Wine & Spirits

6 κρασιά που πίνονται τέλεια και ως aperitif

Τα κρασιά που αγαπούν τα καλοκαιρινά απογεύματα και τις χαλαρές στιγμές

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα κρασιά που πίνονται ως aperitif και ταιριάζουν τέλεια με τη χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού

Eίναι κάποια κρασιά που αγαπούν την solo καριέρα και ταυτόχρονα υπόσχονται «καλοκαιρινές διακοπές για πάντα». Γνωστά και ως «οίνοι aperitif», είναι πρεσβευτές της χαλάρωσης και της ανέμελης καλοκαιρινής κουβεντούλας, έχουν γευστική ισορροπία και ελαφριά διάθεση. Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη «aperire» που σημαίνει «ανοίγω». Συνηθίζεται λοιπόν να καταναλώνονται πριν το φαγητό –για να ανοίγουν την όρεξη- ή για να συνοδεύουν όμορφες στιγμές. Αν κι εσύ λατρεύεις τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι με κρασί και παρέα τις θερινές βόλτες του φεγγαριού, ή αν απλά θέλεις να μοιραστείς μια δροσερή φιάλη με φίλους, τότε διάλεξε μια από τις παρακάτω ετικέτες σε ρόλο aperitif. Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για μεγαλύτερη απόλαυση είναι από 8-10οC.

Mαντινεία Μοσχοφίλερο - Κτήμα Τσελέπου
Το Μοσχοφίλερο λατρεύει τις καλοκαιρινές μαζώξεις. Το αρωματικό προφίλ του περιέχει αρώματα λεμονιού, κίτρου, ανθέων πορτοκαλιάς και τριανταφυλλένιες νότες. Στο στόμα, θα το δεις, είναι όνειρο θερινής νυκτός. Θα βρεις την δροσιά που ψάχνεις μέσα από την τραγανή οξύτητα, τα εσπεριδοειδή και τα ανθικά χαρακτηριστικά του.
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €

Μαλαγουζιά Kitrvs - Οινοποιείο Kitrvs
Αυτή η Μαλαγουζιά, μεγαλωμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι δροσιστική, λαμπερή και φρουτώδης ενώ έχει όλα τα προσόντα να συνοδεύσει ακόμα και μόνη της, κάθε στιγμή της ημέρας. Αρώματα λεμονιού και κίτρου, ανθέων και βοτάνων ισορροπούν υπέροχα με νότες πυρηνόκαρπων, όπως λευκόσαρκο ροδάκινο και τροπικών φρούτων που θυμίζουν ανανά και λίτσι. Αυτή την πανδαισία αρωμάτων συναντάς και στο στόμα, μαζί με μια δροσιστική οξύτητα που σε κάνει να αναζητάς και ένα δεύτερο ποτήρι.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €

Ροζέ Ξινόμαυρο - Κτήμα Γεροβασιλείου
Το Ροζέ του Κτήματος Γεροβασιλείου είναι Ξινόμαυρο και σε προσκαλεί να το δοκιμάσεις αμέσως. Πολύπλοκο, φρουτένιο με αναζωογονητική οξύτητα, φέρνει στο μυαλό αρώματα ροζ γκρέιπφρουτ, φρούτων του δάσους και φράουλας- σκέτο καλοκαίρι!  Στόμα με φρεσκάδα, εναρμονισμένη οξύτητα και γευστικά χαρακτηριστικά κόκκινων φρούτων, όπως ακριβώς φαντάζεσαι το ιδανικό κρασί για ένα καλοκαιρινό απόγευμα.
Eνδεικτική τιμή: 13,50 €

Snob - Monsieur Nicolas Winery
Ένα κρασί από Λημνιώνα, που πίνεται υπέροχα ως aperitif, με αρώματα που γαργαλούν την μύτη και φυσαλίδες που χορεύουν. Λεπτεπίλεπτες νότες κόκκινων φρούτων του δάσους, φράουλες, πετροκέρασα και φίνα αρώματα βανίλιας και ψωμιού γίνονται η αιτία που ακόμα και οι «ψιλομύτηδες» λάτρεις του οίνου θα έπιναν ένα ποτήρι από αυτό το rose sparkling στην υγειά του καλοκαιριού. Κεφάτες φυσαλίδες, και σκανδαλιάρικες νότες κόκκινων φρούτων βάζουν τον πειρασμό στο στόμα. Υπέροχο και άκρως καλοκαιρινό!
Ενδεικτική τιμή: 16,00 €

Idylle d’Achinos - La Tour Melas
Όταν μιλάμε για οίνους-aperitif, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το «Idylle dAchinos». Αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την φινέτσα και τη γαλλική αισθητική που θυμίζει Προβηγκία κι όμως είναι Αγιωργίτικο και πέρα για πέρα ελληνικό. Νότες ροδοπέταλων, φράουλας, λευκόσαρκου ροδάκινου και μάνγκο, δίνουν στην δημοφιλή ποικιλία την πιο elegant εκδοχή της. Στόμα αρωματικό, με λεπτές γεύσεις και ευγενικές προθέσεις. Βάλε το καλοκαίρι στο ποτήρι σου και νιώσε την όμορφη αύρα αυτού του ροζέ.
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €

Migma PetNat - Κτήμα Χατζηβαρύτη
Η Χλόη Χατζηβαρύτη λατρεύει τα φυσικά αφρώδη, γνωστά ως Pet Nat (pettillant naturel), και το δείχνει με κάθε τρόπο. Το λευκό Migma από Μαλαγουζιά και Μοσχάτο φέρνει στο ποτήρι αρώματα κίτρου, ροδάκινου, λεμονανθών, και περγαμόντου που γοητεύουν. Στο ανθικό πεδίο συναντάμε αρώματα τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Μια γουλιά και ανακαλύπτεις ευθέως τον απαλό αφρισμό του και τα ζουμερά αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων. Το πώμα crown cap (όπως πχ στις μπίρες), το κάνει ιδανική επιλογή για τις διακοπές σου. Συνιστώ να το απολαύσεις κάτω από το φεγγαρόφωτο γιατί αυτό το κρασί τη θέλει την ρομαντζάδα του όσο κανένα άλλο…
Eνδεικτική τιμή: 17,00 €