Θεματα

Γλυκά του Πάσxα. Βρήκαμε τα καλύτερα

Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο

Ελένη Ψυχούλη
ΤΕΥΧΟΣ 955
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Γιούλια

Οι διευθύνσεις που χρειάζεσαι για τα γλυκά του Πάσχα

Μέσα μας, κάθε Πασχαλιά, θα μένουμε το μικρό βαφτιστήρι που περιμένει από τους νονούς τη λαμπάδα, τα παπούτσια και το σοκολατένιο αυγό. Καθένας έχει ταυτίσει την πασχαλιάτικη μνήμη του με τα γλυκά του Πάσχα, έστω ένα «αυγουλένιο» θαύμα, αυτό που πάντα θα αναζητούμε με συγκίνηση στις στολισμένες βιτρίνες. Κι αν μεγαλώσαμε πολύ για να ’χουμε νονούς, το αυγό και η λαμπάδα πάντα θα μας αφορούν, από την αντίπερα όχθη, του νονού πλέον, που ψάχνει το πιο εντυπωσιακό για τα δικά του βαφτιστήρια ή για τα παιδιά της καρδιάς του.

Τα γλυκά του Πάσχα

Τα σοκολατένια αυγά

Sweet Alchemy
Sweet Alchemy

Από τις φετινές βιτρίνες έχω ξεχωρίσει τα αυγά του Στέλιου Παρλιάρου (Sweet Alchemy), αυγά που δεν τρώγονται (τα γεμίζεις εσύ με τα απίθανα σοκολατάκια τους), αλλά στολίζουν διαχρονικά με στιλ και πρωτοτυπία έναν χώρο όλο τον χρόνο. Αυγά με λαχούρια, ανθισμένα, υφασμάτινα, πολύχρωμα, καλλιτεχνικά και απολύτως μοντέρνα. Eδώ και χρόνια, τα αυγά του Στέλιου δημιουργούν μια διαφορετική τάση κάθε χρόνο, με συλλεκτικά κομμάτια (όπως η απόλυτη fashion σειρά σε συνεργασία με τους Deux Hommes), καθένα με την αισθητική σφραγίδα της συγκεκριμένης χρονιάς. Εξίσου πρωτότυπα τα αυγά από ζαχαρόπαστα του Zuccherino, που συνδυάζουν τον ρομαντισμό με την pop αισθητική, σε έντονα, φλούο χρώματα. Στην Poulette, η Κατερίνα Δρίβα φτιάχνει τα δικά της παράξενα αυγά αλλά και κουνελάκια, που ταιριάζουν γάντι σε νεραϊδένια κοριτσάκια, μέσα σ’ ένα φλοράλ, ονειρικό σύμπαν από ζαχαρόπαστα. Ιδιαίτερα και τα αυγά της Kora, με την υπογραφή της Esophy. Πιο σοφιστικέ, ιδανικά για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με εναλλακτικές ανησυχίες, στολίζονται με βρώσιμα αγριολούλουδα από τον Όλυμπο, ενώ η μικρή συσκευασία –τύπου αυγά από το σούπερ μάρκετ– με δύο διαφορετικές γεύσεις, με τσουρέκι ή με κρουασάν, είναι το τέλειο δώρο για να μην πας με άδεια χέρια στα λαμπριάτικα καλέσματα.

Το τσουρέκι

Φωτογραφία: Τα Γιούλια

Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό που κρύβει το βαθύτερο νόημα της Πασχαλιάς: το φούσκωμά του συμβολίζει την αναγέννηση, την ανάσταση σε μια νέα ζωή, η τριπλή πλεξούδα του την Αγία Τριάδα και, από την αρχαιότητα, η κοτσίδα ξορκίζει με απόλυτη επιτυχία τα κακόβουλα πνεύματα. Τσουρέκια υπάρχουν πολλά, καθώς και εδώ ισχύει το πώς το προτιμά ο καθείς: αφράτο, με κόρδα και μεστή ζύμη, με αρώματα πολίτικα, με πορτοκάλι ή απλά βουτυροβανιλένιο; Αν το προτιμάς βέρο πολίτικο, κατευθείαν βγαλμένο από την «Πολίτικη Κουζίνα» και με soundtrack τα «Λιμάνια» της Ρεμπούτσικα, με αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και υφή μαστιχωτή, μεστό και συμπαγές και διόλου αφράτο, θα απευθυνθείς στους παλιούς Πολίτες, που ξέρουν την τέχνη του: στο Lido, την Τούλα, το Πελίτ, το Πετέκ, τον Τίλλα, το Belle Vue, τον Σταυρόπουλο, στον οποίο θα βρεις και το ιδιαίτερο, τριφτό, αλμυρό αρμένικο τσουρέκι, ιδανικό για όσους τη Λαμπρή την προτιμούν τσουρεκένια αλλά όχι ζαχαρένια. Ξακουστό είναι και το πολίτικο τσουρέκι του Σόβολου, πιο αφράτο από το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, με μαστιχωτή υφή, έντονο άρωμα και αυθεντική μαστίχα. Στο Ρίο θα βρεις αυτό που περισσότερο απ’ όλα δεν τσιγκουνεύεται το καλό βούτυρο, το ίδιο και το τσουρέκι του Τάκη, που φέρνει το βούτυρό του από το τυροκομείο Κωστάκη στα Χανιά.

Baklava

Παρομοίως βουτυρένια και η Στάνη, αλλά με ένα πιο αφράτο τσουρέκι. Αν λοιπόν είσαι φίλος της αφρατοσύνης, να σε περάσω πρώτα από μια ενδιάμεση κατηγορία, το παραδοσιακό και μετρίως fluffy, στην οποία ανήκει το τσουρέκι που φτιάχνουν τα Γιούλια, από παλιά συνταγή, με αμύγδαλο φιλέ και κρυσταλλική ζάχαρη στην κρούστα του, το πολίτικο τσουρέκι του Γουναρίδη, που αφρατεύει χάρη στο κεφίρ που μπαίνει στη ζύμη του, αυτό των Maxim και Baklava, που συνδυάζουν τα πολίτικα αρώματα με την ιδανική κόρδα και μια απαλή υφή, αλλά και του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα, που είναι chef pâtissier ευρωπαϊκής κοπής.

Εσύ που το θέλεις φουσκωτό, συννεφένιο, βελούδο και πουπουλένιο, θα προτιμήσεις το μπριοσένιο τσουρέκι του Βάρσου και αυτό του Τρομερού Παιδιού, που έχει έντονο γαλλικό αξάν στην προφορά του. Αν είσαι λιτός χαρακτήρας και θέλεις ένα τσουρέκι μίνιμαλ, που να μην προδίδει πολίτικες εντάσεις στα αρώματά του, αυτό το τσουρέκι πασπαρτού, που κάνει τις νοστιμότερες βούτες στο γάλα, θα αγαπήσεις το τσουρέκι που κάνει ο φούρνος του Λυκαβηττού, το τσουρέκι της Kora αλλά και αυτό του Lidl, που έχει το δικό του μυστικό και φανατικό φαν κλαμπ.

Kora/ Φωτογρφία: Alex Antoniadis

Τα αλλιώτικα: αν ποθήσεις το κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο, θα σου προτείνω τις κολόμπες από τον Φούρνο του Τάκη, τα τσουρέκια σε σχήμα περιστεριού, που τιμά και η παράδοση της Κέρκυρας, το σιροπιαστό τσουρέκι του Πετέκ, με την επιφάνειά του να καλύπτεται από κόκκινα, ζουμερά κερασάκια, ένα τσουρέκι που συστήνεται ως νοστιμότερο κρύο από το ψυγείο, το τσουρέκι του Φούρνου του Παππού στο Μαρούσι, μια πλεχτή, ολοστρόγγυλη πανδαισία σαν μαγιάτικο στεφάνι, γεμιστή με αληθινή μαύρη σοκολάτα. Ιδιαίτερο και το γεμιστό τσουρέκι του Αντώνη Σελέκου, με κρέμα πιο-φιστικένια-πεθαίνεις, από φιστίκι Αιγίνης.

Κουλουράκια τα πασχαλινά

Ρεμούνδος

Το κουλουράκι το σμυρνιό, το πορτοκαλένιο είναι η δεύτερη πασχαλινή ονείρωξη μετά το τσουρέκι. Αν δεν σκοπεύεις να πλάσεις κουλουράκια με τα δυο σου τα χεράκια, τα παλιά, κυρίως πολίτικα ζαχαροπλαστεία θα σε επιστρέψουν στη γεύση της παιδικής σου Πασχαλιάς, ενώ μια νεότερη ζαχαροπλαστική θα σε μυήσει στο εκλεπτυσμένο, ευρωπαϊκό κουλουράκι, που όμως δεν ξεχνά τις ελληνικές του ρίζες, ομοιόμορφο και κομψό, ανάλαφρο, τριφτό, με υφή της Δύσης και άρωμα της Ανατολής, σαν αυτό που φτιάχνει ο Στέλιος Παρλιάρος στο Sweet Alchemy, ο Μικές και το Rita’s cooking. Για κουλουράκι του παλιού καιρού αλλά με χαρακτήρα, θα σου συστήσω το τριφτό σμυρνέικο του Ρεμούνδου, με μοσχοβολιά από βανίλια και καλό βούτυρο, τα έντονα πορτοκαλένια της Δήμητρας Γουναρίδη και τα μικρά, τραγανά πλεξουδάκια του Α λα Γκρεκ, με βούτυρο γάλακτος από τη Λέσβο, βανίλια και ένα διακριτικό μαχλέπι.

Γαλακτομπούρεκα και γαλατόπιτες

Κοσμικόν

Η άνοιξη με τα καταπράσινα, ευωδιαστά λιβάδια της κρύβεται πίσω από το πλούσιο, παχύ, αρωματικό γάλα της Λαμπρής. Αυτό που φτιάχνει τα φρέσκα τυριά αλλά και τα γλυκά που ταυτίζονται με τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης: τη γαλατόπιτα και το γαλακτομπούρεκο. Στον Πλαστό φτιάχνουν μια ονειρεμένη γαλατόπιτα, με γάλα Δημητρίου, με κριτσανιστό φύλλο στη βάση και πρόβειο βούτυρο για έξτρα άρωμα. Όλες οι πίτες του Μουζίλο ανήκουν στην άπαιχτη κατηγορία, αλλά η γαλατόπιτά του χωρίς φύλλο, με φρέσκο βιολογικό γάλα, αυγά ελευθέρας βοσκής και αληθινή βανίλια δεν έχει ταίρι!

Το ίδιο γαλακτομπούρεκο που πουλούσε στο αναψυκτήριό του στην Ομόνοια ο παππούς Δημήτρης Τελώνης εξακολουθεί να κάνει θραύση στα ταμεία του Κοσμικόν, το οποίο ισοβίως, φανατικά θα λατρεύουμε, όχι μόνο για τη νοστιμιά αλλά και για το νοσταλγικό του λογότυπο. Με αιγοπρόβειο μυτιληνιό βούτυρο, ζάχαρη από την Αγγλία και χειροποίητο φύλλο μικρής παραγωγής, όταν ξεφουρνίζει ο Τριανταφύλλου το μοναδικό του γαλακτομπούρεκο, στενάζει όλο το Παγκράτι. Και σε δύο εκδοχές, με φύλλο κρούστας ή κανταΐφι. Το μονοθεματικό Πρώτο κάνει μόνο γαλακτομπούρεκο, το παλιό, το παραδοσιακό της μαμάς σου. Κλασική αξία, με τραγανό φύλλο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτη ανάλαφρη κρέμα που δεν προδίδει το σιμιγδάλι της. Η οικογένεια Κούτρα, φτιάχνει στη Νέα Σμύρνη από το 1958 το δικό της γαλακτομπούρεκο με αγνό, απαστερίωτο γάλα και αληθινά υλικά – από αυτά τα νοσταλγικά ρουστίκ που μας αρέσουν.

Αθηναϊκό Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου

Κλείνοντας, στους αμετανόητα σοκο-λάτρες θα προτείνω την τελευταία μου ανακάλυψη, το προφιτερόλ του Ρόδον στον Κολωνό. Όπως το αγαπούσαν οι παλιοί Πολίτες και το παίρνανε από το διάσημο Inci του Πέραν.

Kora Bakery, Αναγνωστοπούλου 4, Κολωνάκι * Sweet Alchemy Parliaros, Hροδότου 24, 2107240205 * Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Α. Παρασκευή, 2111114172 * Zuccherino, Mητροπόλεως 80, 2103213015 * Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Οµόνοια, 2105233637 * Selekos, Εριφύλης 2, Παγκράτι, 2107248888 * Lido, Χρεµωνίδου 35, Παγκράτι, 2107516898 * Τούλα, Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, 2107218255 * Σταυρόπουλος, Γαµβέτα 4, Εξάρχεια *Σόβολος, Γούναρη 158, Γλυφάδα/ Σοφίας Βέμπο 29, Άνω Γλυφάδα/ Δαβάκη 52, Καλλιθέα, Κοσµικόν, Λ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, 2108649124, Ρόδου 5 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, 2108068696 * Πετέκ, Γ΄Σεπτεµβρίου 81, 2108223955 * Πελίτ, Λευκωσίας 1, πλ.Αµερικής, 2108659914 * Ο Φούρνος του Παππού, Αγίου Θωµά 34, Μαρούσι, 2106106670 * Ρίο, Πρωτέως 4 & Μουσών, 2109831892 * Τα Γιούλια, Μεσολογγίου 24, Ν. Ιωνία, 2102799766 * Γουναρίδης, Ευαγγελικής Σχολής 5, Ν. Ιωνία, 2102712548 * Belle Vue, Λ. Βενιζέλου 104, Ν. Σµύρνη, 2109344064 * Τίλλας, Αγ. Τριάδος 2, Ν. Φιλαδέλφεια, 2102514077 * Maxim, Τσακίρογλου 23, Ν. Σµύρνη, 2109324603 * Βaklavas, Nίκης 10, Σύνταγµα, 2103213959 * Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 2108012472 * Τροµερό Παιδί, Παπαδιαµαντοπούλου 30, 2107777537 * Τσαγκλιώτης, Δηµοσθένους 149, Καλλιθέα, 2167006518 * Λυκαβηττός, Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 2107211348 * Rita’s Cooking, Δοµοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, 2104912323 * Μικές, Σούτσου 9, πλ. Μαβίλη, 2106463091 * Ρεµούνδος, Κυψέλης 37, 2108215808 * Α λα Γκρεκ, Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 2110122071 * Πλαστός, Κνωσού 5, Π. Φάληρο, 2109596230 * Μουζίλο, Δούσµανη 13, Γλυφάδα, 2112152772 * Τριανταφύλλου, Ευτυχίδου 2, Παγκράτι, 2107565288 * Κούτρας, Ελ. Βενιζέλου 165, 2109333331 * Το Πρώτο, Γούναρη 4, Ελληνικό, 2109646626 * Ρόδον, Αυλώνος 42, Κολωνός