Wine & Spirits

Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που θα πιεις φέτος στα νησιά

Στην υγειά του καλοκαιριού!

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
ΤΕΥΧΟΣ 836
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ντόπια οινοποιεία που αξίζει να επισκεφθείς στις διακοπές σου και τα κρασιά που θα πιεις εκεί

Στις διακοπές, όπου και να βρεθείς, αναζήτησε τα ντόπια οινοποιεία – είναι όλα τους πανέμορφα και επισκέψιμα. Μίλα με τους οινοποιούς, έχουν τόσα ωραία να σου πουν, και (κυρίως) πιες τα υπέροχα κρασιά τους.

Ικαρία, όπως δεν την έχεις γνωρίσει

Η Ικαρία του γλεντιού, της χαλάρωσης, του κρασιού! Οι Ικαριώτες έχουν βρει το μυστικό της ζωής, ξέρουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή, και στα σίγουρα φτιάχνουν καλό κρασί. Γιατί το κρασί, θέλει αγάπη, υπομονή και μεράκι, και διαθέτουν και τα τρία!

Οινοποιείο Καρίμαλη

Το νησί κάνει τη διαφορά χάρη στις ποικιλίες του με τα ασυνήθιστα ονόματα. Ίσως έχεις ξανακούσει για το ερυθρό Φωκιανό, το «πολύτιμο» της Ικαρίας. Το Κούντουρο, aka Mαντηλάρι, είναι η πιο αγαπημένη ποικιλία του Αιγαίου και όχι μόνο. Ίσως πρώτη φορά να ακούς για το λευκό αρωματικό Μπεγλέρι. Δες κι εσύ πώς η Ικαρία είναι ένα ανερχόμενο στολίδι στον κόσμο του κρασιού, δοκιμάζοντας δύο εκλεκτές δημιουργίες από το Οινοποιείο Καρίμαλη. Τον Φιλόσοφο, blend από Φωκιανό και Κούντουρο, ή το Καλαμπελέ, που θα πει «καλό αμπέλι», από Μπεγλέρι και Ασύρτικο. Και επειδή δεν λέμε ποτέ όχι σ’ ένα ροζέ, το Ιcarus, Φωκιανό του Oινοποιείου Afianes, είναι το καλοκαιρινό απεριτίφ που αναζητάς.

Εβίβα Ικαρία!

Σαντορίνη, η αγαπημένη των κρασιών

Είναι η νησιώτικη πρωτεύουσα του ελληνικού κρασιού, με τους αρχαιότερους αυτόριζους αμπελώνες της χώρας μας. Κάνοντας μια βόλτα ανάμεσα στα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια, συναντά κανείς μικρές πράσινες πινελιές που δίνουν «ανάσα» στην ξερική κυκλαδίτικη φύση. Είναι οι σαντορινιές αμπελιές, στις οποίες δίνεται το σχήμα της «κουλούρας». Μοιάζουν με πλεγμένες «αγκαλιές» που βαστούν στο εσωτερικό τους τον πολύτιμο καρπό, προφυλαγμένο από τον ήλιο και τους νησιώτικους ανέμους. 

Το ξακουστό Ασύρτικο, σύμβολο της σαντορινιάς αμπέλου, με την υπέροχη οξύτητά του είναι ο «σταρ» των ελληνικών ποικιλιών που κάνουν διεθνή καριέρα. Ακολουθούν τα αρωματικά Αηδάνι και Αθήρι που αγαπούν τόσο να συμμετέχουν στα λευκά blend με Ασύρτικο. Μια Σαντορίνη Santo Wines, ή ένα Αηδάνι του Κτήματος Αργυρού και θα καταλάβετε γιατί τα λευκά του νησιού αποθεώνονται παγκοσμίως. Τα ερυθρά της θηραϊκής γης είναι κυρίως το Μαυροτράγανο και η Μανδηλαριά. Έντονες προσωπικότητες! Το Οινοποιείο Σιγάλα έχει να σου «διηγηθεί» μια όμορφη εκδοχή των δύο μέσα από ένα blend τους με όνομα Μμ-Σιγάλα. Αξίζει να πιεις ένα ποτήρι Νυχτέρι και να ρωτήσεις τους ντόπιους οινοποιούς πώς ξεκίνησαν οι παππούδες τους αυτό το ιστορικό κρασί. Θα ακούσεις ιστορίες με βραδινούς τρύγους και υπόσκαφες κάναβες στις οποίες οι παλιοί διατηρούσαν τα σταφύλια μετά τον τρυγητό. Τέλος είναι γλυκό το πιοτό της αμαρτίας, γι’ αυτό το Vinsanto του Οινοποιείου Χατζηδάκη από λιαστά σταφύλια σού δείχνει τη γλυκύτητα όπως ακριβώς την έπλασε η φύση!

Κρήτη, ο θησαυρός του Αιγαίου

Κτήμα Λυραράκη

«Από τα αμπέλι της ψυχής, σταφύλι Κοτσιφάλι, σιάζω κρασί και κάνω το, στους φίλους μου χαλάλι» λένε στην Κρήτη και το εννοούν! Το νησί είναι μια «κιβωτός» απέραντης φυσικής ομορφιάς, μεσογειακής κουλτούρας και γαστρονομίας. Έτσι και πας μία φορά στην Κρήτη, θα ξαναπάς! Αν μάλιστα δοκιμάσεις και τα κρασιά της, θα την ερωτευτείς μια για πάντα.

Βιδιανό, η μικρή ντίβα της Κρήτης, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας, καθώς και οι σπάνιες ποικιλίες Πλυτό, Θραψαθήρι και Δαφνί ανήκουν στη λευκή παλέτα των κρασιών του νησιού. Κάνε εισαγωγή στα κρητικά κρασιά με έναν Άσπρο Λαγό, Βιδιανό του Κτήματος Δουλουφάκη, ή μια Ανθοσμία του Οινοποιείου Αμπελουργείν από Μοσχάτο, Θραψαθήρι και Δαφνί. Φύγαμε για τα ερυθρά! Κοτσιφάλι, το Merlot της Κρήτης,  Λιάτικο, το πολυδυναμικό, και Μαντηλάρι, το στιβαρό, είναι οι τρεις χάριτες του ερυθρού κρητικού αμπελώνα. Το Καρνάρι, Κοτσιφάλι του Κτήματος Λυραράκη, ή το γλυκόπιοτο Ιουλιάτικο από λιαστά σταφύλια Λιάτικου της Boutari Οινοποιητική, σερβιρισμένα σε δροσερή θερμοκρασία είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρωτικό δειλινό. Αν τύχει και βρεθείς σε κάποιο γλέντι στα Χανιά τότε ίσως ο οικοδεσπότης σου προσφέρει ένα ποτήρι Μαρουβά. Το παραδοσιακό αυτό κρασί παλαίωσης της ποικιλίας Ρωμέικο, θυμίζει κάτι από Sherry και, αν και παρεξηγημένο ίσως τα επόμενα χρόνια γίνει το καινούργιο ερυθρό κρητικό κι αγαπημένο. Να το θυμάσαι.

Λήμνος, η Αμπελόεσσα

Limnos Organic Wines

Το καλαθάκι, τοπικό τυρί του νησιού, η ταλαντούχα «λήμνια άμπελος» του Αριστοτέλη, και το ευωδιαστό Μοσχάτο, συνθέτουν τη Λήμνο των αρωμάτων και των αυθεντικών γεύσεων. Από την άλλη οι αμμοθίνες που θυμίζουν εξωπραγματικό τοπίο, οι χρυσαφένιες παραλίες, και οι παραδοσιακοί οικισμοί της Λήμνου με τα κάστρα, αλλά και την υπέροχη ντόπια γαστρονομία, φτιάχνουν το ιδανικό travel plan γι’ αυτούς που θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Το Λημνιό ή αλλιώς Καλαμπάκι, όπως το λένε οι ντόπιοι, προέρχεται από εδώ και είναι η απόδειξη πως το ελληνικό κρασί έχει βαθιά τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Βέβαια ταξιδεύοντας στη «Λήμνο την Αμπελόεσσα», όπως την αποκαλούσε ο  Όμηρος, βλέπεις πως το μεγαλύτερο ποσοστό φύτευσης αντιστοιχεί στο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, τη λευκή ποικιλία που ευδοκίμησε στα λημνιώτικα εδάφη. Λίγο Ασύρτικο και Φωκιανό, σε ελάχιστο ποσοστό, νοστιμίζουν την ποικιλιακή παλέτα της Λήμνου δημιουργώντας δροσιστικά blend με τις ντόπιες ποικιλίες. Μια βόλτα στους αμπελώνες της Λήμνου αξίζει τον κόπο, έτσι ώστε να δοκιμάσεις από τα χέρια των δημιουργών ένα ερυθρό Λήμνος-Bio του ονείρου από Λημνιό ή να κάνεις ένα σύντομο Ταξίδι στη Λήμνο με το ομώνυμο κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας του Οινοποιείου Limnos Organic Wines.

Κεφαλονιά, το οινικό στολίδι του Ιονίου

Κτήμα Χαριτάτου

Είναι οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς που φτιάχνουν το κρασί τους τόσο επικοινωνιακό και πρόσχαρο. Όπου σταθείς πέφτεις πάνω σε γέλια, επτανήσιες μουσικές που σου ανοίγουν την καρδιά, νόστιμους μεζέδες και τοπικό καλό κρασί. Τι άλλο να ζητήσεις;

Πρώτη και κυρίαρχη ποικιλία είναι η υπέροχα αρωματική Ρομπόλα, το καμάρι του Αίνου, η οποία παρουσιάζει έναν ενδιαφέρον «gout de terroir» χαρακτήρα. Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Τσαούσι, Βοστυλίδι, Μοσχατέλα και Ζακυνθινό, ποικιλίες σπάνιες μα θαυματουργές, δείχνουν πόσα πολλά και σπουδαία μπορεί να δώσει η κεφαλονίτικη γη. Ένα wine tasting ή μια βόλτα στα αμπέλια των οινοπαραγωγών της Κεφαλονιάς, μοιάζει με παραμύθι. Γλυκύτατοι άνθρωποι με απίστευτα κρασιά που πρέπει να απολαύσεις, όπως το Θυμάρι Πέτρας, Ρομπόλα από το Οινοποιείο Πετρακόπουλου, η «Mademoiselle» Μαυροδάφνη μιας άλλης εποχής από το Κτήμα Χαριτάτου, ή το Ευφράνωρ, blend Βοστυλίδι και Μοσχατέλα, του Οινοποιείου Σκλάβου!

Σάμος, το μυθικό νησί

Οινοποιείο Nopera

Κάπου στην άκρη του Αιγαίου, ανάμεσα σε πευκοδάση, ελαιώνες, και παραδοσιακούς οικισμούς, η Σάμος σε περιμένει (και) για να σε ξεναγήσει στους εύφορους καταπράσινους αμπελώνες της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γι’αυτό πριν ή μετά τη βουτιά σου, ένας περίπατος στους πρόποδες του όρους «Άμπελος» μοιάζει τόσο αναζωογονητικός.

Η Σάμος παράγει ίσως το κορυφαίο Μοσχάτο, ή αλλιώς Μοσχούδι, στη Μεσόγειο! Προτείνω για αρχή μια βόλτα στους ημιορεινούς αμπελώνες  του Οινοποιείου Nopera και ένα απολαυστικό ποτήρι Roya ή Roya Oak για να διαπιστώσεις τη δυναμική του Μοσχάτου με ή χωρίς βαρέλι. Ύστερα ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου θα σε ξεναγήσει στα οινικά μονοπάτια του νησιού μέσα από ιστορικά εκθέματα και μύθους που φιλοξενεί στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι. Μετά από αυτό, ένα γλυκόπιοτο απεριτίφ Samos Vin Doux θα σε γλυκάνει.

Όπου και να πάτε, ό,τι και να κάνετε, σημασία έχει η στιγμή. Αν αυτή συνοδεύεται από καλή παρέα και καλό κρασί τότε θα είναι αξέχαστη. Στην υγειά του καλοκαιριού!