Wine & Spirits

5 Σαββατιανά για να λατρέψεις την παλιά αττική ποικιλία

Το Σαββατιανό, είναι ένα από τα μικρά διαμάντια του Αττικού Αμπελώνα

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
celina-albertz-mghlwtp118y-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Celina Albertz/ Unsplash

5 κρασιά για να γνωρίσεις το Σαββατιανό, την παλιά ποικιλία του Αττικού Αμπελώνα

Μετρημένο, κομψό, και συνήθως ευέλικτο. Γνωστό σε πολλούς και ως «λευκή κουντούρα», αποτελεί μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες της Ελλάδας. Παλιότερα βρέθηκε να είναι μια από τις βασικότερες ποικιλίες για την παραγωγή ρετσίνας, οπότε μοιραία η φήμη του δεν κατάφερε να μείνει αναλλοίωτη... Όμως το Σαββατιανό αποκαλύπτει τον καλύτερο του εαυτό σε όσους το πιστεύουν και οραματίζονται πως, πάλι με χρόνια με καιρούς, θα «ανθίσει» στα ποτήρια! Δείτε κάποιες από τις  ετικέτες της νέας εποχής της ποικιλίας και σίγουρα θα διαπιστώσετε πως το Σαββατιανό αξίζει μια θέση στο τραπέζι και τις προτιμήσεις σας.

«Πέρασμα-Σαββατιανό»- Στροφιλιά
«Πέρασμα-Σαββατιανό»- Στροφιλιά
Αμπελώνες 30-50 ετών αφήνουν τις ιστορίες αλλά και τα όμορφα αρώματά τους στο ποτήρι. Λεμονοπράσινη απόχρωση, αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, βοτανικές νύξεις και κάποια ορυκτά στοιχεία προετοιμάζουν το έδαφος για τη γευστική εμπειρία. Στόμα πλούσιο και χυμώδες στο οποίο κυριαρχούν τα φρέσκα φρούτα και η ζωντάνια. Η οξύτητα έρχεται ισορροπημένη δένοντας απόλυτα με τη φρουτώδη υπόσταση του κρασιού, ενώ στο τελείωμα σας περιμένει μια λιπαρή υφή που κάνει την επίγευση πλούσια και βελούδινη. Απολαύστε το πλάι σε λαδερά καλοκαιρινά φαγητά, ψαρικά, όστρακα ή λευκά κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 7,00 €

 

 

«Άωτον Σαββατιανό»-Οινοποιείο Άωτον
«Άωτον Σαββατιανό»-Οινοποιείο Άωτον

Πλούσιο, λαμπερό με σώμα στιβαρό και εξωστρεφή προσωπικότητα. Ένα Σαββατιανό με μεσογειακή φινέτσα, …«άκρον άωτον» στο είδος του! Αρώματα εσπεριδοειδών, που θυμίζουν λεμόνι, lime και κίτρο,  λευκόσαρκο ροδάκινο, βερίκοκα, καθώς επίσης νότες ξηρών καρπών και ανθικές νύξεις, δημιουργούν στη μύτη ένα ευχάριστο και «περιπετειώδες» κλίμα. Στόμα γεμάτο, με λιπαρό χαρακτήρα, ομαλά ενσωματωμένη οξύτητα, με μια φρουτώδη υπογραφή  στο τελείωμα. Ένα κρασί με ελάχιστες παρεμβάσεις, καθρέφτης του Αττικού terroir που μπορεί να συνδυαστεί όμορφα με λιπαρά ψάρια, πράσινες σαλάτες, χόρτα και ποικιλίες τυριών.
Ενδεικτική τιμή: 7,90 €

«Σαββατιανό Μάτσα»-Κτήμα Μάτσα/Οινοποιία Μπουτάρη
«Σαββατιανό Μάτσα»-Κτήμα Μάτσα/Οινοποιία Μπουτάρη
Το Σαββατιανό ομορφαίνει στους βιολογικούς αμπελώνες του κτήματος Μάτσα και χαρίζει υπέροχα αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και lime, νότες μήλου, αχλαδιού καθώς και πυρηνόκαρπων λευκόσαρκων φρούτων. Η τραγανή και ευχάριστη οξύτητα στον ουρανίσκο ενισχύει τον δυναμικό χαρακτήρα του κρασιού στο στόμα. Γεύση μεστή και φρουτώδης ενώ  στο τέλος μια μακριά επίγευση κρατάει το ενδιαφέρον για ώρα. Δοκιμάστε το πλάι σε πιάτα μεσογειακής κουζίνας, θαλασσινά, όστρακα, λιπαρά ψάρια, λαδερά φαγητά και λευκά κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

«Σαββατιανό Βαρέλι»-Αμπελώνες Μάρκου
«Σαββατιανό Βαρέλι»-Αμπελώνες Μάρκου
Υψηλή αρωματική ένταση πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινα και βερίκοκα, γευστικά εσπεριδοειδή και νότες που προσομοιάζουν σε φλούδα λεμονιού, φιλοξενούν στη γεμάτη φρεσκάδα παρέα τους  τα «σοβαροφανή» στοιχεία δρυός που παραπέμπουν σε βανίλια και καραμέλα βουτύρου. Στόμα εντυπωσιακό και λιπαρό, ιδιαίτερα ισορροπημένο με διακριτική οξύτητα και ταμπεραμέντο. Αγαπήστε το δίπλα σε  ψητά ψάρια, καλοκαιρινές αστακομακαρονάδες, κοτόπουλο ψητό, και τηγανιά χοιρινή.

Ενδεικτική τιμή: 13,00 €.

«Vientzi Single Vineyard»-Κτήμα Παπαγιαννάκου
«Vientzi Single Vineyard»-Κτήμα Παπαγιαννάκου
Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο, βρίσκεται στην Αττική και επαληθεύει τις φήμες πως το Σαββατιανό λατρεύει το Αττικό terroir. Αυτό το single vineyard Σαββατιανό από παλαιά κλίματα, χαρίζει ένα φινετσάτο μπουκέτο με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων πάνω σε φόντο ξηρών καρπών και ορυκτών στοιχείων. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο Σαββατιανό καθώς η οξύτητα του μοιάζει ιδιαιτέρως ζωηρή, ενώ κάπου ανάμεσα στα φρουτώδη χαρακτηριστικά θα συναντήσετε και μια απαλή χροιά ορυκτότητας. Φαίνεται πως τα παλαιά κλήματα χαρίζουν όλη την ιστορία τους από το αμπέλι κατευθείαν στο ποτήρι! Δείτε το να παλαιώνει περίπου 2-3 χρόνια και ανακαλύψτε το δίπλα σε πιάτα μεσογειακής κουζίνας, ψαρικά, θαλασσινά και όστρακα όπως και καλοκαιρινά λαδερά φαγητά.
Ενδεικτική τιμή: 14,50 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ