Το «κόλλημα» της ζυγαριάς είναι μια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που μπορεί να σου συμβεί. Έχεις αλλάξει τον τρόπο που τρως, αντιστάθηκες στο προφιτερόλ που σου πρόσφεραν, πέταξες από το ψυγείο και τα ντουλάπια όλα τα ανθυγιεινά και παχυντικά τρόφιμα, παίρνεις ταπεράκι στη δουλειά και παρόλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να κατέβει. Εσύ δεν θα την πέταγες από το παράθυρο; H Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κ. Σταματάκη Αστερία μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το βάρος μας μπορεί να παραμένει σταθερό παρ’ όλες τις προσπάθειες.
Αν έχετε χάσει πολλά κιλά και κάποια στιγμή το βάρος σας σταθεροποιηθεί για αρκετό καιρό μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό. Συνεχίστε την προσπάθειά σας και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
Kατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγιεινών τροφών. Το ότι κάποιες τροφές είναι πιο θρεπτικές ή με λιγότερες θερμίδες από κάποιες άλλες (π.χ. ξηροί καρποί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, παγωτά light) δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όση ποσότητα θέλουμε. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τις ποσότητες υγιεινών τροφών που καταναλώνουμε.
Μήπως πίνετε τις θερμίδες σας; Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώτε αλλά και τι πίνετε. Για να αδυνατίσετε μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, φρουτοποτών και ροφημάτων που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, σιρόπια ή και κρέμα γάλακτος.
Τσιμπολογήματα. Κάποιες φορές μπορεί να αυξάνετε την ενεργειακή σας πρόσληψη χωρίς να το καταλαβαίνετε μέσω των τσιμπολογημάτων. Για να έχετε πλήρη εικόνα της διατροφής σας καλό θα ήταν να κρατάτε διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε. Το διατροφικό ημερολόγιο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις διατροφικές ατασθαλίες σας και να τις αποφεύγετε.
Προσοχή στη γυμναστική. Η γυμναστική βοηθάει στην απώλεια βάρους αρκεί να μη θεωρείτε ότι από τη στιγμή που γυμνάζεστε μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.
Ανεπαρκής ύπνος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αν κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες (τη νύχτα) τότε αυτό οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή των ορμονών της πείνας. Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς και να έχετε κάθε μέρα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου.
Ελέγξτε τις ορμόνες σας. Αν τα κάνετε όλα σωστά και το αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι απογοητευτικό, τότε καλό θα ήταν να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας. Ένας θυρεοειδής αδένας που δυσλειτουργεί πιθανόν να μπλοκάρει την προσπάθειά σας.
Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει, ανεβάζοντας και τη διάθεσή μας, είμαστε μάλλον στην πλέον κατάλληλη περίοδο για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν από τη λειτουργία του εντέρου μέχρι το αδυνάτισμα.
Από εδώ και πέρα, όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όσον αφορά την επαρκή ενυδάτωσή μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε αυξημένη απώλεια υγρών και το σώμα μας απαιτεί την αναπλήρωσή τους. Για αυτό, λοιπόν, καταναλώστε νερό, τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Και βεβαίως ασκηθείτε. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυικής μάζας, αλλά και στην προστασία του οργανισμού από διάφορα νοσήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.