Health & Fitness

Γιατί είσαι το παιδί του μπαμπά και όχι της μαμάς

Πιο κυρίαρχα τα γονίδια του πατέρα σε σχέση με της μητέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323917-667446.jpg

Τα γονίδια του πατέρα είναι πιο «δυνατά» από αυτά της μητέρας σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Ακόμη κι αν το παιδί είναι φτυστό η μαμά, γενετικά μάλλον είναι πιο κοντά και «όμοιο» με τον μπαμπά.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Φερνάνδο Πάρδο Μανουέλ έκαναν πειράματα με διάφορες ομάδες ποντικιών, που είχαν σκοπίμως μεταλλαχθεί, ώστε να εμφανίζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους. Μετά από την αναπαραγωγή διαδοχικών γενεών πειραματόζωων, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα γονίδια εκείνα που ήταν πιο ενεργά («εκφρασμένα»), προέρχονταν αναλογικά περισσότερο από την πλευρά του πατέρα.

Οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά ζώα κληρονομούν ίσες ποσότητες γενετικού υλικού από κάθε γονέα, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα γονίδια του μπαμπά είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν στο DNA του απογόνου. Αυτό, μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν τα πειράματα, αφορά και τον εγκέφαλο του παιδιού.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σημασία για την μελέτη διαφόρων ασθενειών (καρκίνου, διαβήτη, σχιζοφρένειας, καρδιοπάθειας κ.α.), καθώς μια δυνητικά επικίνδυνη μετάλλαξη θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίπτωση στο παιδί, αν κληρονομηθεί από τον πατέρα, παρά από τη μητέρα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ