- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
H αρωματική Κυδωνίτσα και 5 προτάσεις για να την απολαύσεις
Η «ξεχασμένη» πελοποννησιακή ποικιλία που γνωρίζει νέες δόξες
5 κρασιά για να δοκιμάσεις την ποικιλία Κυδωνίτσα
Η Κυδωνίτσα είναι μια παλιά και εξαφανισμένη ποικιλία που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο «αναδύθηκε» από την αφάνεια αλλά αποκτά συνέχεια και καινούργιους λάτρεις που γοητεύονται από τα αρώματα και το στιλ της. Εκτός από τα ξηρά λευκά κρασιά της που συνήθως δροσίζουν τα καλοκαιρινά μας βράδια, αποτελεί και βασική ποικιλία του χαρμανιού του γλυκού λευκού κρασιού ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia. Η Κυδωνίτσα, λακωνικής καταγωγής, σε κερδίζει με την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά ώριμου κυδωνιού που όλοι αναγνωρίζουμε, ίσως γιατί νοερά θυμίζει παιδικά χρόνια και γλυκό κυδώνι!
Μία γουλιά, χίλιες… Lexis! Πολύπλοκη, λαμπερή με ωραίες εντάσεις και χαρακτηριστικά, η Κυδωνίτσα του Οινοποιείου Ζαχαριά έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε λευκής ποικιλίας, την «πετυχημένη σχέση» της με το βαρέλι. Φρέσκα αρώματα κυδωνιού, περγαμόντου, βερίκοκου, αχλαδιού, καθώς επίσης και ζουμερές νότες ανανά και εσπεριδοειδών στη μύτη. Από κοντά, νότες βανίλιας και βουτύρου, δημιουργούν μια εκθαμβωτική πολυπλοκότητα! Στόμα πλούσιο και λιπαρό, με δροσιστική οξύτητα. Οι ζωντανές γεύσεις ζουμερών φρούτων και κομψών μπαχαρικών δένουν ιδανικά με τα καλοκαιρινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως λαδερά, θαλασσινά και λευκά κρέατα.
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €
Έντονα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού και κίτρου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ευδιάκριτες είναι και οι νύξεις γιασεμιού, ευκάλυπτου, φτέρης και ακακίας. Φίνες νότες κυδωνιού προσθέτουν το δικό τους άγγιγμα στην αρωματική παλέτα αυτού του κρασιού. Στο στόμα διαθέτει ισορροπία ανάμεσα στα φρουτώδη και βοτανικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίστηκαν στη μύτη και τη λεμονάτη οξύτητα της ποικιλίας. Απολαύστε την κάποιο καλοκαιρινό βράδυ, παρέα με ένα πλατό τυριών ή ψητών ψαρικών!
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €
Σε ένα ποτήρι Κυδωνίτσα του Ιερόπουλου από τη Νεμέα, θα αναγνωρίσετε αρώματα ζουμερών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, νότες κυδωνιού και βοτάνων καθώς και «νύξεις» από ανθισμένα γιασεμιά. Στον ουρανίσκο φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, λεμονάτων εσπεριδοειδών, κυδωνιού, και στοιχεία βοτανικότητας. Ταυτόχρονα εμφανίζεται μια πλήρης αρμονία με την τραγανή οξύτητα του κρασιού. Ταιριάξτε την με φρέσκες σαλάτες, λαδερά καλοκαιρινά φαγητά καθώς και λευκά κρέατα με συνοδεία λαχανικών ή απολαύστε την «solo» ως απεριτίφ.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Η Κυδωνίτσα, η αρωματική «φιλενάδα» της Μαλαγουζιάς, αγαπήθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα! Αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων, συνδυάζονται με μια ευρεία παλέτα ανθικών χρωμάτων καθώς και με αρωματικά στοιχεία φρούτων που θυμίζουν κυρίως ροδάκινο. Η οξύτητα έρχεται σε ισορροπία αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας. Φίνες ορυκτές νότες, άμεσα συνυφασμένες με το φρουτώδες προφίλ της ποικιλίας, προστίθενται στα αρώματα της γεύσης. Απολαύστε τη παρέα με ψαρικά ή θαλασσινά, λευκά κρέατα με γευστικές σάλτσες ή ψητά λαχανικά.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Το Κτήμα του Χρήτσου Κόκκαλη στην Ηλεία, είναι πια στα θαυματουργά χέρια των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Στο νεοσύστατο κτήμα «Δύο Ύψη» λοιπόν, βρισκόμαστε παρατηρητές στον «διάλογο» ανάμεσα στο ώριμο Ασύρτικο και την κομψή Κυδωνίτσα, που αφήνει σαν πρώτη εντύπωση έντονα χαρακτηριστικά κυδωνιού, λευκόσαρκου ροδάκινου και λεμονιού! Στοιχεία ορυκτότητας και νότες θυμαριού συμπληρώνουν το αρωματικό πάζλ. Η οξύτητα αποκαλύπτεται υψηλή αλλά ενσωματωμένη στο σύνολο, ενώ στον ουρανίσκο βρίσκονται έντονα τα φρουτώδη και ορυκτά στοιχεία που συναντήσαμε και στη μύτη. Αφήστε τον «Διάλογο» να κυλήσει μεταξύ Ασύρτικου και Κυδωνίτσας καθώς εσείς θα απολαμβάνεται μεζέδες μεσογειακής κουζίνας, θαλασσινά ή λευκά κρεατικά με λεμονάτες σάλτσες.
Ενδεικτική τιμή: 12,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.