- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
“Dianthos”, ο μύθος ενός ξινόμαυρου
Το καινούργιο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη είναι ένα εξαιρετικό ροζέ, μοναδικό σαν το όνομά του
To “Dianthos”, το καινούργιο ροζέ της οινοποίας Μπουτάρη πήρε το όνομά του από ένα μύθο
Ο Δίας ζήλευε παράφορα τον κρίνο, το λουλούδι της Ήρας. Τον ζήλευε τόσο πολύ που αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του λουλούδι για να τον ξεπεράσει. Ένα λουλούδι που δεν θα έμοιαζε με κανένα άλλο από όσα είχε δει ο κόσμος. Έτσι, μια μέρα ο ουρανός άστραψε, βρόντηξε και στη γη έπεσε ο κεραυνός του Δία. Και τότε, μέσα από την αστραπή και τον πυκνό καπνό, φύτρωσε ο Δίανθος.
Από αυτό το μυθικό λουλούδι είναι εμπνευσμένο το νέο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη. Ένα ροζέ φτιαγμένο από ξινόμαυρο, μοναδικό σαν το όνομά του. Το ξινόμαυρο είναι άλλωστε η ποικιλία-σήμα κατατεθέν για αυτή τη θρυλική οινοποιία που φέτος συμπληρώνει 140 χρόνια από το έτος ίδρυσής της. Το έχει αποδείξει με τη «Νάουσα» (το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί Π.Ο.Π που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά), αλλά και με το Grande Reserve, ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της Μπουτάρη. Και τα δύο καταπληκτικά, και τα δύο από 100% ξινόμαυρο που φυτρώνει στα αμπελοτόπια της Νάουσας.
Το “Dianthos” έρχεται κι αυτό από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια της Νάουσας για να αποδείξει ότι συγκεκριμένα terroir μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ροζέ. Συνδυάζει δύο τελείως διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης (ένα μέρος των σταφυλιών οινοποιήθηκε με τη μέθοδο της αφαίμαξης, ενώ το υπόλοιπο έγινε με απευθείας πίεση στο πνευματικό πιεστήριο), έχει απαλό ροζ χρώμα και δένει αρμονικά τα αρώματα των λουλουδιών της άνοιξης με φρέσκες φράουλες και εξωτικό lychee. Σερβίρεται στους 12-14°C και συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά, ζυμαρικά, πίτσες, γαλοπούλα και λαχανικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Dianthos”, πριν βγει στην παραγωγή, πέρασε πρώτα από τη διαδικασία των πειραματικών κρασιών της Μπουτάρη. Τα κρασιά αυτά παρουσιάζονται στις διάφορες εκθέσεις οίνου ως «πειραματικά» δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τα δοκιμάσει πριν καν λανσαριστούν, αλλά και στην εταιρεία να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την αποδοχή τους.
*Μπορείτε να βρείτε το Dianthos σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.