Wine & Spirits

Τα 10 καλύτερα κοκτέιλ του 2021

Είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στα μπαρ και τις περισσότερες εμφανίσεις στο ίνσταγκραμ

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
louis-hansel-yluvncfi500-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Louis Hansel/ Unsplash

Negroni, Paloma, Aperol Spritz και όσα έφτιαξαν τις μέρες και κυρίως τις νύχτες μας τη χρονιά που πέρασε

Μπορεί να μην ευχαριστηθήκαμε τα μπαρ και τα εστιατόρια όσο θα θέλαμε και όσο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια –ας όψεται η COVID-, ακόμη όμως και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς καταφέραμε να κρατήσουμε το ηθικό μας όσο γίνεται πιο ακμαίο, συνεπικουρούμενοι και φέτος από τις αλκοολικές μας αναμείξεις. Χωρίς τη βοήθεια καμίας επίσημης έρευνας, μιλώντας απλώς με επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, αλλά και αφουγκραζόμενος τις τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, συντάσσω μια λίστα με τα δέκα κοκτέιλ που αγαπήθηκαν περισσότερο τη φετινή χρονιά. Τα κοκτέιλ με τις περισσότερες εμφανίσεις στα ίνσταγκραμ στόρις, τα κοκτέιλ με τις περισσότερες παραγγελίες στα μπαρ και εκείνα για τα οποία μιλούσαν και έφτιαχναν οι κατ’ οίκον, επίδοξοι μπαρτέντερ.

Τόσο το 2020 άλλωστε, όσο και τη χρονιά που ξεπροβοδίζουμε σιγά σιγά, η κοινωνική μας δραστηριότητα μεταφέρθηκε μερικώς στις οικίες μας, όπου –όπως συνέβη και με το φαγητό- επιδοθήκαμε σε ουκ ολίγες αλκοολικές αναμείξεις και δημιουργίες. Ως εκ τούτου, τα κοκτέιλ που προτιμήθηκαν φέτος είχαν ως επί το πλείστον λίγα υλικά, αφού και με τη λήξη των λοκντάουν και κάθε φορά που αποφασίζαμε να επισκεφθούμε κάποιο μπαρ, συνήθως παραγγέλναμε αυτά που προσπαθούσαμε να φτιάξουμε στο σπίτι. Τέτοια βρίσκονται κυρίως στη λίστα που ακολουθεί, κοκτέιλ με λίγα υλικά και σχεδόν αποκλειστικά από τη λίστα με τα κλασικά κοκτέιλ, με μερικές προσθήκες από αυτά που πλέον μπορούμε να αποκαλούμε σύγχρονα κλασικά. Ας την δούμε.
 
Negroni

Negroni

Έχει στρογγυλοκαθίσει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών και δε λέει να το κουνήσει. Η μανία για το ιταλικό κλασικό κοκτέιλ αποδεικνύεται πρωτοφανής και στην Ελλάδα, με το Negroni να βρίσκεται μεταξύ των σταθερών επιλογών ολοένα και περισσότερων καταναλωτών όλων των ηλικιών. Για ποιο άλλο κοκτέιλ άλλωστε υπάρχει αφιερωμένη μια ολόκληρη εβδομάδα; Το Negroni Week με το που δημιουργήθηκε το 2013, εξαπλώθηκε ως πανδημία (see what I did here?) σε ολόκληρο τον κόσμο, μία εβδομάδα στην οποία συμμετέχουν μπαρ από όλον τον κόσμο, συγκεντρώνοντας με κάθε Negroni που καταναλώνεται χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Το Negroni φτιάχνεται πολύ απλά αν ανακατέψετε ίσες ποσότητες από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari. Συνήθως γαρνίρεται με μια φλούδα πορτοκαλιού, εγώ όμως το προτιμώ με μια φλούδα λεμονιού.
 
Old-Fashioned

Old Fashioned
Φωτογραφία: Adam Jaime/ Unsplash

Είθισται να μονομαχεί κάθε χρόνο με το Negroni για την πρώτη θέση. Το Old-Fashioned γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τον παλιό καλό καιρό των πρώτων American bar και κοκτέιλ και θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη. Παλιά το έφτιαχναν ανακατεύοντας αμερικανικό ουίσκι με λίγο νερό, ζάχαρη και μπίτερς. Σήμερα παραλείπουμε το νερό, αφού το ανακατεύουμε με πάγο και θεωρείται ιδανικό για να αναδείξει κάθε καλής ποιότητας παλαιωμένο απόσταγμα. Ξεχάστε τα κερασάκια και τις λοιπές αηδίες που μπορεί να ακούσετε/διαβάσετε/δείτε. Μια φλούδα πορτοκαλιού και καλής ποιότητας πάγος αρκούν και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
 
Paloma

Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν περιγράφεται. Ξάφνου, άπαντες ξεκίνησαν να παραγγέλνουν και να απολαμβάνουν Paloma. Ένα απλό ποτό με τεκίλα, χυμό λάιμ και ροζ γκρέιπφρουτ σόδα που σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με πάγο και αλάτι στο χείλος. Τεράστιο μερίδιο «ευθύνης» για την εκτόξευση της αναγνωρισιμότητας της Paloma φέρει η ελληνική εταιρεία Three Cents, η οποία πριν μερικά χρόνια δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ροζ γκρέιπφρουτ σόδα, βασικό υλικό του ποτού. Οι ροζ φυσαλίδες έκτοτε κατέκτησαν τη χώρα μας και μαζί με αυτές και η Paloma, η δημιουργία της οποίας συχνά πιστώνεται στον Μεξικανό, πρόσφατα εκλιπόντα, Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη του θρυλικού μπαρ La Capilla, στην Πόλη της Τεκίλας στο Μεξικό.
 
Aperol Spritz

Aperol Spritz
Φωτογραφία: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Βεβαίως το Aperol Spritz, που συχνά αποκαλείται με το «μικρό» του –απλώς Aperol-, δεν αποτελεί νέο trend αλλά είναι ο πρωταγωνιστής μιας συνεχιζόμενης, την τελευταία δεκαετία, τάσης που θέλει τους καταναλωτές να απολαμβάνουν χαμηλά σε αλκοόλ απεριτίφ όλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς τον φόβο της υπερβολικής κατανάλωσης. Στη χώρα μας θα δείτε να αιωρείται πάνω από τραπέζια καφέ, εστιατορίων και μπαρ από χέρια που το κραδαίνουν και το τσουγκρίζουν ανά πεντάλεπτο, δημιουργώντας φασαριόζικες στιγμές ευωχίας. Aperol, prosecco και ελάχιστη σόδα αποτελούν τα μαγικά συστατικά για τον απογευματινό παράδεισο.
 
Vesper

Αν το Aperol Spritz αποτελεί το ιδανικό απογευματινό, ελαφρύ σε αλκοόλ κοκτέιλ, τότε το Martini και ακόμη περισσότερο, το Vesper, είναι σίγουρα επιλογή για σκληρούς παίκτες. Μιλάμε από Τζέιμς Μποντ και πάνω… Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη παραλλαγή του Martini αποτελεί δημιουργία του Ίαν Φλέμινγκ, βάζοντάς το στο χέρι του ήρωα που σημάδεψε την συγγραφική του καριέρα, τον σπουδαίο Βρετανό υπερκατάσκοπο. Και μάλιστα, στην αρχή του, όταν οι επιλογές του Μποντ ήταν άκρως ποιοτικές και για λίγους, ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο «πολιτικά ορθές». Φέτος ήταν μία ακόμη χρονιά του Τζέιμς Μποντ, με τη νέα του ταινία να βγαίνει επιτέλους στους κινηματογράφους και μπορεί ο πιο πρόσφατος 007 να βγάζει φλύκταινες με τα δυνατά κοκτέιλ, ένεκα του «εμπορικού σουλουπώματος» που του επεβλήθη από την ομάδα παραγωγής, πλην όμως εμείς θα προτιμούμε τον πλέον αρχετυπικό πράκτορα, με το Vesper ανά χείρας. Τρεις ολόκληρες μεζούρες τζιν, μία μεζούρα βότκα και μισή μεζούρα Kina LilletCocchi Americano τη σήμερον ημέρα), χτυπημένα δυνατά για τον Βρετανό πράκτορα και με μία φλούδα λεμονιού στο ποτήρι.
 
Margarita

Margarita
Φωτογραφία: Olha Tatdot/ Unsplash

Πως μπορεί ένα ποτό σαν τη Margarita να φύγει ποτέ από την μόδα; Μπορεί στο Μεξικό να το θεωρούν «τουριστίλα», σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως καταναλώνεται σωρηδόν και χωρίς την παραμικρή αιδώ. Τεκίλα, λικέρ πορτοκαλιού και φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ –σας παρακαλώ, μη βάζετε ζάχαρη- , χτυπημένα με πάγο στο σέικερ και σερβιρισμένα με αλάτι στο χείλος του ποτηριού. Η Margarita τιμήθηκε και φέτος στα ελληνικά μπαρ και στα σπίτια μας, ενώ οι μύστες προσέθεσαν και λίγο μεσκάλ μαζί με την τεκίλα –το καπνιστό ξαδερφάκι της τεκίλας που «εξάπτει τα πάθη» και «ξυπνάει τα πιο αρχέγονα ένστικτα». 
 
Mai Tai

Είναι δυνατόν να περάσουν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς την κατανάλωση του πιο ταιριαστού με αυτές κοκτέιλ; Το Mai Tai έχει ταυτιστεί –όχι αδίκως- με το καλοκαίρι, αφού διαθέτει όλα τα συστατικά που μπορούν να το αναδείξουν! Ρούμι (ιδανικά από την Τζαμάικα), φρέσκο χυμό ανανά, φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ και σιρόπι πικραμύγδαλου. Πρωτοδημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’40 και θεωρείται εκ των βασικών κοκτέιλ της tiki κουλτούρας που εμπνεύστηκε από την Πολυνησία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το όνομά του προέρχεται από τη φράση Mai Tai Roa Ae («εξωπραγματικό» στα πολυνησιακά), είναι όντως!
 
Garibaldi

Από δύο μόνο συστατικά αποτελείται το θεωρητικά πιο εύκολο στην παρασκευή κοκτέιλ από τη λίστα με τα φετινά πιο αγαπημένα μας. Και μπορεί να ήρθε πολύ πρόσφατα στη μόδα, πλην όμως το όνομά του παραπέμπει στον σπουδαίο, δυο αιώνες πριν, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, τον «Ήρωα των Δύο Κόσμων» και ενοποιητή της Ιταλίας. Και τα δύο συστατικά του άλλωστε αντιπροσωπεύουν την ιδέα της ενοποίησης της γειτονικής χώρας –Campari από το Πιεμόντε της Βόρειας Ιταλίας και φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού από τη Σικελία. Και βεβαίως το υπέροχο, ερυθρωπό χρώμα που παίρνει το ποτό όταν φτιαχτεί σωστά, θυμίζει τους Ερυθροχίτωνες ή Γαριβαλδινούς και το χρώμα του χιτώνιού τους. Campari με πορτοκάλι δηλαδή; Θα μας τρελάνεις; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο απλό. Ο χυμός του πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι φρέσκος και να χτυπηθεί με κάποιο μιξεράκι προκειμένου να δημιουργήσει έναν πλούσιο αφρό μαζί με το Campari. Περίπου δηλαδή όπως το φτιάχνει ο Naren Young, ιδιοκτήτης του μπαρ Dante στη Νέα Υόρκη, ψηφισμένο ως καλύτερο μπαρ στον κόσμο πριν μερικά χρόνια. 
 
Americano

Το τελειότερο απεριτίφ κοκτέιλ για κατανάλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι σίγουρα το Americano. Το Americano αποτέλεσε τη βάση του Negroni, αφού λέγεται πως ζητήθηκε από τον μπαρτέντερ να αντικαταστήσει τη σόδα στο τρίπτυχο σόδα-Campari-γλυκό βερμούτ με τζιν. Και μπορεί η φήμη του Negroni να γιγαντώθηκε, όσα χρόνια όμως κι αν περάσουν το Americano θα αποτελεί σταθερή επιλογή, όπως και μία από τις επιλογές του καταναλωτή που πάντα θα παρεξηγείται από τους σερβιτόρους, φέρνοντας Café Americano, αντί για το υπέροχα ξεδιψαστικό ποτό Americano.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ