- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Στην Ταβέρνα του Οικονόμου πας ακόμη για μαγειρευτό
Η ωραία ταβέρνα των Πετραλώνων συνεχίζει την ιστορία της από το 1930

Η Ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα σερβίρει το ίδιο μαγειρευτό φαγητό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα
Αν μπορούσα να ταξιδέψω στον χρόνο, θα διάλεγα μια αθηναϊκή νύχτα του Μεσοπολέμου για να πάω στην Ταβέρνα του Οικονόμου. Θα έβαζα κοκκινάδι στα χείλη και θα τσίμπαγα τα μάγουλά μου να ροδίσουν, όπως τόσες φορές έχω διαβάσει στα βιβλία. Ύστερα θα καθόμουν σε μια γωνιά, σε ένα από τα λιγοστά τραπέζια της ταβέρνας των Πετραλώνων. Πίνοντας χύμα κρασί σε χαμηλό ποτήρι, θα κρυφάκουγα. Η διπλανή παρέα –κι αυτό είναι σίγουρο– θα ήταν γνωστοί (ή τότε ακόμη άγνωστοι) συγγραφείς, ζωγράφοι ή πολιτικοί. Και θα ήμουν πολύ περίεργη για τις κουβέντες που θα άλλαζαν πάνω από μια μερίδα μπάμιες.

Αλλά ζω στον Ιούνιο του 2025. Δεν φοράω κραγιόν, πίνω ένα (ωραιότατο) κρασί ελληνικού αμπελώνα και στο διπλανό μου τραπέζι κάθεται ένα νεαρό ζευγάρι από τη Βόρεια Ευρώπη. Κατά τα λοιπά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σ’ αυτή την αθηναϊκή ταβέρνα, που στέκει ίδια κι απαράλλαχτη εδώ και έναν αιώνα σχεδόν, μαζί με τις ελιές στο πεζοδρόμιό της.
Η ιστορία του Οικονόμου

Το 1930 ο Γιάννης Οικονόμου στήνει πρόχειρα ένα μαγέρικο σ’ ένα δωμάτιο του σπιτιού του. Μαγειρεύει αποκλειστικά το φαγητό της ελληνικής κατσαρόλας, άντε να βάζει και κανένα ταψί στον φούρνο, και με αυτά πορεύεται. Στην Κατοχή η ταβέρνα ανοίγει αραιά και πού, γιατί πού να βρεθούν τρόφιμα να μαγειρέψει; Τη δεκαετία του ’50 ο γιος του Γιάννη, ο Νίκος, ανοίγει δίπλα στο μαγέρικο κι ένα χασάπικο. Τη δεκαετία του ’70 αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά δεν αλλάζει τίποτα στο αρχικό μενού. Το 2000 φτάνει πια η ώρα και για κείνον να αποσυρθεί. Αφήνει την ταβέρνα στον Κώστα Διαμαντή, χρόνια γκαρσόνι στον Οικονόμου. Αλλά όχι αναίμακτα… «Για να μου το δώσει το μαγαζί, με πέρασε από κόσκινο, για να δει αν το αγαπώ, αν το πονάω, αν θα το συνεχίσω στη γραμμή του», ανέφερε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια στον Γιώργο Πίττα (greekgastronomyguide.gr). Το 2023 το μαγαζί καταλήγει στον Φίλιππο Τσαγκρίδη, ο οποίος (πρέπει να του αναγνωριστεί αυτό) σέβεται και με το παραπάνω τον ιστορικό χαρακτήρα της ταβέρνας, κι ενώ κάνει πολλές αλλαγές, ταυτόχρονα δεν αλλάζει τίποτα. Θα εξηγήσω: εκσυγχρονίζει όλο τον εξοπλισμό της κουζίνας, ανακαινίζει το μπάνιο, δίνει ένα γενικότερο γερό φρεσκάρισμα που περιλαμβάνει τα πάντα, από τους τοίχους μέχρι την art de la table, και δίπλα στο χύμα κρασί (που ακόμη υπάρχει) βάζει μια πλούσια wine list. Σαν νησιώτικο σπίτι που ασβεστώνει την αυλή του και προετοιμάζεται για το καλοκαίρι, έτσι και ο Οικονόμου, ανεπαίσθητα αλλά αποφασιστικά, μπαίνει στη νέα εποχή του.
Το μενού: μαγειρευτό φαγητό τότε, τώρα και για πάντα


Το φαγητό είναι το ίδιο, όπως ίδιοι είναι και οι άνθρωποι στην κουζίνα που το μαγειρεύουν. Κάποια στιγμή, στην αρχή της αλλαγής, μπήκε στο μενού και η τηγανητή πατάτα, αλλά κόπηκε αμέσως. Στον Οικονόμου πάντα ερχόσουν για την κατσαρόλα του, γι’ αυτό το ίδιο κι απαράλλαχτο σπιτικό, μαγειρευτό φαγάκι έρχεσαι και τώρα. Για τον κόκορα κρασάτο με μακαρόνια. Για το μοσχάρι κοκκινιστό ή στιφάδο. Τα σουτζουκάκια με την κόκκινη σάλτσα και τους επικούς λαχανοντολμάδες. Για μελωμένους γίγαντες (κι αυτοί στην κατσαρόλα) και μια γενναιόδωρη χωριάτικη όπου θα βουτήξεις προζυμένιο ψωμί από την Kora. Έχει πετυχημένα κεφτεδάκια και όλα τα λαδερά που αγαπά το καλοκαίρι. «Τι είναι αυτό;» με ρωτά μια κυρία που περιμένει τραπέζι. Είναι ποικιλία λαδερών με μελιτζάνες ιμάμ, κολοκυθάκια και μπάμιες, όλα έξοχα μαγειρεμένα. Προτείνω στην κυρία να το προσθέσει στην παραγγελία της, με ακούει, κι όταν φεύγω με ευχαριστεί λέγοντας: «Πήρα και το αρνί στον φούρνο με τις πατάτες, τέλεια ήταν όλα!». Ήταν όντως.

Μη φύγεις από τον Οικονόμου χωρίς: 1. Πορτοκαλόπιτα με παγωτό στο τέλος. 2. Να χαζέψεις τα έργα στους τοίχους του. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι πίνακες πολύ γνωστών ζωγράφων, όλοι τους θαμώνες εδώ, που άφησαν τα έργα τους στην αγαπημένη τους ταβέρνα «για να τα βλέπει ο κόσμος και να τα χαίρεται». Μυταράς, Φασιανός, Βασιλείου, Λάλας, μερικά από τα ονόματα – ο τελευταίος ζωγράφισε πάνω στο χάρτινο τραπεζομάντιλο! Είναι τόσο πολλά, που δίνουν στον Οικονόμου μια αύρα από γκαλερί. Μια γκαλερί που χορταίνει.

Κυδαντιδών 32 & Τρώων 41, Πετράλωνα, 2103467555, www.tavernaoikonomou.gr, Fb: Ταβέρνα του Οικονόμου, Insta: taverna.oikonomou
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όνομα από την επανάσταση του Θερίσου, κουζίνα κρητική, κρασιά φυσικά
Η ωραία ταβέρνα των Πετραλώνων συνεχίζει την ιστορία της από το 1930
Ένα Seaside Bar Restaurant που συνδυάζει φαγητό, ποτό και νησιώτικη ατμόσφαιρα
Μουσικές βραδιές, χοροί και βουτυράτα περέκ
Τοπικά υλικά, σύγχρονη ματιά και θέα στο Αιγαίο
Ξύλινα τραπέζια, σουβλάκια στα κάρβουνα και Καζαντζίδης
Το νέο brunch στέκι που φτιάχτηκε για να αγαπηθεί όσο και το vol1 του
Με εξαιρετική πρώτη ύλυ και ένα σεφ που ξέρει πώς να τη μαγειρέψει
Απέναντι από την όμορφη πλατεία των Αγίων Θεοδώρων και δίπλα στο Tanpopo
Ξεκινάς με αυγά και μπέργκερ, συνεχίζεις με κοκτέιλ και πάρτι
Ωραία ελληνικά προϊόντα, aperitivo και χαλαρή ατμόσφαιρα
Εδώ θέλουμε να ξεκαλοκαιριάσουμε!
Το στέκι που πάντα ήθελες μόλις άνοιξε
Πιάτα ελληνικά και fusion από τον Ιπποκράτη Αναγνωστέλη
Στην ταράτσα του ξενοδοχείου Ergon στο Σύνταγμα είδαμε τα χίλια πρόσωπα της ζύμης
Όλα είναι ιδιαίτερα από τα εικαστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και τoν φωτισμό ως τις στολές του προσωπικού, που είναι δημιουργία του Άγγελου Μπράτη.
Το δικό μας στέκι στου Ψυρρή επανέρχεται με νέο μενού, πανέτοιμο για ένα ακόμη καυτό, αθηναϊκό καλοκαίρι
Φιλόξενοι άνθρωποι, ωραία ατμόσφαιρα, νόστιμοι μεζέδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.