Resto

Agape Athens: Το νέο wine bar στο Θησείο έχει ωραία κρασιά και δηλώνει plants friendly

Στην Ηρακλειδών μόλις άνοιξε ένα wine bar που δίνει έμφαση στον καλό καφέ και τις νόστιμες γεύσεις που τον συνοδεύουν

Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αgape Athens: Το plants friendly wine bar του Θησείου

Η Άννα Μπάκα με τον Γιώργο Μουστάκη και τον Δημήτρη Αρζόγλου γνωρίζονταν καιρό μέσα από το “Eftichia”, το λιλιπούτειο, πανέμορφο coffee spot των Πετραλώνων. Καθένας τους έχει και μια μεγάλη αδυναμία: η Άννα είναι η wine lover της παρέας, ο Γιώργος είναι ο λάτρης του specialty καφέ και ο Δημήτρης ο φίλος του fine drinking. Αποφάσισαν λοιπόν να ενώσουν την αγάπη του καθενός και να φτιάξουν ένα wine bar που θα τα συνδυάζει όλα. Το όνομά του; Φυσικά «Aγάπη», και πιο συγκεκριμένα, Agape Athens.

Το Agape Athens

Και οι τρεις τους φόρεσαν ρούχα εργασίας και εργάζονταν καθημερινά επί τουλάχιστον 6 μήνες μέσα στο ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Θησείου, προκειμένου να στηθεί το μαγαζί τους έτσι όπως το φαντάζονταν στην καρδιά του Θησείου. Έφεραν πλακάκια από την Ιταλία για να συνθέσουν το πανέμορφο μωσαϊκό στο δάπεδο, έφτιαξαν μια προσεγμένη μίνιμαλ μπάρα, έβγαλαν τραπεζάκια στον πεζόδρομο και γέμισαν όλες τις γωνιές του χώρου με φυτά, αλοκάσιες, στερλίτσιες, μονστέρες, φίκους, φτέρες και άλλα πολλά. Στα τραπέζια αράδιασαν όμορφα vintage βιβλία, με σκληρόδετα εξώφυλλα παλιών εκδόσεων.

Αλοκάσιες, στερλίτσιες, μονστέρες, φίκους, φτέρες κοσμούν την μπάρα

Ανοίγοντάς τα κάποιος θα δει πως στο εσωτερικό τους είναι τυπωμένο το menu του Αgape. Η κουζίνα είναι “open” και λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ για πρωινό μαζί με τον specialty καφέ της Wise Cup, για brunch, μετά για light dinner και ακόμα πιο μετά για after office τσιμπολόγημα μαζί με κρασί. Έτσι λοιπόν, ο κατάλογος έχει σχεδιαστεί από τον Βασίλη Γεωγλερή με τρόπο ώστε να το φαγητό ταιριάζει σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις. Μπορείς, αναλόγως ώρας αλλά και όρεξης, να δοκιμάσεις αυγόφετες από τσουρέκι με μους μασκαρπόνε, φρέσκα berries και σάλτσα φράουλας ή με πραλίνα, μπανάνα και καραμελωμένα φουντούκια. Να νοστιμευτείς με μαμαδίστικο παραδοσιακό καγιανά που έχει και σύγχρονο twist (αβοκάντο), ή με ρεβίθια με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μανιτάρια, ημίλιαστη ντομάτα και χτυπητή φέτα. Να συνεχίσεις με γαρίδες ψητές, μαριναρισμένες με μπαχαρικά, πλιγούρι, φακές και σάλτσα από καλαμάνσι (ένα είδος μοσχολέμονου από τις Φιλιππίνες), να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορα flatbreads και πίνσες (η γνωστή πλατιά πίτσα της Ρώμης). Όλα τους είναι απλά, προσιτά και πεντανόστιμα.

Η pinsa του Agape
Γαρίδες ψητές, μαριναρισμένες με μπαχαρικά, πλιγούρι, φακές και σάλτσααπό καλαμάνσι
Aυγόφετες με πραλίνα, μπανάνα και καραμελωμένα φουντούκια

Ιδιαίτερο στοιχείο στον χώρο είναι και το κελάρι που έστησαν με τα χέρια τους, ένας γυάλινος θάλαμος που φιλοξενεί 110 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Τα signature cocktails εμπνέονται το όνομά τους από το αρτικόλεξο της Αγάπης, για παράδειγμα στο γράμμα Α θα βρεις το «Αίσθημα», μια τεκίλα με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο πιπέρι, στο Γ, αντιστοιχεί το κοκτέιλ «Γοητεία», με μαστίχα, λικέρ πορτοκάλι και φράουλες. Στο Π θα βρεις το «Πάθος» με ρούμι, μανταρίνο και κίτρο, και ούτω κάθε εξής.

«Σε ένα από τα αμέτρητα καραντινάτα περπατηματά μας, κατηφορίζαμε την Ηρακλειδών με τον Δημήτρη και τον Γιώργο και ξαφνικά κοντοσταθήκαμε, κοιταχτήκαμε συνθηματικά και ταυτόχρονα είπαμε «αυτό είναι». Χωρίς πολύ κουβέντα και κανένα business plan βρήκαμε το μέρος για να εκφράσει ο καθένας την δική του αγάπη. Διαμορφώσαμε έναν ρετρό χώρο με γήινα χρώματα, ξύλο, σκουριά και όμορφα φυτά. Διαφορετικές γωνιές, συνδυασμό καμπύλων και ίσιων γραμμών στο μπαρ, ένα δάπεδο στρωμένο με πολύχρωμα χειροποίητα πλακάκια και το πανέμορφο γυάλινο δωμάτιο των κρασιών είναι μερικά από τα στοιχεία που θα παρατηρήσεις περπατώντας στον πεζόδρομο παράλληλα στις παλιές γραμμές του τραμ. Το μενού είναι βασισμένο σε γνώριμες γεύσεις που κάτι σου θυμίζουν (πολλές φορές και την μαμά σου)! Τα cocktails επίσης με ελληνικά υλικά όπως η πιπέρια Φλωρίνης και η μαστίχα.» Θα μας πει η Άννα Μπάκα.

To γυάλινο κελάρι φιλοξενεί 110 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα

To νέο wine bar της πόλης βρίσκεται καλά κρυμμένο και αξίζει μια βόλτα στο Θησείο για να το ανακαλύψεις.
Agape Athens, Ηρακλειδών 21-23, Αθήνα 118 5121 1750 5418

*Φωτογραφίες: Λευτέρης Μανταλίδης