Aυτό αναδείχθηκε το κορυφαίο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Aυτό αναδείχθηκε το κορυφαίο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο
Η φετινή διοργάνωση του New York World Spirits Competition 2025 έφερε μια έκπληξη που συζητείται έντονα στον κόσμο του ουίσκι: το Ardbeg Wee Beastie, ένα single malt μόλις 5 ετών από το νησί Islay, κατέκτησε τον τίτλο του «Best In Show – Scotch Whisky».
Το αποτέλεσμα ανατρέπει τα στερεότυπα που θέλουν την αξία ενός σκωτσέζικου ουίσκι να μετριέται πρωτίστως σε χρόνια παλαίωσης. Δημιουργημένο υπό την επίβλεψη του Dr. Bill Lumsden, διευθυντή δημιουργίας ουίσκι της Ardbeg και θρύλου στον χώρο, το Wee Beastie ωρίμασε σε βαρέλια ex-bourbon και ex-sherry και εμφιαλώθηκε στους 47,4% αλκοολικούς βαθμούς. Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης, με γεύσεις καραμελωμένης γλύκας και μπαχαρικών που ισορροπούν πάνω σε μια έντονα καπνιστή βάση.
Η κριτική επιτροπή του NYWSC το περιέγραψε ως «ένα πολυστρωματικό ουίσκι με πλούσιες νότες μαύρης ζάχαρης και καπνού από φωτιά, που ξεδιπλώνεται με πυκνό τύρφο, καραμελωμένη γλύκα, γήινους τόνους και επίγευση μεγάλης διάρκειας, όπου η γλύκα επιστρέφει καθώς ο καπνός υποχωρεί».
Η επιλογή αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν δύο χρόνια το ίδιο βραβείο είχε απονεμηθεί στο Ardbeg 25 ετών. Η φετινή βράβευση αποδεικνύει ότι η ποιότητα δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το «age statement», αλλά από τη δεξιοτεχνία και την ένταση του χαρακτήρα. Για τους φίλους του καπνιστού Islay στυλ, το μήνυμα είναι σαφές: ένα νεαρό ουίσκι μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε πολύ πιο ώριμους και ακριβούς αντιπάλους.
Το Wee Beastie κυκλοφορεί διεθνώς γύρω στα 50 δολάρια το μπουκάλι, καθιστώντας το όχι μόνο μια «ανατρεπτική» νίκη σε επίπεδο διαγωνισμού, αλλά και μια προσβάσιμη επιλογή για τους καταναλωτές που θέλουν να δοκιμάσουν γιατί ένα 5χρονο Ardbeg κατάφερε να ξεπεράσει whiskies πενταπλάσιας ηλικίας και αξίας.
Πηγή: Forbes
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.