Wine & Spirits

5 τρόποι για να απολαύσεις σωστά το Δεκαράκι σου

Μάθε τα πάντα για να αναδείξεις τη μοναδικότητα του μονοποικιλιακού τσίπουρου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Καλή παρέα, καλύτερα μεζεδάκια και αναμμένο τζάκι. Στα αλήθεια, αυτά είναι τρία βασικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ όταν ανοίγεις ένα τόσο εκλεκτό μονοποικιλιακό απόσταγμα όπως είναι το τσίπουρο Δεκαράκι. Αν θες να εμβαθύνεις όμως λίγο περισσότερο και να μετατρέψεις αυτή την εμπειρία σε μια πραγματική γευσιγνωσία, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

kia_5316.jpg

1. Τα μεζεδάκια είναι η καλύτερη παρέα
Ένα τόσο καθαρό απόσταγμα, όπως είναι το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, δεν συνοδεύει τους μεζέδες, αλλά οι μεζέδες το συνοδεύουν! Για να αναδείξεις λοιπόν τη γεύση του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διάλεξε τους κατάλληλους μεζέδες. Μανούρι ψητό, χειροποίητες πίτες, ζουμερές τηγανιές είναι όλα καλές επιλογές, αλλά τίποτα δεν στέκεται καλύτερα δίπλα σε ένα γνήσιο τυρναβίτικο τσίπουρο, όπως είναι το Δεκαράκι Μοσχάτο, από τους πικάντικους κρεατικούς μεζέδες. Βάλε στο πιάτο λίγο απάκι ή ένα ωραίο καυτερό λουκάνικο και θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά.

kia_7208.jpg

Από την άλλη, το Δεκαράκι Ροδίτης πάει με όλα. Ψητά της ώρας, τηγανιτά ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες και αλοιφές. Αλλά είναι τόσο ευκολόπιοτο που ακόμα και μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα θα το αναδείξει υπέροχα!

Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά, όμως, ταιριάζει τέλεια με τους μεζέδες της θάλασσας. Συνόδευσέ το με καλαμάρι ψητό, γαύρο μαρινάτο αλλά και με καπνιστά ή παστά ψάρια σερβιρισμένα με λίγο λεμόνι. 

kia_7067.jpg

2. Η θερμοκρασία παίζει ρόλο
Μπορεί και εσύ να βάζεις στο τσίπουρο πάγο ή τη φιάλη στο ψυγείο. Στην πραγματικότητα όμως το Δεκαράκι πίνεται στους 10°C. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να απελευθερώσει όλα τα αρώματα στο ποτήρι σου.

kia_4459.jpg

3. Δοκίμασε και κάτι ακόμα...
Σε μια πραγματική γευσιγνωσία, μέρος του παιχνιδιού είναι να μπορείς δοκιμάζοντας να ανακαλύψεις την ποικιλία μέσα στο απόσταγμα. Λοιπόν, με τα μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Χάρη στη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης (η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες) και της «τέχνης» του αποσταγματοποιού, τα αρώματα κάθε ποικιλίας αναδύονται στο έπακρο.

kia_5634_-copy.jpg

4. Μάθε περισσότερα για την ποικιλία
Το Μοσχάτο δίνει αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο, είναι απόσταγμα πολύπλοκο και έχει μακρά επίγευση. Η γεύση της Μαλαγουζιάς έχει νότες εσπεριδοειδών και τα αρώματά της μεγεθύνονται στο στόμα. Ο Ροδίτης, με το μελένιο του άρωμα έχει πιο μαλακή γεύση και μέτριο σώμα. Όσο περισσότερα μαθαίνεις για την κάθε ποικιλία, τόσο περισσότερο θα μπορεί και ο ουρανίσκος σου να αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα της γεύσης.

Γευσιγνωσία με το Τσίπουρο Δεκαράκι!

Κέρδισε μια βραδιά γευσιγνωσίας!
Θες να μάθεις όλα τα μυστικά του τσίπουρου για να μπορέσεις και εσύ να ζήσεις την τέλεια γευσιγνωσία; Το τσίπουρο Δεκαράκι σου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσεις μία από τις 10 διπλές προσκλήσεις για μια ανεπανάληπτη βραδιά γευσιγνωσίας με τον γευσιγνώστη αποσταγμάτων που θα σου μάθει πώς να απολαμβάνεις σωστά τα τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι. Μπορείς να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό μέχρι τις 3/12 πατώντας εδώ. Η βραδιά γευσιγνωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 12/12. 

apolayste_ipeythina.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ