Θεματα

Πού είναι ωραία να πάω για φαγητό Κυριακή μεσημέρι;

11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια

Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11 αθηναϊκά εστιατόρια με το φαγητό που θες για το μεσημέρι της Κυριακής

Γιουβετσάκι που μόλις βγήκε από τον φούρνο, κοκκινιστό που μελώνει στην κατσαρόλα, και μπιφτέκια που σε χορταίνουν από τη μυρωδιά τους και μόνο. Το φαγητό της Κυριακής είναι πληθωρικό κι έχει τη ζεστασιά που τις Κυριακές ζητάμε λίγο παραπάνω. Τα κυριακάτικα μεσημέρια ανήκουν στην ελληνική κουζίνα – έτσι πρέπει.

Σε ποια εστιατόρια θα φας την Κυριακή το μεσημέρι;

Tavernier

Πιο κυριακάτικο τραπέζι δεν έχει από αυτό που στρώνει η οικογένεια Κωνσταντοπούλου! Νιώθεις σαν να μπαίνεις στην τραπεζαρία της μαμάς και περιμένεις να βγει το γιουβέτσι από τον φούρνο. Αν η Κυριακή είναι ηλιόλουστη κάθεσαι στην αυλή και τρως: παστίτσιο σπιτίσιο και λαχταριστό, μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά και μελωμένα, κεφτεδάκια τροφαντά, οπωσδήποτε το πιταράκι με τυρί και παστουρμά. Ελπίδος 24, Κηφισιά, 210 8071914

Σεϋχέλλες

Κυριακάτικο φαγητό πάει να πει θαλπωρή και όταν εγώ σκέφτομαι αυτή τη λέξη στο μυαλό μου εμφανίζεται απευθείας ένα ξέχειλο πιάτο με καβουρμά και παπαρδέλες που αχνίζουν. Είναι το εμβληματικό πιάτο στις Σεϋχέλλες και σε πάει στην Κυριακή από την πρώτη μπουκιά, ακόμη κι αν είναι μια άχαρη Δευτέρα. Κεραμεικού 49, Κεραμεικός, 211 1834789

Κυβέλη

Η Κυριακή της Κυψέλης μεσουρανεί στην Κυβέλη. Μετά την πρωινή της βόλτα η γειτονιά τρώει εδώ, σε τραπεζάκια που τα λούζει ο ήλιος, παρακολουθώντας τη ζωή της πλατείας Αγίου Γεωργίου. Η παρέα χορταίνει με μεζεδάκια που αγαπά η ελληνική κουζίνα (σ.σ. οι κολοκυθοκεφτέδες είναι must), με μερακλίδικες τηγανιές (ξεχωρίζει η τηγανιά με μανιτάρια και σουτζούκι) με ωραιότατα μπιφτεκάκια ψημένα στη σχάρα και το διάσημο πια κοτόπουλο χαρακίρι (μτφ: περασμένο σε μεταλλική σούβλα). Επτανήσου 15, Κυψέλη, 210 8219406

Κίτσουλας

Από το 1946 μέχρι σήμερα αυτή η ταβέρνα στο Χαλάνδρι κι αν έχει ξεφουρνίσει γιουβέτσια παινεμένα, παστίτσια και μουσακάδες. Όλα τα καλά της ελληνικής κατσαρόλας θα τα βρεις εδώ, αλλά επειδή το κυριακάτικο τραπέζι στον Κίτσουλα είναι κάτι σαν θεσμός για το Χαλάνδρι, καλό είναι να κάνεις κράτηση πριν πας, μπας και προλάβεις το κοκκινιστό. Φιλικής Εταιρείας 25Δ, Χαλάνδρι, 210 6814798

Άμα Λάχει

Άµα Λάχει

Σε αυτό το εστιατόριο πάω από το ξεκίνημά του. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι γίνεται καλύτερο με τα χρόνια, σε σημείο που με ξαφνιάζει: κάθε φορά είναι πιο νόστιμο από ό,τι το θυμόμουν! Και ενώ τα πρώτα χρόνια πήγαινα για την (πραγματικά θεσπέσια) αυλή του, τώρα πάω για τα μπιφτεκάκια σχάρας με τις οφτές πατατούλες, για την οσπριάδα, για τα ωραία του τυριά (παίρνω ανελλιπώς βολάκι Τήνου), για την τέλεια φάβα (με μαρμελάδα λεμόνι, κάπαρη, ξηρούς καρπούς και φρέσκο κρεμμύδι) και τις τραγανές τηγανιτές πατάτες. Αν πετύχεις το κοκκινιστό μοσχαράκι με κριθαράκι Σερρών, πες ναι. Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978

Γιουβετσάκια

Γιουβέτσι και Κυριακή πάνε μαζί – όλοι το ξέρουν αυτό. Στα Γιουβετσάκια εκτός από το  νόστιμο ομώνυμο (ζουμερό και στο πήλινο παρακαλώ), θα βρεις και υπέροχα ντολμαδάκια, λαχταριστές πατατούλες, λιχουδιές της σχάρας, αλλά και ψάρι και πολλά πιάτα ημέρας. Κάνε κράτηση να τα προλάβεις. Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081

Οικονόμου

Ο θρυλικός Οικονόμου μπορεί να άλλαξε χέρια, αλλά τις κρατάει τις παραδόσεις και την κατσαρόλα την έχει ακόμη βασίλισσα. Εδώ τις Κυριακές παίρνεις μοσχαράκι κοκκινιστό, σουτζουκάκια και κόκορα κρασάτο (όλα να γλείφεις τα δάχτυλά σου) και τα συνοδεύεις με ό,τι θες: πατάτες φούρνου, ρύζι, μακαρόνια ή κάποιο από τα λαδερά του που είναι πολλά και πάντα υπέροχα (…βάλε μελιτζάνες). Κυδαντιδών 32 & Τρώων 41, Πετράλωνα, 210 3467555

Βλάσσης

Μια κυριακάτικη στιγμή της παλιάς αστικής Αθήνας: λευκά τραπεζομάντιλα, όμορφοι πίνακες στην ψηλοτάβανη σάλα (που έχουν χαρίσει γνωστοί Έλληνες ζωγράφοι και σταθεροί πελάτες) και τα πιάτα που μας έθρεψαν. Λαχανοντολμάδες, μπιφτεκάκι μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ριγανάτο, μοσχάρι ψητό της κατσαρόλας και σουτζουκάκια ημέρας. Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 210 7256335

Μαύρο Πρόβατο

Κλασικό στέκι στο Παγκράτι που ποτέ δεν μας απογοήτευσε. Είναι και μαύρο, είναι κι ανήσυχο, παίζει στα δάχτυλα την ελληνική κουζίνα, αλλά τη μαγειρεύει και με ένα δικό του twist. Μεγάλο του σουξέ το χουνκιάρ μπεγιεντί (κι όλα να αλλάξουν στο κατάλογο αυτό θα μείνει). Πάρε μαζί  την υπέροχη σαλάτα με ρεβίθια, παστινάκι και μήλο (είναι φανταστική ακόμη και αν δεν της φαίνεται από την περιγραφή…), το τηγανιτό συκώτι με την πάπρικα και τα κρεμμύδια, και οπωσδήποτε το αρνάκι που μαγειρεύεται για ώρες στη λαδόκολλα κι ύστερα σερβίρεται με γαμοπίλαφο και πατάτες τηγανιτές (τις σωστές τις κυδωνάτες). Αρριανού 33, Παγκράτι, 210 7223466

Κρητικιά

Η Κρητικιά

Πάμε Κυριακή στη Μεγαλόνησο; Μπες στο αυτοκίνητο και φύγαμε για Πειραιά. Όπα, μην μπεις στο καράβι, πάρκαρε, εδώ είσαι καλά. Τρία κορίτσια κάνουν θαύματα στην Κρητικιά μαγειρεύοντας τις λιχουδιές της μικρής τους πατρίδας: ντάκο , κατσικάκι τσιγαριαστό, παραδοσιακό γαμοπίλαφο, χοχλιοί, απάκι, και (αυτό κοίτα να μην το παραλείψεις για κανένα λόγο) αυγά με πατάτες και στάκα – ένα θαύμα στο τραπέζι σου. Ευριπίδου 42, Πειραιάς, 216 9397034

Μπάμπης

Το σωστό, το ζουμερό μα και καλοψημένο, το αθάνατο κυριακάτικο μπιφτέκι ψήνεται και σερβίρεται στον Μπάμπη από το 1967, εκεί στην Αμφιθέας. Αν πετύχεις και μουσακά, πάρ’ τα και τα δύο. Μια μπουκιά μπιφτέκι, μια μουσακά. Μόνο έτσι πάει καλά η Κυριακή. Λ. Αμφιθέας 73, Παλαιό Φάληρο, 210 9420529