Wine & Spirits

6 οινοποιεία για να επισκεφθείς τώρα και να γνωρίσεις τη σοδειά του 2022

Ο τρύγος έχει ξεκινήσει και τα οινοποιεία ζουν μεγάλες στιγμές

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτήμα Γεροβασιλείου- Επανομή Θεσσαλονίκης

Τώρα που είναι η εποχή του τρύγου είναι και μια καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε τα οινοποιεία και να ζήσουμε αυθεντικές εμπειρίες

Ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει στα οινοποιεία απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, οι λευκές ποικιλίες ζυμώνουν στις δεξαμενές, ενώ οι ερυθρές κάνουν αντίστροφη μέτρηση για την συγκομιδή τους που πλησιάζει στα μέσα του Σεπτέμβρη. Αν εισαι λάτρης του οίνου και θες να πάρεις μια πρώτη γεύση από την σοδειά του 2022, βρες το πιο κοντινό σου οινοποιείο και ζήσε μια αξέχαστη «harvest experience». Αν μάλιστα έχεις την τύχη να είσαι διακοπές, τότε… ακόμη καλύτερα. Βάλε στο πρόγραμμα μια ξενάγηση σε κάποιο τοπικό οινοποιείο καθώς με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και καλή παρέα φτιάχνεις τις πιο ονειρεμένες στιγμές. Αν έχεις ήδη επιστρέψει στην πόλη, μια κοντινή εξόρμηση στο καταπράσινο τοπίο των αμπελώνων είναι ότι πρέπει για να μαλακώσει η μελαγχολία της επιστροφής. Ξεκινάμε!

Οινοποιείο Χατζηδάκη-Σαντορίνη

Οινοποιείο Χατζηδάκη-Σαντορίνη

Η βόλτα στους βιολογικούς αμπελώνες του Οινοποιείου Χατζηδάκη στον Πύργο, με θέα τον χρυσαφένιο ουρανό και το γλυκό ηλιοβασίλεμα, ακούγεται σίγουρα μαγική. Ο τρύγος άρχισε, οι μελλοντικές «Σαντορίνες» ζυμώνουν ήδη, ενώ οι πόρτες του οινοποιείου είναι πάντα ανοιχτές για όποιον θέλει να μάθει ή/και αγαπά το καλό σαντορινιό κρασί. Το υπόσκαφο οινοποιείο κάτω από τον οικογενειακό αμπελώνα όπου καλλιεργείται η ποικιλία Μαυροτράγανο κάνει την οινική εμπειρία ακόμα πιο ιδιαίτερη. Η ξενάγηση ξεκινά από τον χώρο των δεξαμενών και καταλήγει στον χώρο της κάβας των βαρελιών όπου παλαιώνει το Vinsantο για περισσότερο από 14 χρόνια. Εκεί, γύρω από τα μοναστηριακά τραπέζια θα απολαύσεις τα κρασιά του οινοποιείου μαζί με νησιώτικα ωραία τυριά και παξιμάδια. Η  premium ξενάγηση περιλαμβάνει επίσης γευστική δοκιμή παλαιών σοδειών μαζί με επιλεγμένα κρύα ορεκτικά και φόντο το Οινοφυλάκιο του οινοποιείου. Η Στέλλα, η Αριάδνη και ο Αντώνης, απόγονοι του αείμνηστου Χαρίδημου Χατζηδάκη, πήραν στα χέρια τους  την σκυτάλη και σε περιμένουν να μιλήσετε για τον τρύγο του 2022.

Οινοποιείο Avantis- Μύτικας Εύβοιας

Οινοποιείο Avantis- Μύτικας Εύβοιας

Gewurztraminer και Sauvignon Blanc έκαναν την αρχή και εμπρός ολοταχώς! Ο φετινός τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει για το οινοποιείο Avantis, το οποίο βρίσκεται μόνο μία ώρα από την Αθήνα. Ξεκινώντας την επίσκεψη από τον χώρο παραγωγής παίρνεις μια πρώτη αίσθηση για την οινοποίηση των κρασιών ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτεις την ιστορία των αμπελώνων του κτήματος που ξεκινάει από το 1834 -το κρασί είναι μια παλιά και αγαπημένη οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Μούντριχα. Μια βόλτα στο κελάρι με τα βαρέλια θα σε κάνει να ανυπομονείς όλο και περισσότερο για την ώρα της γευστικής δοκιμής. Εννοείται πως μπορείς να διαλέξεις την αγαπημένη σου ετικέτα και να την γευτείς στην φιλόξενη αυλή του οινοποιείου μπροστά από τον  αμπελώνα του Sauvignon Blanc που φυτεύτηκε το 1990! Η απόλαυση δεν τελειώνει εδώ, καθώς κρασί και ευεξία πάνε μαζί. Το δωμάτιο ομορφιάς «Oenotherapy» προσφέρει την πιο χαλαρωτική εμπειρία που μπορείς να φανταστείς με σταφυλοθεραπεία και με καλλυντικά που ειναι φτιαγμένα με πρώτες ύλες από τους αμπελώνες του κτήματος. Η πιο αναζωογονητική ευκαιρία της φετινής χρονιάς που συνδυάζει φύση, γεύση και προσωπική φροντίδα. Είσαι έτοιμος να την ζήσεις;

Οινοποιείο Γαβαλά-Σαντορίνη

Οινοποιείο Γαβαλά-Σαντορίνη

«Έχετε δοκιμάσει ποτέ κρασί πριν φτάσει στο μπουκάλι;», ρωτά το Οινοποιείο Γαβαλά και διοργανώνει μια πρωτοποριακή γευστική εμπειρία με τίτλο «Γευσιγνωσία Τρύγου». Άλλωστε ο τρύγος στο οινοποιείο έχει ξεκινήσει από καιρό με Αηδάνι, Κατσανό, Μαυροτράγανο και Βουδόματο και συνεχίζει δυναμικά με Ασύρτικο. Ξεκινάμε λοιπόν με μια βόλτα στο παραδοσιακό κομμάτι του οινοποιείου μιλώντας ταυτόχρονα για την ιστορία του, ενώ ένα πέρασμα από τον χώρο της παραγωγής μας φέρνει πιο κοντά στο να γνωρίσουμε πως από το αμπέλι φτάνουμε σιγά σιγά ως το μπουκάλι. Όλα αυτά για να απολαύσουμε και να γευτούμε στην αυλή του οινοποιείου, 5 κρασιά της τρέχουσας σοδειάς και τις αντίστοιχες φετινές wanna be ετικέτες, παίρνοντας μια γεύση του μούστου εν ζυμώσει κατευθείαν από την δεξαμενή ή το βαρέλι. Μάλλον αυτή είναι η πιο «special harvest experience» που θα ζήσεις (και θα νιώσεις και λίγο οινολόγος).

Κτήμα Γεροβασιλείου- Επανομή Θεσσαλονίκης
Λένε πως αν επισκεφθείς μια φορά το Κτήμα Γεροβασιλείου σίγουρα θα θελήσεις να ξαναπάς. Η Ιθάκη λοιπόν του ελληνικού κρασιού ίσως βρίσκεται στην παραθαλάσσια Επανωμή και σε καλεί να την γνωρίσεις. Τα Sauvignon Blanc, Chardonnay και Viogner πήραν ήδη τον δρόμο τους προς τα βαρέλια, ενώ σε λίγες μέρες… λάβετε θέσεις! Η ποθητή Μαλαγουζιά του κτήματος θα επισκεφθεί τις δεξαμενές. Ραντεβού λοιπόν για την ξενάγηση μπροστά στα αμπέλια και φύγαμε να εξερευνήσουμε. Αρχικά ξεκινάμε μ’ ένα πέρασμα έξω από τον χώρο της παραγωγής ώστε να δεις real time την σοδειά του 2022 και την παραγωγική διαδικασία. Η συνέχεια έπεται στο εντυπωσιακό «Μουσείο Οίνου» στο οποίο θα συναντήσεις μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών, αυτήν του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια από τις προτεινόμενες γευστικές δοκιμές, όπως  ο «Τόπος» ,η «Ηχώ» και η «Αρμονία» στο υπέροχο καφέ του μουσείου. Αν το θέλεις  μπορείς να γευτείς και μεμονωμένα την αγαπημένη σου ετικέτα παρέα με τον καταπράσινο ορίζοντα των αμπελώνων. Θα είμαι και εγώ εκεί! Ίσως να με πετύχεις κάπου ανάμεσα στις δεξαμενές!

Οινοποιείο Λυραράκη- Ηράκλειο Κρήτης

Οινοποιείο Λυραράκη- Ηράκλειο Κρήτης

Το οινοποιείο Λυραράκη έχει μόλις τρυγήσει τα Μοσχάτα του και αναμένει οσονούπω τα Βιδιανά του. Αν βρίσκεσαι κάπου κοντά στο πανέμορφο Ηράκλειο αξίζει να το επισκεφθείς και να γευτείς όσο γίνεται αυτή την εμπειρία. Το οινοποιείο περιτριγυρισμένο από τους αμπελώνες και τα Λασιθιώτικα βουνά δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις κρασιά όπως το Δαφνί, το Πλυτό και το Μελισσάκι, όλα τους παλιές τοπικές ποικιλίες που η οικογένεια Λυραράκη βοήθησε έμπρακτα την διάσωσή τους. Η οινική εμπειρία ξεκινάει με την ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και ολοκληρώνεται με γευσιγνωσία για όποιον το επιθυμεί. Αν όμως προτιμάς να ζήσεις μια extreme οινοτουριστική εμπειρία κάνοντας πικ νικ στην καρδιά του αμπελώνα τότε απλά ζήτησε το και θα γίνει! Ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο με τοπικές λιχουδιές (κολοκυθοανθούς, σφακιανή πίτα, ντάκο, ντολμαδάκια, ποικιλίες κρητικών τυριών), και 4 διαφορετικά κρασιά του οινοποιείου, θα συνοδεύσουν το πικ νικ σου κάτω από την σκιά των ελαιόδεντρων. Υπέροχο! 

Κτήμα  Κοκοτού-Σταμάτα Αττικής

Κτήμα Κοκοτού-Σταμάτα Αττικής

Ένας αμπελώνας κανονικός παράδεισος δίπλα στην Αθήνα, σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Ο Γιώργος και η Αν Κοκοτού έχουν ήδη μπει στον ρυθμό του τρύγου καθώς Μαλαγουζιά, Chardonnay, Gewurztraminer και Merlot έχουν ήδη διαβεί την πόρτα του οινοποιείου. Το Κτήμα Κοκκοτού αγαπά να φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις κάτω από το φως του φεγγαριού, καθώς και εποχιακές δραστηριότητες. Αυτή την περίοδο όλοι, μικροί μεγάλοι, έχουν την δυνατότητα να τρυγήσουν (με ακίνδυνο εξοπλισμό για τα παιδιά) και να ανακαλύψουν την μαγεία της οινοποίησης πατώντας τα σταφύλια τους σε συνδυασμό με διαδραστικά παιχνίδια. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε «τον Μεγάλο Περίπατο του Κτήματος», ο οποίος διασχίζει ολόκληρη την έκταση και τις δραστηριότητές του. Με εκκίνηση τον ελαιώνα, «μπερδεύεται» ανάμεσα στους αμπελώνες, κάνει μια στάση στο οινοποιείο για ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και ύστερα καταλήγει και πάλι σε ένα δασικό τμήμα κατά μήκος του οποίου μπορεί κανείς να μελετήσει την μεγάλη ποικιλία της τοπικής χλωρίδας. Δεν σας λέω άλλα, βιαστείτε να τον ανακαλύψετε!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ