Η οινοποιία Μπουτάρη ανάμεσα στις 6 καλύτερες του κόσμου
Η μοναδική ελληνική οινοποιία που έχει αποσπάσει τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς», για 19η φορά
Η οινοποιία Μπουτάρη βραβεύτηκε ως το «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020 και βρέθηκε για ακόμη μία φορά ανάμεσα στα 6 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου
Το μακρινό 1879 ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει το ομώνυμο οινοποιείο στη Νάουσα. Ο στόχος του; Να παράγει και να εμπορεύεται ποιοτικό κόκκινο κρασί και μάλιστα εμφιαλωμένο, σε μια εποχή που το χύμα κρασί ήταν ο κανόνας. Οραματιστής και πρωτοπόρος άνοιξε τον δρόμο για μια οινική ιστορία που συνεχίζεται τα τελευταία 140 χρόνια. Δεν ξέρω αν ο ίδιος φαντάστηκε ποτέ την πορεία που θα είχε η οινοποιία Μπουτάρη στο μέλλον, πάντως αν μπορούσε να γνωρίζει το μέγεθος της εξέλιξης, είμαι σίγουρη ότι τα μουστάκια του θα χαμογελούσαν όλο περηφάνια.
Φέτος η οινοποιία Μπουτάρη απέσπασε και πάλι τη σπουδαιότερη και τιμητικότερη διάκριση σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της, καθώς για ακόμη μία φορά βρέθηκε ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου σύμφωνα με το γνωστό και έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits”. Να σημειωθεί επίσης ότι το ίδιο περιοδικό πρόσφατα της απένειμε τον τίτλο «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020, έναν τίτλο που της έχει αποδοθεί συνολικά 19 φορές τα τελευταία 33 χρόνια.
Με αυτή της τη διάκριση η οινοποιία Μπουτάρη παραμένει το μοναδικό, ελληνικό οινοποιείο που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην top 6άδα του παγκόσμιου οινικού χάρτη. Αξίζει να τονίσουμε ότι για να βρεθεί ένα οινοποιείο σε αυτή τη θέση, προηγείται μια σειρά τυφλών γευστικών δοκιμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, για την απονομή του τίτλου «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», οι δημοσιογράφοι και κριτικοί του περιοδικού δοκίμασαν τα κρασιά Boutari που προμηθεύονταν από την αγορά των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα κρασιά που δοκίμασαν ήταν τα ακόλουθα:
- Grande Reserve Naoussa Boutari 2013 | 94 βαθμούς
- Επετειακή Νάουσσα Μπουτάρη 2017 | 92 βαθμούς
- Σαντορίνη Μπουτάρη 2019 | 90 βαθμούς
Η διατήρηση της θέσης της οινοποιίας Μπουτάρη στην κορυφή των καλύτερων οινοποιείων παγκοσμίως, αφενός δικαιώνει την προσπάθεια της οινοποιίας για την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών και αφετέρου αποδεικνύει ότι η ηγετική θέση της οινοποιίας στην ελληνική οινική προσφορά δεν είναι καθόλου τυχαία.
Την 6αδα των καλύτερων οινοποιείων που έχουν διακριθεί τις περισσότερες φορές την συμπληρώνουν οι εξής: Penfolds (Αυστραλία), Concha y Toro (Χιλή), Chateau Ste. Michelle (USA), Antinori (Ιταλία) και Ridge (Καλιφόρνια).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.