξεχασμένη στην καθημερινότητα. Τρέχεις γιατί εκεί αλλάζεις κάθε μέρα, κάθε φορά, με έναν τρόπο αθόρυβο και ευλογημένο. Τρέχεις γιατί πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις πως εκεί υπάρχεις σε συνθήκη μοναδική, δική σου. Εσύ, στην καλύτερή σου έκδοση. Στο δρόμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.