10 αλήθειες για το κρασί
Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά. Δεν παλαιώνουν όλα τα κόκκινα.
1) Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά. Φρουτώδη λευκά με ελαφριά οξύτητα και φρουτώδη κόκκινα με χαμηλές τανίνες ανήκουν γενικώς στην κατηγορία κρασιών για άμεση κατανάλωση. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών και ροζέ και πολλά από τα κόκκινα καταναλώνονται άμεσα ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τα φρέσκα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.
2) Δεν παλαιώνουν όλα τα κόκκινα. Αν και τα περισσότερα κόκκινα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από 2-3 χρόνια παλαίωσης σε σωστές συνθήκες, τα κόκκινα που παλαιώνουμε συνήθως είναι αυτά που έχουν περάσει από βαρέλι. Είναι κρασιά που έχουν ισορροπία ζάχαρης και φρούτων από τη μια, τανινών και αλκοόλης από την άλλη. Έχουν αρωματική και γευστική ένταση, πολυπλοκότητα και τα περισσότερα επιδεικνύουν ξεκάθαρα την ποικιλία και την περιοχή απ’ όπου προέρχονται.
3) Το ίζημα στο μπουκάλι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το κρασί έχει χαλάσει. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένδειξη καλής ποιότητας σε ένα παλαιωμένο σε φιάλη κρασί. Επίσης σίγουρα δεν είναι ένδειξη ότι έχει πρόσθετα χημικά.
4) Οι φυσικοί φελλοί κατά κανόνα βοηθάνε στην παλαίωση του κρασιού διότι επιτρέπουν να περάσει ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου στο μπουκάλι που βοήθα στην ωρίμαση. Βέβαια, περίπου ένα 5% μπουκαλιών με πώμα φελλού βρίσκεται αλλοιωμένο, με το κρασί να εμφανίζει συμπτώματα οξειδώσεις και μυρωδιές μούχλας και βρεγμένου χαρτονιού.
5) Τα βιδωτά πώματα πολλές φορές είναι ακριβότερα από ένα φτηνό φελλό. Είναι πολύ δημοφιλή στα κρασιά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το ατού τους είναι ότι ανοίγουν εύκολα και προστατεύουν τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
6) Τα σχετικά φτηνά κρασιά ωφελούνται όταν σερβίρονται λίγο πιο παγωμένα από το κανονικό.
7) Η μετάγγιση σε κανάτα ωφελεί όλα τα κόκκινα κρασιά, εκτός από τα πολύ παλιά.
8) Το κρασί το απολαμβάνεις καλύτερα σε ποτήρια μεγάλα, λεπτά και κολονάτα για να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία του από τη ζέστη του σώματος, τα οποία γεμίζεις στο 1/3.
9) Ένα ανοιχτό μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί με το πώμα του στο ψυγείο για μια δυο μέρες χωρίς να χάσει σε ποιότητα.
10) Η εναλλαγή κρασιών δεν μεθάει. Αυτό που μας μεθάει είναι η ποσότητα της αλκοόλης που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βάρος μας. Λελογισμένη κατανάλωση θεωρείται 2 με 3 ποτήρια για τις γυναίκες και 3 με 4 για τους άντρες – συνολικά 14 ή 21 ποτήρια αντίστοιχα την εβδομάδα, τα οποία βέβαια καταναλώνουμε ισορροπημένα και όχι όλα σε μια μέρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.