Wine & Spirits

5 ελληνικά κόκκινα κρασιά με δυνατή προσωπικότητα

Ο καιρός ευνοεί τα κόκκινα και οι ελληνικές ετικέτες είναι εξαιρετικές

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόκκινα κρασιά
Φωτογραφία: Kelsey Knight/ Unsplash

5 εξαιρετικά ελληνικά, κόκκινα κρασιά από το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Σιγάλα, το Κτήμα Παπαϊωάννου, το Κτήμα Κυρ Γιάννη και το Κτήμα Άλφα

Το κρασί, σαν μια 8η μορφή τέχνης μπορεί να παρουσιάσει ασύλληπτα έργα. Οι οινοποιοί, εξάλλου, περιμένουν κάθε νέα χρονιά την αναγνώριση-κατανόηση της τέχνη τους με την ίδια λαχτάρα όπως και ένας καλλιτέχνης. Αγιωργίτικο, Λημνιό, Ξινόμαυρο, και Μαυροτράγανο αποτελούν μέρος της παλέτας των ερυθρών ποικιλιών της χώρας μας, με την κάθε μία από αυτές να δίνει στο κρασί τη δική της πινελιά. Το κάθε κρασί λοιπόν έχει τη δική του προσωπικότητα και πολυπλοκότητα, γι’ αυτό ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε εξαιρετικά ελληνικά κόκκινα.

Κτήμα Γεροβασιλείου, Αvaton
Κτήμα Γεροβασιλείου-Αvaton
Ένα πραγματικό διαμάντι σερβιρισμένο στο ποτήρι. Πρόκειται για ένα «Μέγα» blend α λα ελληνικά, από Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο, τρεις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες. Σε μεγαλύτερο ποσοστό στο κρασί κυριαρχεί το Λημνιό, το οποίο μάλιστα ο Αριστοφάνης αναφέρει συχνά ως «λήμνια άμπελο», καθώς αποτελεί μια από τις  αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Η βαθιά πορφυρή όψη του Avaton σαγηνεύει με την πρώτη ματιά, ενώ τα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, σταφίδας, καφέ και κακάο σε συνδυασμό με ένα σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών γαληνεύουν ψυχή και σώμα. Οι ευγενικές τανίνες του έρχονται σε απόλυτη αρμονία με την οξύτητα και τα ώριμα φρούτα στο στόμα, ενώ η διαρκής επίγευσή του δίνει το προβάδισμα στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των μπαχαρικών.

Tips για μεγαλύτερη απόλαυση:

  • Σερβίρετε το Άβατον περίπου στους 16-18OC. Συνδυάστε το άψογα με κόκκινα κρέατα κατσαρόλας.
  • Επιτρέψτε στο Άβατον να «ανοίξει» στο ποτήρι και να αναδείξει το αρωματικό μεγαλείο του.

     

Σιγάλας Μαυροτράγανο
Σιγάλας Μαυροτράγανο

Κάποιοι θα αναρωτιέστε πως ένα Σαντορινιό κόκκινο κρασί βρίσκεται σε αυτή την λίστα, καθώς το νησί είναι γνωστό για τα μεγαλοπρεπή λευκά κρασιά του. Κι όμως το ασύγκριτο terroir της Σαντορίνης, μπορεί να προσφέρει στο ποτήρι μας και υπέροχα κόκκινα κρασιά, με εξαιρετικό παράδειγμα το Μαυροτράγανο Σιγάλα. Το Μαυροτράγανο είναι μια εξαιρετική γηγενής ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, που το Οινοποιείο Σιγάλα συμμετείχε ενεργά όχι μόνο στη διάσωση, αλλά και στην ανάδειξη της. Οι αποχρώσεις του ποικίλουν ανάλογα με την παλαίωση του, από βαθύ συμπαγές κόκκινο έως γκρενά. Από ένα ποτήρι Μαυροτράγανο ξεπροβάλλουν αρώματα μαρμελάδων κόκκινων φρούτων, καπνού, μπαχαρικών αλλά και χαρακτηριστικά βοτανικότητας. Ο ουρανίσκος του γεμίζει από εξαιρετικής ποιότητας τανίνες που προμηνύουν για κάθε φιάλη ένα λαμπρό μέλλον. Στον αντίποδα η ισορροπημένη οξύτητα του εναρμονίζεται πλήρως με το πλούσιο τανικό και φρουτώδη χαρακτήρα του.

Tips για μεγαλύτερη απόλαυση:

  • Μια παλαιωμένη φιάλη με ώριμες τανίνες μπορεί να σας συναρπάσει.
  • Σερβίρετέ το σε θερμοκρασία 16-18oC, συντροφιά με κόκκινα κρέατα και πικάντικες σάλτσες.

     

Μικρόκλιμα Παπαϊωάννου
Μικρόκλιμα Παπαϊωάννου
Πρόκειται για την παραγωγή «ενός μικρού αλλά κορυφαίου αμπελοτοπίου»,  όπως το έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει. Ένα 100% Αγιωργίτικο κρασί από τη Νεμέα, που βάζει ψηλά τον πήχη στα ερυθρά της περιοχής. Το Μικρόκλιμα Παπαϊωάννου αποτελεί μια αντιπροσωπευτική Νεμέα, από παλαιά κλήματα, με ώριμα και «μελωμένα» αρώματα βύσσινου, κερασιού, νότες μπαχαρικών και καφέ. Πρόκειται για ένα Αγιωργίτικο με βελούδινο χαρακτήρα και κομψές ώριμες τανίνες που αντισταθμίζονται εξαιρετικά από την ισορροπημένη οξύτητα του, ενώ στη μακριά του επίγευση εκδηλώνεται περισσότερο ο μπαχαρένιος  χαρακτήρας του.

Tips για μεγαλύτερη απόλαυση:

  • Επιλέξτε μια από τις καλύτερες χρονιές του, όπως το 2005.

     

Κυρ Γιάννης-Μπλε Αλεπού
Κυρ Γιάννης-Μπλε Αλεπού
Εδώ πρόκειται για έναν μικρό αντιπερισπασμό ονόματος και προϊόντος. Μα σας το είπα… το κρασί είναι ένα είδος τέχνης με φαντασία που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα και μια Μπλε Αλεπού! Πίσω από τις μπλε λεπτομέρειες της φιάλης και της ετικέτας βρίσκεται ένα μεγάλο ερυθρό κρασί από το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Μιλάμε λοιπόν για ένα «μπλε έργο τέχνης» με καρδιά έντονου κόκκινου χρώματος με προρφυρές ανταύγειες, και προσωπικότητα διεθνούς χαρακτήρα, αφού αποτελεί ένα blend από Merlot, Syrah και ελληνικό Ξινόμαυρο. Αρώματα μαύρων φρούτων και εξελιγμένα χαρακτηριστικά βανίλιας και μπαχαρικών επικρατούν σε μύτη και στόμα, ενώ το ζεστό αλκοόλ του εξισορροπείται με την οξύτητα και  τις φίνες τανίνες του.

Τips για μεγαλύτερη απόλαυση:

  • Προτιμήστε το με ώριμα τυριά ή αλλαντικά, όπως jamon και culatello.

     

Κτήμα Άλφα- Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλίματα
Κτήμα Άλφα- Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλίματα
Το πολυσυζητημένο Κτήμα Άλφα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, καθώς έχει χαρίσει υπέροχα κρασιά στην περιοχή του Αμύνταιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα 100% Ξινόμαυρο παλαιών κλημάτων, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, και χρώμα λαμπερό ρουμπινί. Αν τύχει και το δοκιμάσετε, από το ποτήρι σας θα αναδυθούν πικάντικα αρώματα λιαστής ντομάτας, κόκκινων φρούτων καθώς και αρώματα γήινου χαρακτήρα. Είναι βαθμολογημένο με 93/100 από τον Robert Parker, μια βαθμολογία εξαιρετικά υψηλή για ελληνικό ερυθρό οίνο. Ο στιβαρός τανικός του χαρακτήρας εξισορροπείται από την οξύτητά του και η μεγάλη του επίγευση έρχεται να προσθέσει κύρος στον εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα του.

Τips για μεγαλύτερη απόλαυση:

  • Σερβίρετέ το μαζί με μαγειρευτό κόκκινο κρέας και πικάντικες σάλτσες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ