Θεματα

Καρπούζι: πώς να το διατηρήσεις φρέσκο περισσότερες μέρες

Μεγάλη δροσιά αλλά και πολλά οφέλη

Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το καρπούζι, το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού, και πώς να το χαρείς για πιο πολύ καιρό

Κρατάς μια δροσερή φέτα με τα δυο χέρια -λες και κάποιος καραδοκεί να στην αρπάξει- και δαγκώνεις λαίμαργα τη γλυκιά σάρκα του αδιαφορώντας για τους χυμούς που τρέχουν στο πιγούνι σου. Τα καλοκαίρια έχουν γεύση, χρώμα και άρωμα καρπουζιού και τη νοσταλγία των παιδικών σου χρόνων τότε που το απολάμβανες κάτω από τον ίσκιο της μουριάς τα μεσημέρια στον κήπο.

Δεν υπάρχει (κυριολεκτικά) τίποτα πιο καλοκαιρινό από το καρπούζι. Είναι η γεύση της παραλίας, της ξαπλώστρας, των οικογενειακών τραπεζιών και της «καληχέρας» στις ταβέρνες, μετά από τηγανιτά καλαμαράκια και χωριάτικες. Είναι και η παρηγοριά σου στο ζεστό αστικό σου σπίτι, κάτω από το κλιματιστικό. Βγήκαν τα καρπούζια, σκέφτηκες, οι διακοπές δεν αργούν… Το πήρες χθες από τον μανάβη στην καλύτερη στιγμή του (η παραγωγή τους κορυφώνεται Ιούλιο-Αύγουστο) και μακάρι να μπορούσες να το φας όλο με μιας. Πόσες μέρες μπορεί να μείνει -έτσι λαχταριστό- στο ψυγείο, άραγε;

Καρπούζι: Πώς να το διατηρήσεις περισσότερο;

Φωτογραφία: Crina-Miriam Cretu/ Unsplash

Καρπούζι: Ολόκληρο ή κομμένο; Η μεγάλη διαφορά
Ένα ολόκληρο καρπούζι αντέχει έως και μια εβδομάδα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Μόλις όμως το κόψεις, αλλάζουν όλα. Το κομμένο καρπούζι διατηρείται το πολύ 3-5 ημέρες στο ψυγείο, καθώς η επαφή του με το οξυγόνο είναι που το κάνει πιο γρήγορα να μαλακώνει, να χάνει τη γεύση του και την πολύτιμη υγρασία του. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι προτιμότερο να αγοράζεις ολόκληρο το καρπούζι και όχι τα προ-κομμένα κομμάτια που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ, καθώς έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής.

Στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση εξασφαλίζει τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Όταν έρθει η στιγμή να κόψεις το καρπούζι, προτίμησε να το κόβεις σε μεγαλύτερες φέτες αντί για μικρά κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσεις την έκθεση του στον αέρα και θα διατηρήσεις την υγρασία του. Να ξέρεις, δε, πως η φλούδα του καρπουζιού είναι σαν φυσική πανοπλία: προστατεύει τον καρπό από την αλλοίωση. Μπορείς πάντα να το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια αργότερα. Επίλεξε αεροστεγή δοχεία, όπως σακουλάκια zip ή γυάλινα μπολ με καπάκι. Ρύθμισε το ψυγείο σου ελαφρώς πιο χαμηλά: το κομμένο καρπούζι προτιμά θερμοκρασίες από -13°C έως +2°C

Μην αφήνεις το κομμένο καρπούζι εκτός ψυγείου για ώρες. Φύλαξε ξανά σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο αυτό που περίσσεψε στο τραπέζι -ιδανικά εντός μιας, το πολύ δυο ωρών- και κατά προτίμηση στο συρτάρι των λαχανικών.

Στον πάγο… (γιατί όχι!)
Στην κατάψυξη, θα το διατηρήσεις για μήνες. Κόψε φέτες και άπλωσέ τες σε ένα ταψί που θα βάλεις στην κατάψυξη για δύο ώρες. Μετά, θα μεταφέρεις τις φέτες σε σακουλάκια zip που θα διατηρήσεις επίσης στην κατάψυξη έως και οκτώ μήνες. Θα απολαμβάνεις για καιρό καρπουζένια smoothies, γρανίτες και δροσιστικά σνακ.

Πότε πρέπει να πεις …αντίο;
Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις και τη βέλτιστη φροντίδα, κάποια στιγμή το καρπούζι χαλάει. Αν μυρίσει περίεργα, έχει σκούρα σημάδια ή αφήνει «γλίτσα» στα δάκτυλα, πέτα το χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αν δαγκώσεις ένα κομμάτι και νιώσεις στη γλώσσα κάτι... «ανθρακώδες», σα να πίνεις σόδα, είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει μια ανεπιθύμητη ζύμωση. Ώρα να το αποχαιρετήσεις.

Ανακεφαλαίωση:

  • Φύλαξέ το σωστά: Χρησιμοποίησε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες zip για να μειώσεις την έκθεση στον αέρα.
  • Μην το ψιλοκόβεις από την αρχή: Κόψε μεγάλες φέτες, διατηρούνται φρέσκες περισσότερο. Μπορείς να τις κόψεις μικρότερα κομμάτια σε δεύτερη φάση.
  • Μια ώρα εκτός ψυγείου: Μην αφήνεις το κομμένο καρπούζι στον πάγκο ή το τραπέζι. Βάλ’ το ξανά στο ψυγείο εντός 1-2 ωρών, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες.
  • Στην κατάψυξη για... 8 μήνες: Ιδανικό για smoothies, παγωμένες μπουκιές και δροσιστικά ροφήματα.
  • Μύρισε το, δες το, άγγιξέ το: Κακή μυρωδιά, σκούρα σημάδια ή γλίτσα, πέταξέ το. Αν γαργαλάει τη γλώσσα σαν ανθρακικό, έχει χαλάσει!

Τα οφέλη του καρπουζιού

Φωτογραφία: Datingjungle/ Unsplash

Το καρπούζι είναι πολλά περισσότερα από αλησμόνητη, καλοκαιρινή γεύση:

Ενυδατώνει
Το καρπούζι, με περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 91%, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν ένα φλιτζάνι νερό ανά φέτα, βρίσκεται στην κορυφή των φρούτων με υπερ-ενυδατικές ιδιότητες, άρα είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού που το σώμα χάνει υγρά με τον ιδρώτα.

Δεν έχει τόση ζάχαρη όση νομίζεις
Η γλυκιά του γεύση σε παραπλανά, όμως ένα φλιτζάνι καρπούζι -περίπου 150γρ.- περιέχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9,5 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή λιγότερα από τα 13 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μήλα ή τα σχεδόν 15 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι βατόμουρα. Και επειδή το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, έχει χαμηλό θερμιδικό φορτίο, μόλις 46 θερμίδες αντιστοιχούν στην παραπάνω ποσότητα.

Φωτογραφία: Elizabeth Kokkoni/ Unsplash

Είναι υγιές για την καρδιά (σε έναν βαθμό)
Χωρίς να του αποδίδονται μαγικές ιδιότητες και καθώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες που να καταλήγουν στο αν και κατά πόσο το καρπούζι παίζει ενεργό ρόλο στη μείωση των καρδιακών νοσημάτων και στην υγεία των αγγείων, το γεγονός ότι δεν περιέχει λιπαρά και νάτριο, το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά σου. Επιπλέον, το αμινοξύ L-κιτρουλίνη και το μικροθρεπτικό λυκοπένιο -και τα δύο άφθονα στη σάρκα του- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια σε καρδιοαγγειακές βλάβες. Τα νεφρά επίσης, μετατρέπουν την L-κιτρουλίνη σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ το λυκοπένιο, η γνωστή και ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μειώνει τις φλεγμονές που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Το καρπούζι, αξίζει να σημειωθεί, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από τις «πρωταθλήτριες» ντομάτες.