Wine & Spirits

6 αποστάγματα που απογειώνουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

Τα τσίπουρα και τα ούζα που συνοδεύουν τέλεια τους μεζέδες της ημέρας

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταιριάζουμε τους νόστιμους μεζέδες της Σαρακοστής με 6 καταπληκτικά ελληνικά αποστάγματα 

Λαγάνα τραγανή και φρεσκοψημένη, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, κολοκυθοκεφτέδες και φύγαμε ολοταχώς γιατί έφτασε η πιο νόστιμη και παρεϊστικη Δευτέρα του χρόνου. Βγείτε στην εξοχή για πικ νικ, επισκεφθείτε το αγαπημένο σας μεζεδοπωλείο και χαρείτε τη μέρα αυτή με την ψυχή σας μια που η άνοιξη έχει αρχίσει ήδη να «μοσχομυρίζει». Μαζί με τα νηστίσιμα καλούδια, μεριμνήστε και για το αγαπημένο σας απόσταγμα, γιατί πως να το κάνουμε, η ημέρα το τραβάει και με το παραπάνω!

Tσίπουρο Αποστολάκη - Κτήμα Αποστολάκη
Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή; Ούτε το Τσίπουρο Αποστολάκη λείπει! Με ή χωρίς όπως λένε οι «tsipouro lovers», προσφέρει απλόχερα τον αρωματικό του χαρακτήρα και συνοδεύει υπέροχα τους παραδοσιακούς μεζέδες της ημέρας. Είναι προϊόν διπλής απόσταξης από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, ενώ η «με» εκδοχή του αρωματίζεται με γλυκάνισο και βότανα από τα κατάφυτα βουνά του Πηλίου.  Στο στόμα είναι ευκολόπιοτο, εξαιρετικά ισορροπημένο και αρωματικό. Ταιριάζει γάντι στην ημέρα. 
Ενδεικτικές τιμές: 3,50€ (200ml) και 13,00 € (700ml)

Τσίπουρο Σιγάλας - Κτήμα Σιγάλα
Αν ακούγατε ότι ένα τσίπουρο έχει φτιαχτεί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαυροτράγανο, τι θα κάνατε; Εγώ θα το δοκίμαζα με τα χίλια! Οι δύο πιο ξακουστές ποικιλίες του νησιού της Σαντορίνης χαρίζουν σ´ αυτό το απόσταγμα η κάθε μια τις δικές της χάρες, μιλάμε για μια λευκή και μια ερυθρή ποικιλία. Αυτό λοιπόν οδηγεί σε μια πλούσια αρωματική παλέτα, με ανθικές και βοτανικές νότες, καθώς και ένα στόμα με πλούσια δομή και πολύπλοκο after taste. Γέννημα θρέμμα σαντορινιό απόσταγμα, γι’ αυτό και έτοιμο να σας «ταξιδέψει» στο νησί.
Ενδεικτικές τιμές: 4,50€ (200ml) και 15,00 € (700ml)

Angel Tears - Katsaros Distillery
Κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα αποστάγματα στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και τώρα είναι έτοιμο να κατακτήσει και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι τριπλής απόσταξης, σούπερ γαστρονομικό και κρυστάλλινο με ευωδιαστό αρωματικό χαρακτήρα που πηγάζει από την ποικιλία που το δημιούργησε, το Μοσχάτο Τυρνάβου. Ανθικό προφίλ, που θυμίζει νότες τριαντάφυλλου και λευκών λουλουδιών, καθώς επίσης και αρωματικά στοιχεία φρούτων. Είναι λοιπόν ονειρεμένο και πάντα έτοιμο να κυλήσει σαν «αγγελικό» δάκρυ στα ποτήρια σας! Χαρείτε αυτό το premium τσίπουρο μια από τις πιο νόστιμες μέρες του χρόνου.
Ενδεικτικές τιμές: 13,00€ (200ml) και 26,50€ (700ml)

Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε - Ποτοποιία Βαρβαγιάννη
Πέντε γενιές έχουν μεσολαβήσει δημιουργώντας αποστάγματα με αγάπη και μεράκι, ενώ το Μπλε Απόσταγμα Βαρβαγιάννη (100% απόσταγμα γλυκανίσου), παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και σταθερή αξία στα τραπέζια μας. Η οικογενειακή συνταγή του Ευστάθιου Βαρβαγιάννη από το 1860 αναδεικνύει τα βοτανικά αρώματα που χαρίζουν ο γλυκάνισος και τα αρωματικά φυτά στο απόσταγμα, ενώ γεμίζει το ποτήρι με μια αέρινη και ηλιόλουστη αύρα που ανοίγει τις καρδιές.
Ενδεικτικές τιμές: 3,80€ (200ml) και 13,00€ (700ml)

Ούζο Ψυχής «Ρέμπικο» - Παραδοσιακή Ποτοποιία Ψυχής
Πήρε το όνομα του από τον παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήρα όπως ονομάζεται στην χιώτικη διάλεκτο, «ρέμπικο». Τα βοτανικά του αρώματα οφείλονται κυρίως στον χιώτικο γλυκάνισο αλλά φυσικά και στην γνώση της οικογένειας πάνω στα μυστικά της απόσταξης, μυστικά που έχουν ταξιδέψει από την πρώτη ως την τέταρτη γενιά. Πλούσιο στο στόμα, με βοτανικά αρώματα και επίγευση που σε συνοδεύει έως την επόμενη γουλιά. 
Ενδεικτικές τιμές: 8,00 € (500ml) και 11,50€ (700ml)

Puro Karathanos - Artisan Spirits
Για το τέλος, σας έχω παλαιωμένο τσίπουρο, και πιστέψτε με δεν έχω καλύτερο. Πρόκειται για ένα φίνο παλαιωμένο απόσταγμα από στέμφυλα της ποικιλίας Μαύρο Μοσχάτο, που ξεκινά αναδύοντας αρώματα ανθέων, μελιού, εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων. Η παλέτα συμπληρώνεται με νότες μπαχαρικών, καπνού και κέδρου, που κάνουν απολύτως αισθητή την παραμονή του αποστάγματος σε δρύινα βαρέλι. Γευστικά μεστό, ισορροπημένο, με ένταση και πολλά υποσχόμενο ως προς την εξέλιξη του στο στόμα όσο το απολαμβάνεις.  Απολαύστε το solo στον απόηχο του τραπεζιού, ή μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς, κάποιο γλυκό ή why not μαζί μ’ ένα αρωματικό πούρο!
Ενδεικτική τιμή: 39,00€

Καλή Καθαρή Δευτέρα και στην υγειά μας!