Το top κρασί του Πάρι Σιγάλα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Σιγάλα μάς συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί τους
Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
Το Μαυροτράγανο.
Τι ποικιλία/ες είναι;
Είναι μία σπάνια ποικιλία αυτόχθονη του Αμπελώνα της Σαντορίνης. Μια ποικιλία στα όρια της εξαφάνισης που ευτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια οι οινοποιοί άρχισαν να ασχολούνται και πλέον έχουν φυτευτεί αρκετά αμπέλια.
Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
Το Κτήμα Σιγάλα πίστεψε στην ιδιαιτερότητα και στην ποιότητα αυτής της πανάρχαιας ποικιλίας και από το 2002 μέχρι σήμερα φύτεψε στο χωριό της Οίας περίπου 100 στρέμματα Μαυροτράγανο, όπου τα 80 στρέμματα ηλικίας περίπου 8 με 10 ετών δίνουν τον οίνο με την επωνυμία Μαυροτράγανο Σιγάλας. Τα 100 στρέμματα είναι φυτεμένα σε διαφορετικές περιοχές της Οίας με σύστημα γραμμικό με δυνατότητα ποτίσματος και μόρφωμα double guyot.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Ο τρόπος οινοποίησης γίνεται στην κυριολεξία με το χέρι και με τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Ανοιχτά βαρέλια των 500 Lt κυρίως αλλά και των 300 Lt και 225 Lt γεμίζονται με το σταφυλοπολτό τοποθετημένα κάτω από τον αποβοστρυχωτή (χωρίς χρήση αντλίας). Τα γεμάτα βαρέλια, με τη χρήση διοξειδίου για προστασία, τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο, όπου για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία περίπου 8-10°C γίνεται καθημερινά pisage. Μετά την κρυοεκχύλιση, σε θερμοκρασία 20-25°C ξεκινάει η ζύμωση και συνεχίζεται το pisage. Στο πιεστήριο ο σταφυλοπολτός πάλι μπαίνει με κουβάδες (απουσία αντλίας). Ο οίνος παραμένει με τις οινολάσπες περίπου 18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια (πρώτης και δεύτερης χρήσης).
Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);
Στη μύτη κυριαρχούν ώριμα ερυθρά φρούτα μαζί με γλυκά μπαχάρια και ανάλογα με τη χρονιά διακρίνονται μεταλλικές νότες. Ο οίνος που παράγεται διακρίνεται από τις πλούσιες ώριμες τανίνες του με καλή οξύτητα και πληθωρικό στόμα.
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Λόγω των πλούσιων τανινών του, πηγαίνει θαυμάσια με κόκκινα κρέατα και με κρεμμώδη λιπαρά τυριά.
Ιδανικό σερβίρισμα;
(Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε την φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;) 15-18°C.
Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;
Παράγονται περίπου 10.000 φιάλες με δυνατότητα στα επόμενα χρόνια 15.000 φιάλες.
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;
Παλαιώνει πολύ καλά (πάνω από 15 χρόνια) και μάλιστα κερδίζει σε φινέτσα, που αρχικά δεν είναι το χαρακτηριστικό του.
Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;
Η Σαντορίνη δεν είχε παράδοση στην ερυθρή οινοποίηση. Η εμπειρία που έχουμε για το Μαυροτράγανο δεν ξεπερνά τα 17 με 20 χρόνια. Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε με σοβαρά επιχειρήματα τις χρονιές. Θα τολμούσα να πω ότι το 2005 είναι μία πολύ καλή χρονιά που ακόμη εξελίσσεται και τα σταφύλια προέρχονται από τον παραδοσιακό αμπελώνα. Από το 2009 το Μαυροτράγανο Σιγάλας περιέχει όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό σταφύλια από τα νέα αμπέλια, που δίνουν καλύτερης ποιότητας τανίνες. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουν τα αμπέλια, τα σταφύλια μάς δίνουν πιο πολύπλοκους οίνους. Θεωρώ το 2014 μια χρονιά με έντονα αρώματα μαρμελάδας και με πλούσιο στόμα χωρίς όμως φινέτσα, ενώ το 2015 όπως και το 2016 είναι χρονιές με περισσότερη φινέτσα, με το φρούτο να συμμετέχει στο άρωμα και ένα στόμα γεμάτο με γερές τανίνες που αφήνει μακριά επίγευση.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες στα 36 ευρώ περίπου.
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;
Δυστυχώς το Κτήμα Σιγάλα έχει ελάχιστες φιάλες από κάθε χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να παλαιώνουμε κάποιες στην κάβα μας.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;
Το Μαυροτράγανο είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά κόκκινα. Χαίρομαι με μια καλή παρέα και ένα καλό κρέας να ανοίγω και ένα Μαυροτράγανο.
Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Πολλές φορές αναρωτιέμαι για τη σχέση μου με αυτή την ποικιλία. Από φοιτητής μαζί με φίλους βοηθούσαμε τον πατέρα μου στον τρύγο και φυσικά στο πάτημα των σταφυλιών – πραγματικά διονυσιακή γιορτή για την παρέα μας. Τότε τον άκουσα να λέει ότι υπάρχει το Μαυροτράγανο, που είναι πολύ αρωματικό και το σταφύλι πολύ γευστικό και ότι ήθελε να βρει, εκτός από τα λίγα που είχε το αμπέλι μας, και άλλα σταφύλια Μαυροτράγανο. Πράγματι κάναμε Vinsanto από Μαυροτράγανο. Το είχαμε σε ένα βαρέλι να παλαιώνει. Τα αρώματά του ήταν εξαιρετικά και πολύπλοκα. Μετά από αρκετά χρόνια το εμφιάλωσα και έβαλα μία ετικέτα, που την είχε κάνει ένας φίλος, με τα χελιδόνια της τοιχογραφίας της πόλης του Ακρωτηρίου. Δυστυχώς δεν έχω κάποια από αυτές τις φιάλες. Μια φίλη που της είχα κάνει δώρο 12 φιάλες στο γάμο της, μου είπε ότι έχει μία να μου δώσει. Όλο το αναβάλλω να την επισκεφτώ. Κάποια απροσδιόριστη ανησυχία να ανοίξω τη φιάλη της νιότης μου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.