Wine & Spirits

Η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη ανήκει στα Beaujolais Nouveau 2023

"Le Beaujolais nouveau est arrivé" που λένε και οι Γάλλοι

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Beaujolais Nouveau

Η 16η του Νοέμβρη δεν είναι μια οποιαδήποτε Πέμπτη, ανήκει στα Beaujolais και απαιτεί να τη γιορτάσετε όπως της αξίζει

"Le Beaujolais nouveau est arrivé"! Ε, ναι λοιπόν… Ένα χρόνο περιμέναμε για να ξαναπούμε αυτή τη φράση και ήρθε πάλι τούτη η μέρα που φέτος πέφτει στις 16 του Νοέμβρη. Είναι το πρώτο γαλλικό ερυθρό κρασί της σοδειάς του 2023 και αυτή την στιγμή ετοιμάζεται να κάνει την grande εμφάνισή του ενθουσιάζοντας τους πιστούς που αδημονούν…

Αν για εμάς, τους απανταχού οινόφιλους, δεν είναι μια τυχαία Πέμπτη, για τους κατοίκους της ομώνυμης περιοχής είναι προφανώς η πιο ξεχωριστή «Πέμπτη» του χρόνου. Τη νύχτα της παραμονής δεν κοιμάται κανείς. Είναι κάτι σαν άτυπος νόμος. Όταν το ρολόι δείξει 12.01 π.μ. «τα Beaujolais έχουν ήδη φτάσει».

Beaujolais Nouveau

Η περιοχή Beaujolais βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Λυών και συνορεύει με το νοτιότερο άκρο της Βουργουνδίας. Εκεί καλλιεργείται το ερυθρό σταφύλι Gamay, η «μητέρα» ποικιλία των πιο αναμενόμενων κρασιών της σοδειάς. Κάτι ιδιαίτερο έχουν αυτά τα «Beaujolais» και δεν είναι μόνο ότι είναι «τα πρώτα» ερυθρά κρασιά της χρονιάς. Τα Beaujolais Nouveau παράγονται με τη μέθοδο «Carbonic Maceration», μια διαφορετική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης από αυτή που γνωρίζουμε. Σε αυτή δεν πραγματοποιείται σύνθλιψη των ραγών, αλλά αυτές παραμένουν ως έχουν πάνω στο τσαμπί σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η δεξαμενή σταδιακά γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), και κάτω από αυτές τις συνθήκες έλλειψης οξυγόνου οι φλούδες των σταφυλιών αρχίζουν να ραγίζουν και να ελευθερώνουν σιγά σιγά τον χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται ενδοκυτταρικά, και όταν τελικά το κρασί αποζυμώσει μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι ο απόλυτος «ορισμός» της φρεσκάδας και του φρούτου. Τα «Βeaujolais» δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο, και οι οινοποιοί της περιοχής, τον έχουν βρει.

Beaujolais Nouveau

Κάπου εδώ θα πρέπει να πω πως ένα Beaujolais ίσως είναι το ιδανικό ερυθρό κρασί για εκείνους που δεν αγαπούν πολύ τα τανικά κόκκινα και το βαρέλι. Μην σας πω μάλιστα πως κάπως έτσι αξίζει να δώσουν μια ευκαιρία στα φρέσκα ερυθρά κρασιά και οι ορκισμένοι λάτρεις των αρωματικών λευκών. Φρεσκάδα, φρούτο και ζωηρό ρουμπινί χρώμα είναι τα πρώτα που προσέχει κανείς στα αγαπημένα μας «Nouveau», και ναι, είναι αλήθεια πως αυτή η ζωντάνια της νιότης τους σε ελκύει απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα «Βeaujolais Nouveau» είναι ορκισμένα στη νεότητα, είναι δροσερά και όχι ιδιαίτερα τανικά, ενώ χαρακτηρίζονται από αρώματα βατόμουρου, κερασιού, μπανάνας και νότες γαρίφαλου. Θα τα πιούμε φρέσκα μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες από την παραγωγή τους, και θα υψώσουμε τα ποτήρια μας στην υγειά των πιο ευφάνταστων οινοπαραγωγών της αγοράς που κατάφεραν το προϊόν τους να είναι το πιο περιζήτητο ερυθρό κρασί του Νοέμβρη.

Στη Γαλλία δεν περιμένουν μόνο να πιουν το νέο Beaujolais, αλλά περιμένουν πώς και τι και να το γιορτάσουν. Κατά παράδοση, από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης διοργανώνονται events σε δρόμους, εστιατόρια, bar σε ολόκληρη την χώρα περιμένοντας τη νέα σοδειά. Συγκεκριμένα στη Λυών, οι εκδηλώσεις αρχίζουν το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας σοδειάς, με τους Γάλλους οινοπαραγωγούς της περιοχής να κυλούν στους δρόμους της πόλης τα βαρέλια του Beaujolais Nouveau αναφωνώντας «Beaujolais Nouveau est arrivé!». Το ωραίο είναι ότι πλέον δεν διοργανώνονται μόνο στη Γαλλία εορταστικά events με θέμα τα νεαρά Beaujolais, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχοντας μάλιστα τρομερή επιτυχία.

Beaujolais Nouveau

Το μεγαλύτερο εορταστικό φεστιβάλ, με τίτλο «Les Sarmentelles de Beaujeu», γίνεται στην πόλη «Beaujeu», πρωτεύουσα της περιοχής Beaujolais. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει γευσιγνωσίες και wine pairings με τα «Beaujolais Nouveau», πάρτι και μουσικά δρώμενα. Μιλάμε για ένα non stop τετραήμερο, όπου επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο μαζεύονται κάθε χρόνο για να γιορτάσουν ως το πρωί την κυκλοφορία του πρώτου ερυθρού κρασιού της χρονιάς.

Εδώ σας αφήνω και κάποιες προτάσεις των Beaujolais που σε λίγο καταφθάνουν για να πάρετε μια πρώτη γεύση του τι έπεται να απολαύσετε μέσα στις επόμενες ώρες! Σήμερα μπορεί κανείς να κάνει προαγορά-προπαραγγελία μια και διαθέσιμα στο ράφι θα είναι από αύριο Πέμπτη.

Georges Duboeuf

Βeaujolais Nouveau 2023 - Georges Duboeuf
Ο Georges Duboeuf έκανε και πάλι το θαύμα του! Ανοίγεις την φιάλη, βάζεις στο ποτήρι, αναδεύεις και αμέσως αναγνωρίζεις αρώματα που σου θυμίζουν κόκκινα και μαύρα φρούτα, τραγανά κεράσια, φράουλες και μπανάνα στην πιο φρέσκια εκδοχή τους. Στο στόμα μαλακό με ήπιες τανίνες, και μια δροσερή αίσθηση που καθρεφτίζει την νεότητα του. Δίπλα του μια ναπολιτέν μακαρονάδα είναι όνειρο.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

Georges Duboeuf

Βeaujolais Nouveau Rose 2023 - Georges Duboeuf
Εντάξει, για τα ερυθρά «Nouveau» τα είπαμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι και τα ροζέ είναι άλλο πράγμα. Μια πανέμορφη φιάλη με ευφάνταστη ετικέτα που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ροζέ κρασιά, ντύνει υπέροχα τα ευγενικά αρώματα των ζουμερών κόκκινων φρούτων, τις φίνες νότες φράουλας και κερασιού, τα στοιχεία που θυμίζουν πυρηνόκαρπα φρούτα και την απέραντη φρεσκάδα. Θαλασσινά, πλατό αλλαντικών ή μια πίτσα μαργαρίτα είναι ότι πρέπει για να το συνοδέψεις.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

Vignerons de Bel Air

Βeaujolais Nouveau 2023 - Vignerons de Bel Air
Αρώματα κόκκινων φρούτων, σμέουρο, κεράσι, νότες που θυμίζουν μπανάνα και λίγες πινελιές γλυκών μπαχαρικών. Πραγματικό Beaujolais, πως να το κάνουμε... Ήπιο στο στόμα με φρέσκο φρούτο και ζωηράδα. Ψητά λαχανικά με κοτόπουλο ή μια ποικιλία με αλμυρά τυριά το συνοδεύουν όπως του αξίζει.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €

Joseph Drouhin

Beaujolais Nouveau 2023 - Joseph Drouhin
Μιλάμε για ένα τυπικό «Beaujolais» που θα σου προσφέρει σε αφθονία φρουτώδη χαρακτήρα και μαλακό στόμα με φρεσκάδα. Είναι αυτό που ζητάς από ένα «Νouveau» και σε συμβουλεύω να το απολαύσεις είτε ως ένα ερυθρό απεριτίφ, είτε μαζί με ένα πλατό τυριών τα βράδια του χειμώνα που (…ελπίζω) σε λίγο καταφτάνει.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €

Bichat Freres

Beaujolais Nouveau 2023 - Bichat Freres
Αρώματα μαύρης σταφίδας, μπανάνας και κόκκινων φρούτων είναι αυτά που ζητάς από ένα Beaujolais, και εδώ στο υπόσχομαι πως θα τα βρεις και με το παραπάνω. Στο στόμα γαλήνιο, απαλό με δροσερή αύρα και αναζωογονητική φρεσκάδα, έτοιμο να συνοδέψει αλμυρά τυράκια και φρουτοσαλάτες εποχής. Είναι το κρασί της παρέας.
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

«Beaujolais Νouveau 2023» καλώς ήρθατε!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ