- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το δεξί μου πόδι είναι καιρός που πια δε με ακούει. Η δεξιά μου επιγονατίδα είναι καιρός που πια αρνείται να τεντώσει.
Πρώτο χειρουργείο, αδυναμία και πόνος. Πόνος περπατώντας. Πόνος πέφτοντας βάρος. Πόνος όταν τεντώνει το πόδι. Απλές, κάποτε, κινήσεις φαντάζουν δύσκολες και σφίγγομαι κάνοντάς τις. Πόσο περήφανο ήταν και έγινε τόσο λεπτό και αδύνατο. Δεν αντέχω να το βλέπω δίπλα στο άλλο, το δυνατό. Τον καθρέφτη του που πια δεν είναι. Αυτός ο αδύνατος είναι ο τετρακέφαλος που έβγαζε δεκάρια και ημιμαραθώνιους. Κάποτε.
Οδηγώντας στη Μαραθώνος, βλέπω δρομείς να προπονούνται. Άλλος πόνος αυτός μέσα μου και με σφίγγει, πιο μεγάλος από το φυσικό πόνο. Ο γιος μου δίπλα μου δακρύζει... «Τους είδες, μπαμπά, ε; Δεν πρόλαβα να σου μιλήσω, να σε κάνω να σκεφτείς κάτι άλλο, να μη τους παρατηρήσεις». Και τότε κυλάει και το δικό μου δάκρυ...
Το δάκρυ αυτό κυλάει συχνά. Όταν βλέπω φίλους –παλιά τρέχαμε μαζί–, τώρα κάνουν δεκάρια και πεντάρια χωρίς εμένα, ποστάρουν εικόνες. Όταν το Facebook μου βγάζει διαφημίσεις για αθλητικά παπούτσια. Όταν διαφημίζουν τον Κλασικό. Όταν λαμβάνω emails για αγώνες. Πάλι κλαίω. Απλά γυρίζω από την άλλη να μη δουν τα παιδιά. Ούτε η αγάπη μου. Μα πάντα το καταλαβαίνουν.
Το βράδυ, σχεδόν κάθε δεύτερη νύχτα, ονειρεύομαι ότι τρέχω ξανά. Είμαι ευτυχισμένος στ’ όνειρό μου, νιώθω ότι είμαι ξανά ολόκληρος, γερός, λέω ακόμα ότι όλη αυτή η περιπέτεια είναι το όνειρο. Ξυπνάω, θυμάμαι ξανά ποιο το όνειρο και ποια η πραγματικότητα. Αυτή η σκληρή η αληθινή.
Περνάει ο καιρός. Μήνα το μήνα, φυσιοθεραπείες, personal training, συνεδρίες. Δεν θυμάμαι πόσες πια. Είμαι μαχητής, τόση προσπάθεια, μα ο πόνος εκεί – ακόμη κουτσαίνω, αδύναμος ο τετρακέφαλος, δεν προχωράω. Απλός μηνίσκος, «δε θα πονάς μόλις σε βγάλω απ’ το χειρουργείο, θα τρέχεις σε τέσσερις μήνες». Τι λες – με σακάτεψες, το ξέρεις; Πόναγα τρελά για μέρες μετά το μαχαίρι σου. Έκλεισα εξάμηνο και ακόμη πονάω, είμαι αδύναμος, τις λίγες φορές που προσπαθώ να προσποιηθώ στο ταρτάν, πάω με «ενάμιση πόδι».
Είμαι μαχητής. Δεύτερη εγχείρηση – να σώσω ό,τι μπορώ. Με άλλο γιατρό. Ξανά πατερίτσες, μα βγαίνοντας αυτή τη φορά δεν πήρα ούτε ένα παυσίπονο. Ξανά φυσιοθεραπεία, προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο. Τίποτα που αξίζει δεν είναι. Η φυσιοθεραπεύτρια φωνάζει «μην κλέβεις». Ζορίζομαι, σφίγγω τα δόντια, την ακούω. Ισομετρικές κάθε βράδυ. Τρεις φορές την εβδομάδα, μιάμιση ώρα μαρτύριο μαζί της. Το ξέρω το έργο, το βλέπω τόσο καιρό. Άντε να δούμε.
Οι μήνες γίνανε χρόνος. Ένας χρόνος εκτός. Κι οι δρομείς γύρω μου συνεχίζουν. Πήρα βάρος στη μέση. Ναι, τρώω, δεν μπορώ να το παλέψω κι αυτό. Έχασα δύο Κλασικούς, κι απαρηγόρητος τον Νοέμβρη την Κυριακή του αγώνα κλείνω Facebook, μπλοκάρω δρομείς και νέα. Μα είναι εκεί – πάντα εκεί, στο μυαλό μου. Και στα όνειρά μου.
Δεκαπέντε μήνες. Ακόμη πονάνε κάποιες κινήσεις. Η επιγονατίδα φωνάζει όταν τεντώνεται. Το πήρα απόφαση, αυτό δεν θα φτιάξει. Ποτέ. Μα η επαναληπτική μαγνητική είναι πιο ελπιδοφόρα. Το πόδι γέμισε, φούσκωσε, και μοιάζει πιο φυσιολογικό. «Δε θα τρέχεις στο δρόμο, μόνο ταρτάν και χόρτο. Και πάρ’ το αργά, μέχρι πεντάρια, άντε κανένα δεκάρι. Όταν σε αποδεσμεύσω. Όταν...» Δεν τολμάω να χαρώ. Συγκεντρώνομαι στην πρέσα και στο ισομετρικό. Στα λάστιχα, στην μπάλα ισορροπίας. Τρεις φορές τη βδομάδα. Ισομετρικές στο σπίτι κάθε βράδυ, τις άλλες.
Οι δρομείς γύρω μου ακόμη τρέχουν στη Μαραθώνος.
Αν συνεχίσω έτσι, θα σας ξαναβρώ, ελπίζω. Πενταράκια στα γήπεδα, άντε σε κανένα ομαλό trailing. Και, αν θέλει ο Θεός ή ό,τι αγαθό υπάρχει εκεί πάνω, έστω και μία φορά το χρόνο στο δεκάρι του Κλασικού.
Έστω κι έτσι.
Δουλειά τώρα.
Ένα - ανάσα.
Δύο - ανάσα.
Τρία - ανάσα...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.