- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το top κρασί της Μελίνας Τάσσου
Η Γεωπόνος - Οινολόγος D.N.O. Bordeaux του Οινοποιείου Κίκονες της Ροδόπης μάς συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί τους
Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
Το κορυφαίο κόκκινο κρασί των Κικόνων είναι το Λημνιό Κίκονες.
Τι ποικιλία είναι;
Προέρχεται από την ποικιλία Λημνιό.
Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
Παράγεται στη Μαρώνεια Ροδόπης, ενώ το αμπελοτόπι από το οποίο το τρυγάμε είναι το Μέγα Αμπέλι.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Το σταφύλι, αφότου περάσει το στάδιο της διαλογής, τοποθετείται στις δεξαμενές, με ολόκληρες τις ρόγες, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Έπειτα, ξεκινάμε την διαδικασία του pigeage. Αφότου ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία το κρασί μεταφέρεται σε δρύινα βαρέλια όπου και θα παραμείνει περίπου 9 μήνες.
Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα).
Το Λημνιό Κίκονες στην όψη είναι ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Στη μύτη βγάζει αρώματα όπως το δαμάσκηνο, ώριμα κεράσια, κανέλα, γαρίφαλο, καφές, κακάο. Όσο αφορά το στόμα, έχει γεμάτο σώμα με λιωμένες τανίνες, γλυκόριζα και μια δόση μέντας.
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με κρέατα, μαγειρευτά κατσαρόλας καθώς και με ψάρια με κόκκινη σάλτσα.
Ιδανικό σερβίρισμα (θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση);
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι στους 16 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν είναι απαραίτητο να μεταγγιστεί.
Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;
Η μέση παραγωγή σε φιάλες Λημνιό Κίκονες είναι 4.000 το χρόνο.
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;
Υπάρχει η δυνατότητα παλαίωσης, ενώ στα καλύτερά του θεωρούμε πως είναι μεταξύ 5ου και 15ου χρόνου μετά την εμφιάλωση.
Ποιές είναι οι καλύτερες χρονιές του;
Οι καλύτερες χρονιές του είναι το 2004, 2009, 2010, 2011, 2012.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Το Λημνιό Κίκονες μπορείτε να το βρείτε σε δεκάδες κάβες, εστιατόρια και wine-bar της Αθήνας, ενώ η τιμή του ποικίλει ανάλογα την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι ο δυνητικός αγοραστής να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς θα του προτείνουμε την κάβα και το εστιατόριο που τον εξυπηρετεί ανάλογα με την περιοχή του.
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;
Φυσικά και μπορούμε να βρούμε και παλαιότερες χρονιές της ετικέτας, με την παλαιότερη να είναι το 2004, έτος ίδρυσης του Οινοποιείου.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;
Μπορεί το Λημνιό Κίκονες να είναι το top κρασί μας, δεν παύουν όμως και οι υπόλοιπες ετικέτες να είναι εξίσου ωραίες και αγαπητές προς εμάς.
Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Το όνομα της ετικέτας είναι Λημνιό Κίκονες και είναι από τα λίγα 100% Λημνιό της αγοράς. Η ποικιλία Λημνιό θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και ήταν πρόκληση να την παράξουμε μονοποικιλιακά γιατί είναι πολύ δύσκολη και στην καλλιέργεια αλλά και στην οινοποίηση. Το Λημνιό στους αμπελώνες των Κικόνων καλλιεργείται βιολογικά και χαρακτηριστικό της έχει τη λεπτή φλούδα και το πυκνό τσαμπί. Αυτό σημαίνει πως αρρωσταίνει αρκετά εύκολα και θέλει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Όσον αφορά στην οινοποίηση, η λεπτή φλούδα του Λημνιό δεν δίνει πολύ χρώμα στο κρασί γι’ αυτό και στους Κίκονες χρησιμοποιούμε ενα φυσικό τρόπο συμπύκνωσης για να βγει τελικά ερυθρό το μονοποικιλιακό Λημνιό κι όχι βαθύ ροζέ. Είναι το αγαπημένο μας γιατί είναι το πιο δύσκολο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.