Health & Fitness

10 αλήθειες για το AIDS

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS 

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332329-688884.jpg

Σύμφωνα με τη μέτρηση του 2015, 37 σχεδόν εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS σε όλο τον κόσμο. Οι σύγχρονες πρακτικές, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοπεύουν σε ένα πράγμα: το να έχει εξαφανιστεί το AIDS μέχρι το 2030. Σήμερα, πρώτη Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ας θυμηθούμε 10 αλήθειες. Όλα τα στοιχεία είναι επίσημα, και είναι παρμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

Ο ιός του HIV προσβάλλει κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Η μόλυνση έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαλύοντας την ικανότητα του σώματος να αποκρούσει κάποιες λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Το AIDS (Acquired immune deficiency syndrome) αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια της μόλυνσης με HIV, που ορίζεται από την εμφάνιση κάποιας  ή κάποιων λοιμόξεων ή σχετιζόμενους καρκίνους.

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους

Σεξουαλική συνουσία χωρίς προστασία (κολπική ή πρωκτική διείσδυση ή στοματικός έρωτας σε άτομο που έχει προσβληθεί από το μικρόβιο)

Μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή προϊόντων αίματος ή μεταμόσχευση του μολυσμένου ιστού

Επαναχρησιμοποίηση μολυσμένου εξοπλισμού ενέσιμης χρήσης (βελόνες, σύριγγες) ή εξοπλισμού για τατουάζ

Χρήση μολυσμένου χειρουργικού εξοπλισμού ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων

Περνάει επίσης από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και του θηλασμού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV

Οι βασικοί είναι:

Χρήση προφυλακτικού

Ο ιατρικός έλεγχος (και αντιμετώπιση) για σεξουαλικώς  μεταδιδόμενα νοσήματα, έτσι ώστε να προληφθεί η μελλοντική μετάδοση

Αποφυγή των ναρκωτικών ουσιών που απαιτούν χρήση βελόνας, ή χρήση πολύ προσεκτικά αποστειρωμένων εργαλείων

Οπωσδήποτε το αίμα ή αιμοπετάλια και άλλα προϊόντα αίματος που μπορεί να χρειαστεί να πάρετε, να είναι ελεγμένα για HIV

H ιατρική περιτομή

Αν έχετε HIV, ξεκινήστε αντιρετροϊκή θεραπεία το γρηγορότερο, για να αποφύγετε να τον μεταδώσετε στον σύντροφο σας (ή στο βρέφος σας αν είστε έγκυες ή στο θηλασμό)

Προνοήστε για την προφύλαξή σας προτού εκτεθείτε σε επικίνδυνες συνθήκες, και απαιτήστε μεταγενέστερη προφύλαξη σε περίπτωση που έχετε ήδη εκτεθεί

36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV σε όλο τον κόσμο

Τα στοιχεία είναι του 2015, και 1.5 με 2 εκατομμύρια από αυτό τον πληθυσμό είναι παιδιά. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ατόμων βρίσκεται σε φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ 2 περίπου εκατομμύρια μολύνθηκαν με τον ιό μέσα στο 2015.

Ο Ο αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει εξ’αιτίας του HIV άγγιζε το 2015 τα 35 εκατομμύρια.

Η συνδυασμένη θεραπευτική αγωγή, (ART),  με τη λήψη τριών ή περισσότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων εμποδίζει τον HIV να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα

Αν σταματήσει η αναπαραγωγή του ιού, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ζουν περισσότερο και προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις. Η αποτελεσματική συνδυασμένη αγωγή έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ιικού φορτίου, την ποσότητα δηλαδή του ιού στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για μετάδοση του ιού σε σεξουαλικούς συντρόφους έως και 96%. Η ανάπτυξη της αντιμετώπισης του ιού, συνεισφέρη στη μείωση των ποσοστών μετάδοσής του.

Μέχρι τα μέσα του 2016, 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν συνδυασμένη θεραπευτική αγωγή

Από αυτούς, τα16 εκατομμύρια ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε το 2016 νέες οδηγίες, που περιλαμβάνουν την σύσταση για παροχή της αγωγής αυτής δια βίου σε όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών σε εγκυμοσύνη ή στο στάδιο του θηλασμού, που ζουν με τον HIV, ασχέτως από τα κύτταρα CD4 που έχουν.

Ο έλεγχος για HIV μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση θεραπείας για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Η πρόσβαση σε τεστ για HIV και τα αντίστοιχα φάρμακα θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης του AIDS μέχρι το 2030. Ακόμα υπάρχουν όρια στην πρόσβαση των ανθρώπων στον έλεγχο για τον ιό, αφού υπολογίζεται ότι ένα 40% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί (14 εκ.άνθρωποι) δεν έχουν διαγνωστεί και δεν το ξέρουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει πρωτοποριακά συστήματα αυτο-ελέγχου και προσεγγίσεις για την ειδοποίηση του συντρόφου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα λάβει διάγνωση.

1,8 εκατομμύρια παιδιά ζουν με HIV

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν στην υπο-Σαχάρια Αφρική και προσβλήθηκαν μέσω της μητέρας τους.

Η μείωση της μετάδοσης από τη μητέρα στο νεογνό είναι γεγονός

Η πρόσβαση σε προληπτικές διαδικασίες είναι περιορισμένη σε πολλές χώρες, αλλά έχει γίνει πρόοδος σε ορισμένες περιοχές, σε τομείς όπως η μετάδοση από μητέρα σε παιδί και τα ποσοστά θανάτων στις μητέρες. Το 2015, σχεδόν 8 από τις 10 έγκυες γυναίκες που ζούσαν με HIV έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία. Πρώτη χώρα για τη μείωση της μετάδοσης ήταν η Κούβα. Τον Ιούνιο του 2016, άλλες 3 χώρες μπήκαν στη λίστα: η Αρμενία, η Λευκορωσία και η Ταϊλάνδη.

Ο HIV αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φυματίωσης

Το 11% (1,2 εκ) των ανθρώπων που ανέπτυξαν φυματίωση το 2015 ήταν θετικοί στον HIV. Σχεδόν 400.000 άνθρωποι θετικοί στον ιό, έχασαν τη ζωή τους απ’τη φυματίωση. 75% εξ αυτών βρίσκονταν στην Αφρική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ