- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μια ρετσίνα στη λίστα των New York Times με τα καλύτερα κρασιά του 2016
Η ρετσίνα της ΓΑΙΑ Οινοποιητική είναι σκέτη «αποκάλυψη»
«Τι αποκάλυψη! Η ρετσίνα, ένα μπουκάλι Γαία ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis, ήταν γοητευτική, λαμπερή και ισορροπημένη, με ευδιάκριτες νότες πεύκου. Ταίριαζε απόλυτα με το ψητό καπνισμένο αρνί και τη σαλάτα μου». Αυτά γράφει ο συντάκτης των New York Times και ένας από τους καλύτερους κριτικούς οίνου, Eric Asimov, στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Τα αξέχαστα κρασιά του 2016».
Στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια υποτιμάμε τη ρετσίνα. «Η σαμπάνια των φτωχών» λέμε και δεν την έχουμε και σε μεγάλη εκτίμηση, γεγονός που ο Eric Asimov επισημαίνει στο κείμενό του: «Η ρετσίνα είναι ένα απ’ τα πιο περιφρονημένα κρασιά στον κόσμο…Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι για το κρασί είναι ότι η ρετσίνα είναι απαίσια».
Και συνεχίζει γράφοντας ότι είναι πολύ εύκολο «να απορρίψει κανείς παραδόσεις αιώνων όπως η ρετσίνα, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις σύγχρονες ευαισθησίες μας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του “Souvla” (σ. σ. το ελληνικό εστιατόριο, όπου ο αρθρογράφος πρωτοδοκίμασε τη ρετσίνα Γαία), αυτή η ρετσίνα ήταν το καλύτερο κρασί που θα μπορούσε να πιει κανείς. Περίπου ένα μήνα αργότερα, ο οινοχόος του Betony στο Μανχάταν (εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin), μου σέρβιρε σε τυφλή γευσιγνωσία ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί. Ήξερα τι ήταν και ταίριαξε πολύ καλά ακόμα και στο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικάνικής κουζίνας του εστιατορίου».

Βέβαια, η συγκεκριμένη ρετσίνα δεν είναι μία οποιαδήποτε ρετσίνα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο Λέων Καράτσαλος, οι ιδρυτές της ΓΑΙΑ, έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας και δοκιμών, ακολουθώντας όλους τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης και αφήνοντας στην άκρη τις παραδοσιακές τεχνικές που παρήγαν ρετσίνα χαμηλότερης ποιότητας, ελέγχοντας μάλιστα την ποσότητα ρετσινιού έτσι ώστε να συμπληρώνει και όχι να επισκιάζει το σταφύλι. Οπότε σίγουρα αξίζουν τα καλύτερα σε αυτό το ελληνικό προϊόν Π.Ο.Π και σίγουρα θα έρθουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.