Πόσα ξέρεις για τα ελληνικά αποστάγματα;
Κανένα άλλο ποτό δεν περιγράφει καλύτερα την παράδοση και την κουλτούρα αυτής της χώρας από το ελληνικό απόσταγμα. Σε κάθε γιορτή, στα οικογενειακά τραπέζια και στα κυριακάτικα μαζέματα, ένα ποτηράκι τσίπουρο ή ένα καραφάκι ούζο είναι πάντα εκεί κάνοντας τη χαρά μεγαλύτερη και διώχνοντας τη λύπη. Για αυτό μας αρέσουν τόσο τα ελληνικά αποστάγματα. Μας καταλαβαίνουν και μας ταιριάζουν.
Αυτή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου το «Ελληνικό Απόσταγμα», μια εκδήλωση γευσιγνωσίας με πρωταγωνιστές το τσίπουρο και την τσικουδιά, το ούζο, τα ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και τα παραδοσιακά λικέρ. Μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ποτοποιούς και αποσταγματοποιούς θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και για να σας λύσουν όλες τις απορίες.
Αν είστε και εσείς ανάμεσα στους οπαδούς του ελληνικού αποστάγματος, αυτή την Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε δυσεύρετα τσίπουρα από μικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων και σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα (που είναι και η νέα τάση στο χώρο). Εκτός από όλα αυτά όμως και επειδή το απόσταγμα θέλει και το μεζέ του, την εκδήλωση θα νοστιμέψουν έξι γνωστά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της Αθήνας. Το μεζεδοπωλείο Αιόλου 68, το εστιατόριο Κόλλιας, το μεζετζίδικο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα εστιατόρια Ταξιδεύοντας, Ψαράδες και Ψάριστον συμμετέχουν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» και κερνάνε φίνα μεζεδάκια, φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση.
Κι αν πιστεύετε ότι τα αποστάγματα έχουν θέση μόνο στις ταβέρνες και στα τσιπουράδικα, η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξανδρο Τσιωτίνη, τον εξαιρετικό αυτόν σεφ του CTC, τον Γρηγόρη Χέλμη και τον Ανδρέα Διακοδημήτρη, τους ιδιοκτήτες του φημισμένου Μεζέν , τον βραβευμένο οινοχόο Νικόλα Γιαννόπουλο και τη δημοσιογράφο γεύσης Νίκη Μηταρέα, θα προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο. «Υπάρχει θέση για το ούζο και το τσίπουρο στο σύγχρονο εστιατόριο» είναι ο τίτλος της συζήτησης και έχει ελεύθερη είσοδο, όπως και η επόμενη ομιλία «Απόσταξης και Αποσταγμάτων Αποκάλυψις: από το Α έως το Ω σε 30 λεπτά», με ομιλητή τον Παύλο Λουκάτο, χημικό οινολόγο με εξειδίκευση στα αποστάγματα.
Το εισιτήριο κοστίζει €8 (το φοιτητικό είναι στα €5) και στην τιμή περιλαμβάνεται ο κατάλογος των συμμετεχόντων, ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
*Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών) και ΕΝΑΠΑΠΕ (Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος) και διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.